|

Haksız alınan vergileri faiziyle ödeyeceğiz!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk kez hizmet ihracını teşvik edecek mekanizmalar getirdiklerini bildirdi. Şimşek, "Mükelleflerden fazla ya da yersiz olarak herhangi bir vergi tahsil edilirse, bu faiziyle geri ödenecek. Böylelikle vatandaş ile devlet eşit düzeye gelecek" dedi

Aa
00:00 - 18/04/2012 الأربعاء
Güncelleme: 23:04 - 17/04/2012 الثلاثاء
Yeni Şafak
Haksız alınan vergileri faiziyle ödeyeceğiz!
Haksız alınan vergileri faiziyle ödeyeceğiz!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Teşvik Sistemi ile ilk kez hizmet ihracını teşvik edecek mekanizmalar getirdiklerini bildirdi. Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınan konulara ilişkin Başbakanlık Yeni Bina'da Başbakan Yardımcısı Babacan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Şimşek, kendilerinin de bir kanun tasarısı hazırladıklarını bildirdi. Yeni Teşvik Sistemi'nin, bugüne kadar yapılan en büyük vergi indirimlerini içerdiğini dile getiren Şimşek, bunlardan birinin yatırımlara yapılış aşamasında destek verilmesi olduğunu vurguladı. Maliye Bakanı Şimşek, bilgi toplumuna geçişin hızlandırılması için, ilk tesiste alınan Özel İletişim Vergisi'nin, makineler arası iletişimden alınmamasının söz konusu olduğunu belirtti.

ESNAF VERGİDEN MUAF

Şimşek, "Şu anda 37 liralık bir ücret söz konusu. Biz şimdi bu Özel İletişim Vergisi'nin alınmamasını sağlıyoruz' diye konuştu. Şimşek, mükelleflerden fazla ya da yersiz olarak herhangi bir verginin tahsil edilmesi halinde, bunun faiziyle geri ödeneceğini belirterek, 'Böylelikle vatandaş ile devlet, eşit düzeye gelmiş olacak' dedi. Esnafın hayatını kolaylaştıracak adımlar attıklarını anlatan Şimşek, 'Kaybolmaya yüz tutan meslekleri yapanlar, işyeri açsalar dahi vergiden muaf olacaklar' dedi.


Hizmet ihracına ilk kez teşvik verilecek

Cari açıkla mücadele kapsamında, Yeni Teşvik Sistemi ile ilk kez hizmet ihracını teşvik edecek mekanizmalar getirdiklerini belirten Şimşek, söz konusu mekanizmaları şöyle açıkladı: 'Yerleşim yeri, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunan müşterilere, Türkiye'den verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, veri saklama, tıbbi raporlama gibi hizmetlerden elde edilen kazançların yarısı vergi matrahından düşürülebilecek ve bu hizmetlerden KDV alınmayacak.'


Hurda aracı olan yaşadı

Bakan Şimşek, 20 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılmasını da teşvik edeceklerini vurgulayarak, şu bilgiyi verdi: 'Karayolu taşımacılığında karbondioksit emisyonunun azaltılması ve ömrünü tamamlamış taşıtların hurdaya ayrılarak bertaraf edilmesi amacıyla daha önce geçici süreli olarak yapılan 20 yaş ve üzeri taşıtların hurdaya ayrılması halinde, biz bu yeni düzenlemeyle taşıt sahipleri adına tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergilerinin yüzde 25'inin ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçeceğiz ve taşıtın tescil kaydının silinmesi uygulamasını getireceğiz.'


Stratejik yatırımlara KDV iadesi desteği

Büyük ve stratejik yatırımlara KDV iadesi getirdiklerini belirten Bakan Şimşek, bunun da yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon lira tutarında sabit yatırım öngörülen stratejik yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim sonunda indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV'nin izleyen yılda belge sahibi mükellefe iade edilmesi imkanını sağladığını bildirdi. İlk kez böyle bir düzenleme yaptıklarını aktaran Şimşek, 'Amacımız, stratejik yatırımların ciddi bir şekilde teşvik edilmesi ve cari açığın azaltılmasıdır' dedi.


Yurt dışından telefon getiren 100 lira harç bedeli verecek

Türkiye'de yılda 15 milyon civarında cep telefonunun ithal edildiğine, bununla birlikte 1 milyon cep telefonunun da yurt dışından gelen yolcularla birlikte ülkeye girdiğine dikkati çeken Şimşek, bunun çok ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Sektör temsilcilerinin de bu konudan rahatsız olduğunu aktaran Şimşek, 'Biz de bir düzenlemeyle, ithal edilen cep telefonlarından, telefon başına aldığımız 100 liralık ÖTV'nin, yurt dışından yolcuyla birlikte getirilen cep telefonlarına da uygulanmasını, yani bu yönde bir harç alınması uygulamasına geçiyoruz' diye konuştu.


Sigaraya paket başına vergi geliyor

Tütün vergilemesinde etkinlik ve Avrupa Birliği (AB) örneklerine uyum anlamında bir adım attıklarını da belirten Şimşek, 'Halen, tütün ve tütün mamulleri için asgari bir maktu vergi söz konusu. Bir de paket satış fiyatı üzerinden yüzde 65 gibi bir nispi vergi hesaplanıyor. Bunlardan hangisi yüksekse o uygulanıyor. Şimdi bu vergilere ilave olarak, paket başına maktu vergi uygulaması öngören yeni bir modele geçiyoruz. Burada altını çiziyorum. Herhangi bir vergi artışı söz konusu değil. Biz sadece burada Bakanlar Kurulu'na bir yetki alıyoruz. Bakanlar Kurulu, sistemde bu etkinliği artırmaya yönelik bu çerçeve düzenleme, yani yeni bir model oturtma konusunda yetkiye sahip olacak' dedi.


Zengin ev sahibine kira vergisinde istisna yok

Mevcut uygulamada, konut teslimlerinde KDV uygulamasına gidildiğini, bunun da 149 metrekareye kadar yüzde 1, üzerine ise yüzde 18 olarak uygulandığını aktaran Şimşek, 'Şimdi yeni bir düzenlemeyle, sadece metrekareye bakmayacağız. Onun yerine Bakanlar Kurulu, bu oran uygulamalarını konutun değerine göre belirleyebilecek' dedi. Binaların konut olarak kiraya verilmesi halinde kira gelirinin bir kısmının vergiden istisna edildiğini de anlatan Şimşek, 'Örneğin geçen yıl, kira geliriniz 2 bin 800 liranın altındaysa bu istisna söz konusuydu. Bu yıl 3 bin liraya çıkacak bu istisna. Fakat eğer sizin elde ettiğiniz kazançların toplamı 88 bin lirayı aşıyorsa, biz bu istisnayı kaldırıyoruz' diye konuştu.



٪d سنوات قبل