|

Gecikmeli çıkan 2B yasası 20 milyar lira gelir getirecek

Daha önce Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine geciken 2B yasası, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 2B yasasının kabul edilmesiyle tüm siyasi partilere teşekkür eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kangren olmuş bu meselenin yıllar sonra çözüme kavuştuğunu söyledi 20 milyar lira gelir getirmesi beklenen yeni yasayla 2B arazileri Maliye Bakanlığı'nın tasarrufuna geçecek. 2B alanlarının 31 Aralık 2011'den önce kullanıcısı olarak gösterilen kişiler, üç ay içinde idareye başvurarak, taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine satılmasını isteyebilecek

Aykut Türe
00:00 - 20/04/2012 Cuma
Güncelleme: 22:28 - 19/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Gecikmeli çıkan 2B yasası 20 milyar lira gelir get
Gecikmeli çıkan 2B yasası 20 milyar lira gelir get

Kamuoyunda 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda, kabul edildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tasarının kabul edilmesi dolayısıyla bütün siyasi partilere, milletvekillerine ve katkısı olan herkese teşekkür etti. Eroğlu, 2B'nin kangren olmuş bir mesele olduğunu, yıllardan beri çözüm bekleyen bu konuda pek çok hükümetin uğraştığını ancak çözemediğini söyledi. Kadastro ve tescil işlemlerinin yapılmadığını, 2B sınırlarının belirlenmediğini dolayısıyla meseleyi çözmenin mümkün olmadığını ifade eden Bakan Eroğlu, önce altyapısını hazırlamak için Tapu Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapıldığını söyledi.

KADASTRO ÇALIŞMALARI TAMAM

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün gece gündüz çalışarak düzenlemeyi Meclis'e getirdiğini kaydeden Eroğlu, şunları söyledi: “Meselenin çözülmesi gerekiyordu. Niye çözülmemiş? Sebebi, orman kadastrosu tamamlanmamış. Ayrıca ormanların tapusu yoktu. İlk defa biz gece gündüz çalışarak orman kadastrosunun yüzde 90'ını tamamladık. Hatta ormanların tapusunun alınmasıyla alakalı çalışma yaparak, şu ana kadar 13,5 milyon hektar, yani yaklaşık yüzde 60'nın tapusunu aldık. 2014 yılı sonuna kadar ormanlarının tamamının tapusu alınacak diye talimat verdim. 2002 yılında ancak yüzde 5'inin kadastrosu yapılmışken, biz 2014 yılı sonuna kadar ormanların tamamının tapusunu alacağız. Eğer ormanların tapusu olsaydı, şu anda 2-B diye bir mesele de olmayacaktı.”

2B'LER MALİYENİN TASARRUFUNDA

Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanuna göre, Orman Kanunu'nun 2. maddesinin A fıkrasında tanımlanan, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ancak tarım alanına dönüştürülmesinde yarar görülen 2A alanları, devlet ormanları içinde veya bitişiğinde bulunan köylerdekilerin yerleştirilmesi için halka devri ve yararlandırılması maksadıyla Orman Genel Müdürlüğünün, 2B alanları ise Maliye Bakanlığı'nın tasarrufuna geçecek.

Bakanlar Kurulu, devlet ormanları içinde ve bitişiğinde bulunan, yerinde kalkındırılmaları mümkün olmayan köylülerin başvurusu üzerine veya bulundukları yerlerden orman rejimi bakımından kaldırılmaları zorunlu bulunan köylerin halkının resen Orman Kanunu'nun 2A maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkartılan alanlara, bunun olmaması halinde ise diğer yerlere nakline karar verecek. Deprem, heyelan, sel gibi doğal afete maruz kalan vatandaşlar ile baraj, gölet gibi devlet yatırımı nedeniyle başka yerlere yerleştirilmeleri zorunlu olan orman içi veya bitişiğindeki köylerde yaşayanların mağduriyetini gideren kanun, köylülerin alternatif alanlara naklini de öngörüyor.

ÖZEL ARAZİLER KAMULAŞTIRILABİLECEK

Nakledilen orman köylülerine ait araziler, gerektiğinde kamulaştırılacak, uygun olması halinde devlet ormanı olarak ağaçlandırılacak. Maliye Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü'nce 2B alanlarından tekrar orman olarak değerlendirilmesi teklif edilen yerleri Genel Müdürlüğe tahsis edecek. Boşaltılan orman içindeki arazi, yapı ve tesis yerleri, Orman Genel Müdürlüğü'nce devlet ormanı olarak ağaçlandırılacak. 2B alanlarında bulunan taşınmazlar için, taşınmazların 31 Aralık 2011'den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler, bu taşınmazları satın almak için 3 ay içinde idareye başvurabilecek, taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek.


Davalara durdurma kararı yok

2A alanları için orman sınırları dışına çıkartma ile orman sınırlandırması, tespit, tefrik ve tescil işlemlerine karşı yapılan itirazlar ve açılan davalar, bu kanuna göre yapılacak işlemleri durdurmayacak, davalarda yürütmeyi durdurma ve tedbir kararı verilemeyecek. Bu yerlerde hak iddia edenlerin açtıkları davalar, davacılar lehine sonuçlandığında, bu taşınmazlar genel hükümlere göre kamulaştırılacak. Düzenlemeye göre yapılacak işlemler sonuçlanıncaya kadar 2B alanları hakkında Hazine tarafından kişiler aleyhine açılması gereken davalar açılmayacak, açılan ve devam eden davalar durdurulacak. 2A alanlarına nakline ve yerleştirilmesine karar verilen ve halen işlemleri devam eden orman içi veya bitişiği köylülerin iskan işlemleri, Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları tarafından yürütülecek.


Rayiç bedelin yüzde 70'i ödenecek

Hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olacak. Peşinat alınmadan yapılan taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10'u, yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla üç yılda altı eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla dört yılda sekiz eşit taksitte faizsiz ödenecek. Peşin ödemelerde yüzde 20, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Başvuru sahipleri, satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2000 lira, dışında olan yerler için 1000 lira başvuru bedeli ödeyecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları kapsamında kalan taşınmazların satış işlemleri, 1 Mayıs 2010'dan itibaren tespit edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacak. Kanun, vakıf üniversiteleri hariç, yükseköğretim kurumlarının orman alanlarında, bedeli karşılığında, eğitim ve araştırma tesisi kurma imkanı da getiriyor. Devlet ormanlarında 31 Aralık 2011 tarihinden önce toplu yerleşimin bulunduğu yaylak ve otlak olarak kullanılan alanlar içindeki yerler ile yılın belirli dönemlerinde geleneksel yaylacılık maksadıyla yerleşim yeri olarak kullanılan alanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yayla alanı ilan edilecek.



12 yıl önce