|

Hazine ve MB silahları kuşandı

FED'in parasal genişleme kararı sonrasında küresel piyasalar sarsılırken Türkiye'de Hazine ve Merkez Bankası, piyasada oluşabilecek spekülatif hareketleri engellemek için proaktif bir strateji izlemeye başladı.

Yakup Kocaman / Yenisafak.com.tr / Ekonomi
00:00 - 24/06/2013 Pazartesi
Güncelleme: 20:59 - 24/06/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Hazine ve MB silahları kuşandı
Hazine ve MB silahları kuşandı

Bu sabah Asya borsalarında başlayan sert satış dalgası Avrupa borsaları ile birlikte Borsa İstanbul'u da olumsuz etkiledi. Avrupa Borsaları yüzde 2 civarında düşüş kaydederken akşam üzeri New York borsasının sert düşüşle açılması üzerine Borsa İstanbul'da kapanışa doğru yeni satışlar geldi. BIST günü yüzde 3,37 kayıpla kapattı. Borsa İstanbul'un teknik olarak 68 binli seviyelerde desteği bulunuyor. Düşüşün yarın alım fırsatı olarak değerlendirilmesi halinde 72 bin 500 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Merkez'in eli rahat

Merkez Bankası ise döviz satım ihalesi açarak dolar talep edenlerin ihtiyaçlarına rahatça cevap verdi. 130 milyar dolarlık döviz rezervine sahip olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kasasında, küresel dalgalanmada ülkeden çıkmak isteyen sıcak paranın döviz talep etmesi halinde yeterli miktarda döviz bulunuyor. MB son iki haftada açtığı döviz satım ihaleleri ile toplamda 750 milyon dolar sattı.

Hazine ihalesine talep yağdı

Hazine'nin bugün yüklü miktardaki iç borçlanma ihalelerine yerli ve yabancı yatırımcılardan beklenenin üzerinde yüksek talep geldi. Faiz oranları ise beklenenin altında oluştuğu için piyasadaki şüpheler ortadan kalktı. Hazine'nin açtığı 10 yıl vadeli, TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesine 3.9 milyar gibi yüksek bir talep gelmesi piyasayı rahatlattı. Bu ihalede faiz TÜFE+ 2,94 olarak gerçekleşti.


11 yıl önce