|

G-20: düşük faizde anlaştı

Moskova'da düzenlenen G-20 toplantısında üye ülkeler faiz oranlarının düşük kalması konusunda mutabakata vardı. Toplantıda Bakan Ali Babacan üyelere Türkiye'nin finansal konulardaki bakış açılarını aktardı.

Moskova
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 21:04 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
G-20: düşük faizde anlaştı
G-20: düşük faizde anlaştı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Türkiye'yi temsil ettiği G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı aile fotoğrafının çektirilmesinin ardından sona erdi.Moskova'da düzenlenen toplantı sonrası basına değerlendirmede bulunan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, G20 finans yöneticilerinin faiz oranlarının düşük seviyede tutulması konusunda mutabakata vardığını söyledi.

PARA UCUZ KALACAK

Her durumda düşük faiz oranlarının devam edeceğini kaydeden Rus bakan, 'Bu anahtar bir karar. Para ucuz kalacak…' dedi.

Toplantıda düşük faiz oranları ile birlikte ülkelerin rezerv kur politikalarını nasıl geliştirecekleri ve bu politikanın gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelere nasıl etki yapacağını değerlendirdiklerini kaydeden Siluanov, sadece ABD'nin para politikalarında kolaylaştırmayı sıkılaştıracağı sinyalinin tüm piyasalarda ciddi karşılık verdiğini hatırlattı.

Siluanov ülkelerin borçlanma yönetimleri ile ilgili yeni prensiplerin yer aldığı taslak bir metnin Ekim ayında yapılacak finans forumunda kabul edilebileceği bilgisini verdi.

SORUNLAR DEVAM EDİYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yaptığı açıklamada, G-20 toplantılarında çok önemli görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmelerde Türkiye'nin finansal konulardaki bakış açısını aktardıklarını söyledi.

G20 bakanlar toplantısının mali konularda sorunların tartışılması ve çözüm yollarının bulunması açısından önemli bir platform olduğuna dikkati çeken Babacan, 'Küresel ekonomi ile ilgili sorunlar devam ediyor. Bu problemlerin çözülmesi için öngörülebilir ve güven sağlayıcı politikaların uygulanması gerekir' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN UYGULAMALARI İLGİ ÇEKİYOR

Önümüzdeki dönemde bankacılık alanındaki düzenlenmeyle ilgili çalışmaların önemine vurgu yapan Bakan Babacan, Türkiye'de uygulanan Kamu-Özel ortaklık modeliyle devletin yatırımlara yaptığı katkıyı düşük tutularak, değerleri milyar dolarla ölçülen iki nükleer enerji santrali, havaalanı ve 3. boğaz köprüsü gibi projeleri başlattığını aktardığını ve Türkiye uygulamalarının masa etrafındaki ülkeler tarafından ilgi çektiğini bildirdi. Dünya Bankası ve IMF gibi önemli yatırım-finansman kaynaklarının işleyişi ve yönetim yapısında reformların gerekli olduğunu belirten Babacan, 'Bunları istişare ederek aşacağız' dedi.


11 yıl önce