|

İran ile ticaret RAY'ına girdi

Türkiye'yi ziyaret eden İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Ali Nikzad, ''Türkiye'den 120 bin ton ray alımı konusunu Bakan Yıldırım'la sonuçlandırdık" dedi

Aynur Ekiz
00:00 - 6/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:37 - 5/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
İran ile ticaret RAY'ına girdi
İran ile ticaret RAY'ına girdi

İran İslam Cumhuriyeti Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Ali Nikzad, İran'ın Türkiye'den 120 bin ton ray alımı konusunu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la sonuçlandırdıklarını bildirdi. İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Ali Nikzad ve beraberindeki heyet, incelemelerde bulunmak için Yüksek Hızlı Trenle (YHT) seyahat etti. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'la YHT ile Polatlı'ya gidip dönen Nikzad, trende yaptığı açıklamada, kara ulaştırmada önemli kararlar aldıklarını, bu konuda yaşanan sorunların çözümü için gayret göstereceklerini söyledi.

TAHRAN'A HIZLI TREN

Ulaştırma sektöründe demiryollarının ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Nikzad, İran'da 11 bin kilometre mevcut demiryolu ağı bulunduğunu, 11 bin kilometre demiryolu yapımı için de karar alındığını belirtti. Nikzad, İran'ın Türkiye'den 120 bin ton ray alımı konusunu, Bakan Yıldırım'la sonuçlandırdıklarını kaydetti. İran'da bin kilometrelik yüksek hızlı tren hattı yapmayı planladıklarını ifade eden Nikzad, hattın Tahran-Meşhed'den geçmesinin tasarlandığını belirtti.

Suriye aramıza giremedi

Suriye'de yaşanan kriz nedeniyle Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin çok sıcak olmadığı iddia edilse de ekonomik ilişkilerin her geçen gün daha da arttığı rakamlarla ortada. İki ülke arasındaki ticaret rakamları ise 2011 yılında 16 milyar dolar iken, 2012 yılı Ağustos ayı itibariyle ise 17 milyar doların üstünde bir rakama ulaşmış durumda. Geçen yıl İran'a 12 milyar 461 milyon dolar ithalat yapılırken 3,5 milyar dolarda ihracat gerçekleştirildi.


11 yıl önce