|

Herkes yapımla o yıkımla meşgul

.
00:00 - 20/04/2014 Pazar
Güncelleme: 18:32 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Herkes yapımla o yıkımla meşgul
Herkes yapımla o yıkımla meşgul

Yaptıkları ihtişamlı yapılarla Türkiye''nin adını dünyada duyuran Türk müteahhitlerden sonra devasa yapıları saniyeler içinde yıkan ilk Türk patlatma uzmanı Mehmet Güler de dünyaya açılıyor. Dünyanın en uzun patlatması rekorunu kıran, Körfez Geçişi projesi için 26 metre derinlikte patlatma yapan Güler''e ABD''li ve Japon şirketlerden davet geldi. İzmir''in Menemen ilçesindeki bir taş ocağında gerçekleştirilen patlatma işlemi öncesi Güler, patlayıcı ile ilk tanıştığı 1974 yılından bu yana hayatının sürekli patlayıcı maddelerle iç içe geçtiğini, bu yıl mesleğinde 40 yılı tamamladığını belirtti.

MADEN OCAKLARI ÖNCÜ

Dünyada patlayıcı konusundaki gelişmeleri takip ettiklerini ve Türkiye''de uyguladıklarını anlatan Güler, halen Türkiye genelinde maden ve taş ocaklarında patlatma yapanların bulunduğunu ancak uzmanlık gerektiren projelerde sadece kendilerinin çalıştığını ifade etti. Dünya genelinde 22 patlatma şirketi bulunduğunu, bunlardan birisinin de kendileri olduğunu dile getirdi.

Dünya rekoruna imza attı

Mehmet Güler, yıllar içinde çok farklı projeleri başarıyla tamamladıklarını ancak 1992 yılında doğalgaz boru hattı yapımı için Konya''da yaptıkları patlatmayla dünyada adlarını duyurduklarını ifade etti. Proje kapsamındaki belli bir derinlikte, 1,5 metre genişliğinde ve bin 800 metre uzunluğunda bir hattı, bir defada patlatmayı başardıklarını, böylelikle dünyada bir defada yapılan en uzun patlatma rekorunu kırdıklarını anlatan Güler, Türkiye''ye doğalgazın hızla dağıtılmasında paylarının olduğuna inandıklarını anlattı.

10 yıl önce