|

IŞİD Irak ihracatını vurdu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı, terör örgütü IŞİD militanlarının Musul'u ele geçirmesi ile Haziran ayında Irak'a olan ihracatın yüzde 21 gerilediğini ve Irak'ın en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke konumuna gerilediğini söyledi.

Reuters
00:00 - 1/07/2014 Salı
Güncelleme: 13:35 - 1/07/2014 Salı
Yeni Şafak
IŞİD Irak ihracatını vurdu
IŞİD Irak ihracatını vurdu

Mehmet Büyükekşi, Kırıkkale'de Haziran ayı verilerini açıkladığı toplantıda yaptığı konuşmada Irak'a olan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2.5 puan negatif etkisi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Halep'in işgali olumsuz etkiledi

"Irak'ta yaşanan son gelişmeler bizleri endişeye sevk ediyor. IŞİD'in 80 vatandaşımızı kaçırması bizleri hayli üzdü. Diğer taraftan IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi yüzünden Irak'a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor. Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi."

Büyükekşi, Suriye'de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatın ciddi şekilde gerilediğini hatırlatarak, "Ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor. Irak'ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz. Nasıl ki 2009'da Avrupa pazarındaki krizi Orta Doğu pazarıyla aştıysak, şu anda Ortadoğu'da yaşanan duraklamayı da canlanan AB pazarı ile telafi edeceğiz" dedi.

TİM verilerine göre ihracat Haziran'da yüzde 6.6 artışla 12.54 milyar dolar olurken Ocak-Haziran'da yüzde 7.3 artışla 79.94 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Verilere göre Haziran ayında en fazla ihracatı 2.03 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon 1.6 milyar dolar ile ikinci, kimyevi maddeler ise 1.52 milyar dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

İLK 10'DA EN YÜKSEK ARTIŞ İRAN

TİM verilerine göre en fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 40 ile İran'a gerçekleştirildi. Umman'a ihracat yüzde 181, Katar'a yüzde 154, Hırvatistan'a yüzde 108, Suriye'ye yüzde 94, Güney Kore'ye yüzde 64 arttı. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, Fransa ve İtalya oldu.

Büyükekşi, Irak'a olan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2.5 puan negatif etkisi olduğunu belirtti.

TİM verilerine göre yılın ilk altı ayında en çok ihracat yapılan sektör 11.72 milyar dolarla otomotiv endüstrisi oldu. Otomotiv sektörü yılın ilk altı ayı itibarıyla toplam ihracatın yüzde 14.7'sini gerçekleştirirken bir önceki yıl aynı döneme göre artış oranı ise yüzde 11.1 oldu. Bu sektörü 9.44 milyar dolar ihracat ile hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. Sektör toplam ihracatın yüzde 11.8'ini gerçekleştirirken bir önceki yıla göre artış yüzde 12.1 oldu. Kimyevi maddeler sektörü ise yılın ilk altı ayında yüzde 4.5 artışla 8.9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu sektörün toplam içindeki payı yüzde 11.1 oldu.

TCMB İNDİRİMLERE DEVAM ETMELİ

Merkez Bankası'nın geçen hafta gerçekleştirdiği 75 baz puanlık faiz indirimini "kısıtlı" olarak tanımlayan Büyükekşi, "Geçen hafta Merkez Bankası, borç verme faizini 0.75 puan daha indirerek yüzde 8.75 seviyesine çekti. Biz TCMB'nin piyasa dinamiklerinin gerisinde kalınmadan kademeli faiz indirimlerinin pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz oranı bilhassa tüm sektörlerdeki firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor. Faiz düşüşünün devamıyla rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

10 yıl önce