|

Havacılık sektörü 5 yıl toparlanamaz

THY çalışanlarının yüzde 16 civarında yapılması öngörülen zammı reddederek aldığı grev kararını değerlendiren Ulaştırma Bakanı Yılmaz, Türkiye'nin bu karardan büyük zarar göreceğini belirtti.

Ekonomi Servisi
00:00 - 27/07/2007 Cuma
Güncelleme: 01:15 - 27/07/2007 Cuma
Yeni Şafak
Havacılık sektörü 5 yıl toparlanamaz
Havacılık sektörü 5 yıl toparlanamaz

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Hava Yolları (THY) toplu iş sözleşme görüşmelerine ilişkin olarak, "İki tarafı da sorumlu davranmaya çağırıyoruz çünkü grevin, lokavtın da faydası olmaz. Ülke zarar görür" dedi.

Zeugma Antik Kenti ile Rumkale arasında turistik tur yapacak "Kumla" vapurunun suya indirilmesi törenine katılan Yılmaz, Hava-İş sendikasıın THY'larında aldığı grev kararına karşılık olmak üzere işverenin de lokavt kararı aldığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Ancak henüz daha ne grev olacak demek, ne de lokavt olacak demek. Sadece bu, iki tarafın da niyetini gösterdi.

KİMSEYE FAYDASI YOK

Ancak, bundan sonraki aşamada, grev oylaması yapılacak. Grev oylamasında biz her iki tarafı da sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Çünkü grevin hiçbir kimseye faydası olmaz, lokavtın da kimseye faydası olmaz. Ülke zarar görür. Hem işverene hem de işçilere ülkeleri için düşünmelerini, sağlıklı düşünmelerini tavsiye ediyorum. Ancak bir oylama yapılsın, işçilerin ne karar vereceğini görelim."

THY toplu iş sözleşmesinin 8 bini merkezde, 4 bini teknikte olmak üzere12 bin kişiyi kapsadığını belirten Yılmaz, THY'nin yüzde 10 civarında artış verdiğini, diğer tarafın da mesailer ve sosyal haklarla birlikte yüzde 50'ye varan artış talebinde bulunduğunu kaydetti. İsmet Yılmaz, "Türkiye'nin genel durumu, ekonomik durumu, enflasyon ile işçilerimizin kayıplarını dikkate alarak, her iki tarafın makul noktada uzlaşacaklarını düşünüyoruz" dedi.


Yüzde 16 zammı beğenmediler

Hava-İş Sendikası, THY'larının yüzde 10.5 ile 16 aralığındaki son teklifini de kabul etmedi ve grev kararı aldı. THY yönetimi ise buna karşılık lokavt ilan etti. Çözümsüzlüğün kendilerinden kaynaklanmadığını belirten THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin çalışanlarına Türkiye ortalamasının çok üzerinde ücret imkanı ve sosyal yardım sağladıklarını söylüyor. Mevcut ücretlerde 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yüzde 10, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren de yıllık enflasyon oranında artış teklif ettiklerini kaydeden Temel Kotil, “Karşılanamayacak taleplere imza atmak kuruma zarar verir. Hava-İş'in teklifi imza atılacak bir teklif değil. Bizim önerdiğimiz ücret artışıyla çalışanların ücretlerindeki artış yüzde 10.5 ile yüzde 16 arasında olacaktır. Bizim yüzde 10 teklifimiz havacılık sektörü için iyi ve yüksek

bir orandır. Bu teklifimizle giderlerimiz yüzde 2 artıyor. üzakerelerde hep masada olmaya devam edeceğiz” dedi.


THY'nin teklifi % 10.5 ile %16

2006 ve 2007 yıllarında kamu çalışanlarına ortalama yüzde 12 zam yapılırken ortalama memur ve işçi maaşları 1000 ila 1500 YTL arasında değişti. Yine aynı dönemde özel sektörün önde gelen firmaları ise çalışanlarına ortalamada 7 ila 12 arasında zam uyguladı. Çalışanları piyasa ortalamalarının üzerinde maaş alan THY'nin önerdiği yüzde 10.5 -16 arasındaki zam teklifi ise hem kamu hem de özel sektör zamlarının oldukça üzerindeydi.


Yıkmak kolay telafi etmek zor

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, THY'deki toplu iş sözleşmesinde uzlaşmaya varılamaması durumunda bunun hem iş dünyasında hem de Türk turizminde önemli yaralar açacağını belirti. Yıkmanın kolay, telafi etmenin ise zor olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: "TÜRSAB'ın başkanı çok güzel söyledi. (Böyle bir grev olursa Türk turizmi 5 yıl kayıplarını telafi edemez). Dolayısıyla herkesin Türkiye'yi düşünmesi lazım. Ben kesinlikle 5 yıllık kayba uğrayacağımızı düşünüyorum. Bir daha telafi edemeyiz. Yıkmak çok kolay ama yapmak çok zor, Süleymaniye'yi iki işçi ile hatta bir bomba ile yerle bir edersiniz, ama Süleymaniye'yi yapmak için bir Mimar Sinan lazım ki bulamazsınız. Bir de o kadar insan lazım."

17 yıl önce