|

İMKB artıya geçti döviz fiyatları uçtu

MB politikaları ve ABD not şokuyla ilk seansta 49 bine gerileyen İMKB, ikinci seansta artıya geçti. Dolar 1,79, avroya da 2,54 TL ile rekor kırdı

00:00 - 10/08/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:26 - 10/08/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
İMKB artıya geçti döviz fiyatları uçtu
İMKB artıya geçti döviz fiyatları uçtu

Türkiye piyasaları, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haftalarda ani bir kararla politika değişimine gitmesi ve ABD'nin not haberleri ile tarihinin en yüksek düşüş oranlarını yaşadı. Önceki gün yüzde 7 oranında gerileyerek 50 bin seviyesine kadar gerileyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün ikinci seansta toparlanma eğilimine girdi. İMKB'de geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan düşüş miktarı yüzde 16'ya yükselirken şirketlerin piyasa değeri ise 50 milyar TL'yi aştı.

BORSA 49 BİNİ DE GÖRDÜ

İMKB dün ilk seansta, yaklaşık 17,5 aylık aradan sonra 49 bin seviyelerini gördü. Endeks, 2 bin 561 puanlık düşüş gösterdi. Cuma günü 56 bin 265 puandan kapanan İMKB, önceki gün 3 bin 982 puan ve yüzde 7,08'lik kayıp yaşamıştı. Endeks 49 binli seviyeleri son olarak geçen yıl 26 Şubat Cuma günü ikinci seansta görmüş, o seansın kapanışı 49 bin 705 puanla görmüştü.


Kayıpla başlanan gün zaferle bitti

İlk seinsa yüzde 4'e yakın düşüş ile başlayan İMKB, ABD borsalarının artıda açılması ile birlikte yükselişe geçti ve gün sonunda 677 puan artarak 52 bin 961 puandan kapandı. Hisse senetleri bu sürede yüzde 1.30 değer kazandı. Borsada görülen hareketler Ayrıca hisse senetleri piyasası ise İMKB'nin radarına girdi. Kurum bu sert düşüşlerle birlikte açığa satış işlemlerini yakın incelemeye aldı.


Kurun ateşini MB aldı

İstanbul serbest piyasada dövizdeki yükselişi dün de devam etti. Sabah açılışla İstanbul serbest piyasada avro 2,5450'ü aşarak TL karşısındaki tüm zamanların rekorunu yenilerken, dolar, 10 Mart 2009 tarihinden bu yana hiç görmediği 1,79 TL seviyelerine ulaştı. Merkez Bankası'nın, taraflı işlemlerde borç verme faiz oranının ABD doları için yüzde 5,5'ten yüzde 4,5'e, avro için yüzde 6,5'ten yüzde 5,5'e düşürüldüğü yönündeki açıklamasının ardından dövizde fiyatlar gerilemeye başladı ve dolar 1,77 TL, avro ise 1,52 TL'ye düştü.


Borsadaki düşüşten endişe etmiyoruz

Ekonomi Baknı Zafer Çağlayan, "Borsadaki hareketten endişe etmiyoruz. Bizim için olağanüstü bir gelişme sözkonusu değil. Zaten beklenen gelişmelerdi" dedi. Bakan Çağlayan, AK Parti genel merkezinde gerçekleştirilen ekonomik gelişmelere ilişkin toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin dünyaya açık bir ekonomi olduğunu dile getiiren Çağlayan, "Dolayısıyla bu gelişmelerden piyasalarımız da etkileniyor. Ama etkilenme bugün gördüğünüz kadar bir etkilenme olacaktır. Dünyadaki gelişmeler Türkiye'yi etkiler fakat bu sınırlı olur. Dünyada krize konu ülkelere bakıldığında siyasi istikrarsızlık ve kamu açıkları sorunları var. Biz Maastrich kriterinin çok çok altında bir kamu borçlanmasına sahibiz" dedi.



13 yıl önce