|

GSM kullanıcıları dikkat!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "açık hat" olarak tabir edilen, kullanıcısı ile üzerine kayıtlı olan kişinin farklı olduğu mobil hatları kullananlara, söz konusu hatları kendi adlarına kaydettirmeleri için tanınan sürenin 1 Ekim 2013'te sona erdiğini hatırlatarak, bu hatları kullananlara, mağduriyet yaşamamaları için tanınan süre dolmadan hatları kendi üzerilerine kaydettirmelerini önerdi.

Aa
00:00 - 26/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:43 - 26/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
GSM kullanıcıları dikkat!
GSM kullanıcıları dikkat!

Tayfun Acarer yaptığı açıklamada, Kuruma gelen şikayetler üzerine yaklaşık 1 yıl önce, mobil telefon hizmetlerini, kendi adlarına olmayan hatlar aracılığıyla alan cep telefonu kullanıcılarının, söz konusu hatları kendi üzerilerine almaları için düzenleme yaptıklarını ve kullanıcılara 1 Ekim 2013 tarihine kadar süre tanıdıklarını hatırlattı. Bazı bayiler tarafından, hat açtırılması için gerekli kimlik bilgi ve belgelerini aldıkları vatandaşların üzerilerine, bilgileri dışında birden fazla abonelik açıldığını ve bu hatların başkaları tarafından kullanılabildiğini anlatan Acarer, vatandaşların bu hatların kendi adlarına kayıtlı olduğunu hat ile ilgili bir sorun çıktığında öğrenebildiğini ifade etti. Bu durumun bir çok mağduriyete yol açtığını belirten Acarer, vatandaşın kullanmadığı, varlığından haberdar bile olmadığı hattın borcundan dolayı haciz işlemleriyle karşılaşabildiğini ya da bu açık hatların yasal telefon dinlemelerini engellemek amacıyla suç örgütleri tarafından da kullanılabildiğini söyledi.

Önemli bir fırsat

Getirdikleri düzenleme ile abonelik kayıtlarının güncelleştirilmesine da imkan tanıdıklarını ifade eden Acarer,"Bu uygulamayı bir yıl önce başlatmıştık. Aboneliğin güncelleştirilmesine ilişkin söz konusu düzenlememiz kapsamında tanınan haktan faydalanarak, kullandıkları hattı kendi üzerine kaydettiren abone sayısı, üç işletmecide (Turkcell, Vodafone ve Avea) toplam 800 bine yaklaştı.

Abonelik kendi adına olacak

İşletmecilerin tarife seçeneklerinden, kampanyalarından yararlanmak isteyen açık hat kullanıcıları, abonelik kendi adlarına olmadığı için bu işlemleri yapamıyorlar. Bu da yakınmalara neden oluyor. Getirdiğimiz bu düzenleme, açık hat tabir edilen, asıl kullanıcıdan başka kişinin kimliği kullanılarak açılmış ya da reşit olmadığı için ebeveynleri tarafından alınmış hatları kendi adına kaydettirmek isteyen kişilerin yararlanmaları için önemli bir fırsat.Bilgileri dışında kimlikleri kullanılarak abonelik gerçekleştirilen kişiler de başkaları tarafından kullanılan hatlar ile ilgili sorumluluk altına girmemek için mutlaka bu hatları devretsinler.

Mağduriyetlerle karşı karşıya kalmamak için açık hat kullananların, tanınan süre dolmadan hatları kendi üzerilerine kaydettirmelerini önemle hatırlatıyorum."

11 yıl önce