|

İran gazı Nabucco'ya girecek mi?

İha
00:00 - 12/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 16:07 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İran gazı Nabucco'ya girecek mi?
İran gazı Nabucco'ya girecek mi?

Nabucco Uluslararası Gaz Boru Hattı Şirketi'nin genel müdürü Reinhard Mitschek, projenin hayata geçmesinin planlandığı 2010 yılında politik şartlar uygun olursa İran gazının da Nabucco'ya dahil edilebileceğini söyledi. Mitschek, Rusya'nın talebi halinde boru hattının kapasitesini arttırmaya hazır olduklarını da bildirdi.

Reinhard Mitschek, 8. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı için geldiği Ankara'da İHA'nın sorularını yanıtladı. Nabucco'nun gerçekleşemeyeceğine ilişkin spekülasyonların hatırlatılması üzerine Mitscheck, “Nabucco gerçekleşmesi oldukça mümkün bir proje ve ben gerçekleştireceğimizden eminim. Pazarın bu hatta ihtiyacı var. Hem Türkiye hem de Avrupa daha çok gaz ithalatına gereksinim duyacak. Orta Asya, Hazar Havzası ve Ortadoğu büyük gaz rezervlerine sahip ve biz bu iki pazarı bir araya getirebiliriz” dedi.

Önümüzdeki aylarda hükümetler arası anlaşmanın imzalanacağını ve 2010 yılı başında projenin hayata geçeceğini anlatan Mitscheck, “Bugünlerde projenin gelişim aşamasındayız. Hükümetler komisyonun koordinasyonu altında hükümetler arası anlaşmaya son şeklini vermek için müzakere ediyorlar. Eminim ki, hükümetler arası anlaşma yazdan önce imzalanacak ve biz bu sene detaylı mühendislik işlerine başlayabileceğiz. Sevkıyat hizmetlerini pazar katılımcılarına, nakliyecilere sunacağız. Sonra sonbahar ya da kış döneminde sevkıyat sözleşmelerini ve projenin finansmanını müzakere etmeye başlayacağız. Böylece nihai yatırım kararını 2010 yılı başında hazırlayabiliriz” diye konuştu.

'Rusya'nın da Nabucco'ya katılabileceğini açıkladınız. Rusya tekelini kırmak amaçlanırken Rus gazının Nabucco'ya dahil edilmesi bu hedefi değiştirmez mi?' sorusu üzerine Mitscheck, “Nabucco'nun Avrupa yanlısı bir proje olması Rusya karşıtı olduğu anlamına gelmez. Avrupa'da daha fazla gaza ihtiyaç duyacağımızı biliyoruz. Ve bu ihtiyacı karşılamak için mevcut kaynaklara yeni alternatifler eklemek istiyoruz. Nabucco'da yer alan şirketlerin hepsi Gazprom'la 20, 30, 40 yıldır kontrata dayalı anlaşma içindeler. Bu ilişki gelecekte de sürecek. Ama biz Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Mısır'dan alternatif kaynaklar istiyoruz. Herhangi bir gazı reddedecek değiliz. Eğer Rusya Nabucco'ya gaz vermek isterse, bu opsiyonları sınırlandırmaz. Aksine 30 milyar metreküp kapasiteyle planlanan boru hattının kapasitesini daha da arttırmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Avrupa'ya doğalgaz satmak isteyen İran'ın projeye nasıl dahil edileceği sorusuna ise Mitscheck, “Şimdilik altı hissedarımız var ve bu yatırımcı grubun genişlemesini öngörmüyoruz. Ancak, elbette altyapı projeleri dışında, proje hayata geçince pek çok ticari faaliyet de başlayacak. Bu da Azerbaycan, Irak ve belki de İran gazının transferini sağlayacak. Bu o zamanki politik atmosfere ve şartlara bağlı” yanıtını verdi.


15 yıl önce