|

İkinci el araçta KDV oranı düşşün

Ticari araçların satışındaki yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini talep eden Aydınlı bir grup ticaret erbabı, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'in de katıldığı görüşmelerde kişilerin üçten fazla araç alım satımı halinde vergi mükellefi olması yönünde istekte bulundu

Cahit Saraçoğlu - Ankara
00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 01:19 - 4/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
İkinci el araçta KDV oranı düşşün
İkinci el araçta KDV oranı düşşün

İkinci el oto alım-satımcısı Aydınlı bir grup tüccar, kendileri gibi piyasada araç alıp satan, ancak vergi mükellefi olmayanların haksız rekabet oluşturduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) üyelerinden oluşan Aydın'dan gelen 50 kişilik grup, ikinci el araç satışlarındaki vergi uygulamaları ile ilgili taleplerini Maliye Bakanlığı bürokratlarına iletti. Bürokratların talepleri değerlendireceği dile getirildi.

FAZLA SATAN MÜKELLEF OLSUN

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'in de katıldığı görüşmelerde, vergi mükellefi olmayanlardan alınan araçlar için satış bedelinden alış bedelinin düşürülmesi ile bulunacak gelir matrahı üzerinden KDV'nin hesaplanıp beyan edilmesi talep edildi. Ya da en azından bu tür ticari araçların satışındaki yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi beklentisi dile getirildi. MASFED Başkanı Ekrem Şimşek, Maliye Bakanlığı bürokratlarına ikinci el otomobil satış faaliyetlerinde kayıt dışı işlemlerin önlenmesi amacıyla ticaret yapmayan, vergi mükellefi olmayan ve ikinci el oto ticareti dışındaki mesleklerden kişilerin de vergi mükellefi olmasını önerdi. Bu şekilde ticaret yapan kesimlerin yıl içerisinde internet ya da başka yollarla eş, çocuk, hısım, akrabasına 3 araçtan fazla alım satım yapması halinde vergi mükellefi yapılması istendi.

PAZARLARDA DENETİM ARTSIN

Federasyon başkanı Şimşek ayrıca, kayıt dışı işlemlerin önlenmesi için oto pazarlarına vergi denetçilerinin gönderilmesini, alım-satım yapanların, araç sahibi değiller ise vergi uygulamaları bakımından takibinin ve kontrolünün sağlanmasını istediler. Federasyon yetkilileri, noter satışlarına kilometrenin yazılmasının zorunluluğuna dikkat çektiler.


Bayilerin satışları haksızlık

Federasyon yetkilileri ayrıca kendileri gibi ikinci el oto satışını, sıfır araç satan bayilerin de yaptığını belirttiler. Yetkililer, bayilerin ikinci el araç satmaları halinde ikinci el alım-satım yapan tüccarların tabi oldukları şartlara uygun hale getirilmelerini istediler. Son olarak da vergi mükellefi olanlardan faturalı olarak alınan araçlar için ödenen KDV'nin ilgili ayda indirim konusu yapılıp, satıldığında aynı oranda hesaplanan KDV olarak beyan edilebilmesini de imkan getirilmesi gündeme geldi.



12 yıl önce