|

GAP''a ''Çözüm'' desteği

Terörün sona erdirilmesi için başlatılan çözüm süreci Doğu ve Güneydoğu Anadolu''da hayvancılığı geliştirdi. Bölgede hayvancılık bir yılda yüzde 14 artış gösterdi. GAP ve DAP kapsamında kişi başı destek 50 ile 300 lira, toplam hibe desteği ise 128 milyon liraya ulaştı.

Yasemin Asan
00:00 - 15/12/2013 Pazar
Güncelleme: 19:01 - 14/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
GAP''a ''Çözüm'' desteği
GAP''a ''Çözüm'' desteği

Çözüm süreci ile birlikte Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi''nde hayvancılık da gelişmeye başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı''na bağlı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, çözüm süreci ile birlikte bölgede hayvancılığın yüzde 14 oranında arttığını söyledi. Bölgenin kalkındırılmasına yönelik Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında, hayvancılığın geliştirilmesini de içeren eylem planları hazırlandığını söyleyen Kayhan, ''DAP bölgesinde 15 il bulunuyor. GAP''ta ise 9 il yer alıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kişi başına 50 ile 300 baş sığır desteği, ağıra yüzde 30, hayvan alımına ise yüzde 40 hibe desteği veriyor'' dedi.

MERALAR YÜZDE 40

Güneydoğu ve Doğu Anadolu''da hayvancılığın geçmişe dayalı olduğuna işaret eden Kayhan, terör nedeniyle bölgede hayvan yetiştiriciliğinin son derece olumsuz etkilendiğini hatırlattı. Çözüm süreci ile hayvancılığın gelişmeye başladığını söyleyen Kayhan, ''Son bir yılda yüzde 14''lere varan bir artış oldu. Çözüm süreci devam ettiği sürece bu gün geçtikçe artacaktır'' dedi. DAP bölgesinde verilen desteklerin kombine ya da etçi ırk olmasını desteklerde zorunlu kılındığını belirten Kayhan, ''GAP''ta ise sütçüde olabilir, 50 ile 300 arasında hayvana destek veriliyor. DAP bölgesinin hibe oranları aynı'' diye konuştu. 2009''dan beri bu eylem planları kapsamında çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kayhan, ''2010 yılında da DAP''ı ilan ettik. 2015 yılına kadar devam edecek. Bu günde kadar 286 adet proje tamamlandı'' dedi.

33 BİN HAYVAN GAP VE DAP''TA DAĞITILDI

Kayhan, toplam 25 ilde projeler uyguladıklarını açıklayarak, ''286 proje tamamlandı.154 proje devam ediyor. GAP''ta 88, DAP''ta 66 proje. Her iki proje kapsamında 33 bin 356 büyükbaş hayvan dağıtıldı. Bu projelerin toplam yatırım değer 351 milyon 500 bin lira. Toplam hibe tutarı ise 127 milyon 820 bin liradır. İşletmelerin ortalama 117 baş hayvan düşüyor. İşletme başına düşen destek ortalama 450 bin lira oldu'' şeklinde konuştu.

DOĞU''DA HAYVANCILIK DAHA UCUZ

DAP projesini önemsediklerini vurgulayan Kayhan, ''Doğu Anadolu''da yağış oranı ve yağış seyri ot verimi için idealdır.6 ay bazı havzalarda 9 ay hayvan dışarıda otlayabilmektedir. Bu tür hayvancılık ucuzdur'' diye konuştu. Meralarda hayvancılık ucuz maliyeti olan bir alan olduğunu altını çizen Kayhan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Mera hayvancılığı et fiyatlarını regüle edebilir. Çok yoğun besicilik olursa buda et fiyatlarına yansıyor. Meraya dayalı hayvancılıkta küçük başta da üreme hızlı olduğu için buradaki üretim ucuzdur ve dolayısıyla toplam üretim payının artması etin ucuz tedarik edilmesi anlamına gelir. Türkiye''de 1980 yılında toplam kırmızı et üretimi içerisinde küçük başın oranı yüzde 40 olurken, bu oran yüzde 13 düştü. Yani, 1980 yılında 53 milyon olan küçük baş hayvan sayısı 2002''de 29 milyona düştü. İlk defa bu dönemde artış gösterdi. Ve 35 milyona çıktı. Küçükbaş hayvancılığı kırmızı et tedarikinde önemli bir sigorta olarak görüyoruz.''


10 yıl önce