|

İhracatçı yüksek faize tepkili

Devlet Bakanı Tüzmen, yüksek faiz ve düşük kuru eleştirerek, “Aşırı değerli YTL ve yüksek faize rağmen ihracatımız artıyor. Türkiye dev bir ihracatçı ülke olma yolunda hızla ilerliyor” dedi

Ersin Yılancı
00:00 - 31/07/2007 Salı
Güncelleme: 02:02 - 31/07/2007 Salı
Yeni Şafak
İhracatçı yüksek faize tepkili
İhracatçı yüksek faize tepkili

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iş adamları ve özellikle ihracatçıların uzun zamandır yakındığı yüksek faiz ve düşük kur konusunda ki şikayetlere katıldığını belirterek, yeni dönemde bu sorunun ortadan kalkması için çaba göstereceklerini söyledi. TİM'in 14. Olağan Genel Kurulu dün Ankara'da yapıldı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, DSP lideri Zeki Sezer ve çok sayıda bürokrat ile iş adamının katıldığı genel kurulda konuşan Tüzmen, bir ülkedeki demokratik gelişimin ihracatla doğru orantılı olduğunu söyleyerek, “Ne kada ihracat o kada demokrasi” diye konuştu. Türkiye'nin önceki yıllara oranla daha sakin bir seçim dönemi geçirdiğini belirten Tüzmen, bunun nedeninin Türkiye'nin ihracatçıları olduğunu söyledi. Tüzmen, “Çünkü bir ülkede ne kadar ihracat varsa o ülkede kadar demokrasi vardır” dedi. Türkiye'nin 100 milyar dolarlık ihracata ve kişi başına 5 bin 500 dolar gelir seviyesine ulaştığını belirten Tüzmen, amaçlarının, gelecek dönemde 200 milyar dolar ihracat ve kişi başına 10 bin dolar gelir olduğunu kaydetti. Tüzmen, “Demokrasi bir ülkede ancak 15 bin dolarda yerli yerine oturabiliyor. Bu noktada, ihracatla yolumuzu devam ediyoruz. Türkiye, 23 çeyrektir devamlı büyüyor. Türkiye'nin büyümesi ihracat sayesinde, sizlerin sayesinde oldu” dedi.

YÜKSEK FAİZE RAĞMEN İHRACAT REKORU

İhracat artış oranının OECD ülkeleri arasında en üst düzeyde ulaştığını hatırlatan Tüzmen, bu başarının aşırı değerli Türk Lirasına rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti. İhracatçının yüksek faiz konusunda dile getirdiği şikayeti haklı bulduğunu kaydeden Tüzmen, yeni dönemde düşük kurla birlikte yüksek faiz sorununu da ciddi bir şekilde ele alacaklarını belirtti. İthalattaki artış hızının ihracata oranla geri sıralara düştüğünü anlatan Tüzmen, bu ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 66 seviyesinde olduğunu söyledi. İlk 6 ayda ihracat artışının yüzde 24, ithalat artışının da yüzde 16 olduğuna dikkat çeken Tüzmen, bu oranların Türkiye'de ihracatın ithalattan daha iyi bir artışı yakaladığını gösterdiğine işaret etti. Her gelişmekte olan ülkenin ara mali ithalatı yaptığını belirten Tüzmen, ama bunun akılcı olmasının şart olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE DEV İHRACATÇI OLMA YOLUNDA

Türkiye'nin dev bir ihracatçı ülke olma yolunda hızla ilerlediğini anlatan Tüzmen, 12 ayda 97 milyar dolar ihracatın aşıldığını bildirdi. 2023 yılına kadar 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ortaya koyduklarını kaydeden Tüzmen, bu hedefin hayal olmadığını vurguladı. Türkiye'nin ihracata dayalı bir ekonomik kalkınma modeli benimsediğini belirten Bakan Tüzmen, “Marka-moda yaratan ve katma değer üreten bir ihracat bizim için çok önemli. Kaliteyi satan bir ülke olmak zorundayız” diye konuştu.

Hükümet olarak her zaman ihraçatçının yanında olduklarını belirten Tüzmen, “Arkaya bakınca dev bir eser bırakıyoruz ama dev bir eser bırakmak için karınca gibi çalışmak lazım, işte biz de karınca gibi çalıştık” diye konuştu. Geliştirdikleri “komşu ve çevre ülkeler stratejisi” sonucu sadece 3 yıl içinde bu ülkelere olan ihracatın yüzde 117 oranında arttığına dikkat çeken Tüzmen, “Dış ihracat rahatladıkça dış politika da rahatlar. Siz (ihracatçıları kastederek) bu alanda da ülkeye çok önemli görevler yaptınız” dedi.

