|

İnternet üzerinden 'marka' vurgunu

İnternet siteleri, Adidas, Puma, Converse gibi dünyaca ünlü markaların sahtelerini, gerçek ürünmüş gibi satıyor. Tüketiciyi dolandıran sahtekarlar, ödemesini aldıktan sonra ürünü kargoyla gönderiyor. Ancak, spor ayakkabılar ile ilgili gerçek ise teslimat sırasında ortaya çıkıyor.

Hürriyet
00:00 - 3/07/2014 الخميس
Güncelleme: 11:24 - 3/07/2014 الخميس
Yeni Şafak
İnternet üzerinden 'marka' vurgunu
İnternet üzerinden 'marka' vurgunu

İlk bakışta sahte olduğu anlaşılan ürünün iadesi için ise uzun uğraşlar gerekiyor. Çok sayıda şikâyete konu sitenin sahibi ise ''Ben malı piyasadan topluyorum. Sahte olup olmadığını bilmiyorum'' dedi. Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, yapılan işlemin sahtecilik suçu olduğuna işaret ederek, sorun yaşayan kişilerin Tüketici Hakem Heyeti''ne başvurmalarını istedi.

Dolandırıcılıkta tekstil ve giyim ön sırada

Özellikle, tekstil, giyim, kozmetik, ve mobil cihazlar sektörlerinde yoğunlaşan sahtecilik, internetin yaygınlaşması ile giderek artıyor. Markalı spor ayakkabıları alanındaki sahtecilikte ise tam bir patlama yaşanıyor. Dünyanın önde gelen markalarından Adidas, Puma, Converse gibi ürünlerin sahtesinin satıldığı iddia edilen bir site ise çok sayıda tüketici tarafından şikâyete konu durumda.

Bir çok sitenin benzer şekilde faaliyet gösterdiğine işaret ediliyor. Anılan sitelerden biri olan ''Outletsporayakkabi.com'' isimli siteye giren kişiler, ünlü markaların ürünleri ile karşılaşıyor. Gerçek ürün görsellerinin kullanıldığı sitede, ''indirimli'' ürün aldığını düşünen kişi, siparişin eline ulaşması ile durumun farkına varıyor. Sitede yer alan ürünler, gerçek ürün fiyatının 4-5 kat daha düşük seviyede.

Sikayetvar.com isimli sitede, söz konusu site ile ilgili çok sayıda şikâyetin yer aldığı anlaşıldı. Hemen hepsi, sahte ürün teslim edildiğinden yakınan tüketicilerin paylaştığı mesajlardan bazıları şöyle:

İ.Z: ''Outletsporayakkabi.com'dan 2 adet spor ayakkabı sipariş verdik. Gelen ayakkabının resimdekilerle alakası olmadığı gibi ne rengi, ne de numarası istediğimiz gibi geldi. Bugüne kadar internetten sayısız alışveriş yaptık ama ilk defa böyle çıktı.''

Fiyattan anlamadınız mı?

F.U.: ''12.06.2014 tarihinde 59.90 TL'ye 00058272 sipariş koduyla Adidas Bayan Spor Ayakkabı (10207) sipariş ettim. Kargo şirketi ürünü getirdiğinde parayı almadan paketi açtırmadı. Paketi açtığımızdaysa siparişimizden çok farklı bir modelle ve orijinal olmayan, tezgahlarda 30 TL'ye ancak satılabilecek bir ürünü yollamışlar. İnternet adresinde telefon numarası yok, mail atıyoruz cevap vermiyorlar. Uzun uğraşlar sonucu 0543 868 51.. numaralı telefona ulaştık. Aradığımızda karşıdaki bayan,''Bu fiyata zaten orijinal olmaz bilmiyor musunuz?'' dedi. Sitelerindeyse böyle bilgi yok. Tüketici heyeti için de ''ne yaparsan yap'' diyerek kapattı.

Tüketici muhattab bulamıyor

S.A: ''08 Haziran tarihinde 2 adet spor ayakkabı sipariş ettim. Bugün kargodan kredi kartı ile ödeme yaparak teslim aldım. Eve geldikten sonra ürünlere baktığımda çakma ürünler olduğunu gördüm. Bu kadar kötüsünü beklemiyordum. Ayrıca istediğimayakkabılardan birini tamamen farklı bir renkte göndermişler dalga geçer gibi... Ne bir fatura var ne de iletişim telefonu. Site üzerinden mail gönderdim fakat cevap dönen olmadı. Kargo paketinin üzerinde bir telefon numarası vardı. Belki yüz kere aramışımdır tabi ki açan olmadı.''

Y. A. : ''Bir ürün aldım kapıda ödeme ile. Gelen ürünüm açtığımda farklı ve sahte bir ürün çıktı firma ile iletişime geçmeye çalıştım fakat bana hiçbir şekilde geri dönüş yapılmadı sahte ürün elimde kaldı.

İadede kargo bedeli şartı!

Y.K: ''Adidas spor ayakkabı aldım aldığım spor ayakkabı sahte çıktı çakma olduğuna dair herhangi bir ibare adreste yazmıyor. Aldığım ürünü geri iade etmek için telefonla 054386****0 numarayla irtibata geçtim bana iade edemeyeceğimi söylediler. İade edeceğimde kargonun benim tarafımdan ödenmesini 20 TL istendi.

Z. Ç.: ''İki gün önce bir ayakkabı sipariş ettim. Ayakkabı bedeli 59.90. kredi kartımla ödeyecektim direk siparişiniz onaylandı dedi. Herhangi bir seçenek bırakmadı. Neyse kargom geldi istediğim ayakkabıdan farklı bir ayakkabı geldi. Numarası da istediğim numara değil.

Sahte olduğunu bilmiyorduk

G. Ç.: ''İstemiş olduğum outlet ürünü olacak olan ve 38 numaralı Adidas marka Samoa Bayan Spor Ayakkabı yerine 39 numaralı arabaların bagajlarında ve çeşitli yerlerde açılan tezgahlardakinden çok daha kötü olan bir çakma spor ayakkabı gönderilmiştir.''

Sitenin sahibi olduğunu söyleyen Selçuk Kocabıyık, hurriyet.com.tr''nin soruları üzerine özetle ''Ben malı piyasadan alıyorum. Üç liradan alıyor 5 liraya satıyorum. Siteye koyuyoruz insanlar da alıyor. Bu ürünlerin sahte olup olmadığını ise bilmiyorum. Ayakkabıların üzerinde hangi marka yazıyor onu da bilmiyorum. Mağdur olduğunu söyleyenlerin mağduriyetini ise gideriyoruz'' dedi.

Tüketici ne yapacak?

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, yapılan işlemin sahtecilik suçu olduğuna işaret etti. Ağaoğlu, söz konusu durumlar ile karşı karşıya kalan tüketicinin bağlı bulunduğu Tüketici Hakem Heyeti''ne başvurması gerektiğini işaret ederek ''Buradan, ödediğin ücretin iadesi kararını aldırdığında, icra yolu ile parasını tahsil yoluna gidebilir. Son dönemlerde, markalı ürünlerde sahtecilik arttı. Markalı spor ayakkabı ve akıllı telefon gibi ürünler ile ilgili çok sayıda mağduriyet oluşuyor. Tüketicinin burada 14 günlük yasal cayma hakkı var ancak, sürekli oyalayarak bu sürenin de geçirilmesine neden oluyorlar. Kimi tüketici de, pes ederek ödediği parayı almaktan vazgeçiyor. Tüketici, sahte ürün satılan siteyi, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü''ne başvurarak anılan siteyi kapattırabilir'' dedi.

٪d سنوات قبل