Konuşmasında ihracatçıya, ihracat yapmakta zorluk çektikleri İslam ülkeleriyle yaşanan sorunları ortadan kaldıracak bir müjde de veren Tüzmen, “Eylül ayında 18 İslam ülkesiyle tercihli ticaret anlaşması imzalayacağız. Böylece siz bu pazarlara daha rahat gireceksiniz” dedi.


Sıcak paraya ihtiyaç yok

TİM'in 14. Olağan Genel Kurulu'nun açılışını yapan TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise konuşmasında, “Bu hükümetin ekonomik istikrarı koruduğunu kanıtlamak için sıcak para gibi tehlikeli ve nankör bir oyuncağın desteğine ihtiyacı yok” dedi. Türkiye'nin bir seçim sürecini daha başarıyla geride bıraktığını kaydeden Satıcı, “Türkiye tercihini yaptı ve her şeyden önce demokrasi kazandı. Sandıktan çıkan mesaja göre, 'Türkiye, kutsal kavramlar üzerinden hamasete izin vermiyorum' diyor. Türk halkı, gerilim, istikrarsızlık ve kavga istemiyor. Bunun ye-rine AB'ye girmek istediğini bir kez daha tekrarlıyor ve yapısal reformların sürmesini istiyor” diye konuştu. Seçimde Türk halkının muhalefet partilerine de ders niteliğinde önemli mesajlar verdiğini savunan Satıcı, “Türk halkı 'Ben daha kaliteli bir muhalefet istiyorum. Ey muhalefet senin yolunu beğenmiyorum çıtanı yükselt' diyor” şeklinde konuştu.


İhracatçılar yeni dönemde ne istiyor?

500 milyar dolarlık ihracak hedefine ulaşmak için bazı istekleri olduğunu anlatan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, taleplerini ise şöyle özetledi: “Tüm kamuoyundan, ekonomi yöneticilerinden ve ekonomide kanaat önderliği yapan çok kıymetli arkadaşlardan rica ediyoruz; bizi dinleyin, bizi anlayın. Her kim olursa olsun, önüne gelen, bildiği teorik şablonlardan hareketle geleceği geçmişinden çok daha parlak olan tekstil ve hazır giyim gibi sektörlerimizden çıkmamız gerektiğini beyan veya teklif etmesin. Böylesi beyanlar veya teklifler hem sektörlere zarar verirken hem de gerçekten sıkıntının yaşandığı alanları da çözüm ve tartışma zemininden uzaklaştırıyor.” Türkiye'nin bu seviyede sıcak paraya ihtiyacı olmadığını vurgulayan Satıcı “Sıcak para bir süre piyasaların istikrarı için bir dayanak olarak iş görmüş olabilir. Artık, bir an önce ülkemizin tüm kamusal yatırım gücünü tahrip eden yüksek faiz yükünü aşağıya çekmemiz ve sıcak para ile aramıza mesafe koymamız lazım.


Yüksek faiz ve kur baskısına eleştiri

Satıcı, vatandaşın muhalefete, “Kutuplaşma siyasetinden vazgeç” çağrısı yaptığını ileri sürerek halkın bu partilerden beklentilerini şöyle sıraladı: “Ey muhalefet partileri, geliştirici yapıcı ve ileriye götürücü bir muhalefet yap. Türkiye'nin bu gününü ve geleceğini, yapacağın muhalefetin kalitesi ile rafine et. Bunun için daha yaratıcı ve daha proje odaklı ol.“ İhracatçılar olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefe koşmakta kararlı olduklarını vurgulayan Satıcı, yüksek faiz ve düşük kur politikasını sert bir dille eleştirdi. Satıcı şöyle konuştu: “Son beş yıldır ihracatçı şirketlerimiz hakikaten çok iyi koştular. Düşük kura, buradaki herkesin bildiği yüksek enerji maliyetlerine rağmen verimliliklerini arttırarak, kârlarından fedakarlık ederek, toplam satışlarını arttırarak pazarlarını korumayı ve arttırmayı becerdiler. Ama bu durum 'Nasıl olsa böyle sürüyor' diyerek sonsuza kadar sürdürülebilecek bir durum kesinlikle değildir. Yüksek faiz yükünden tedrici bir biçimde kurtulurken, faiz için ödediğimiz bütün kaynağı, ülkemize gelmesi ihtimali olan ve geldiğinde daha fazla üretim, daha fazla istihdam yaratacak doğrudan yatırımlar için teşvik olarak masaya koymamız lazım.”



17 yıl önce