|

İsrail'in havası söndü

Gazze'de sivilleri katletmeye devam eden İsrail, havadan darbe yedi. Türk Hava Yolları'nın yanısıra ABD, Kanada, Norveç, Fransa, Almanya hava yolu şirketlerinin seferlerini askıya alması İsrail'e zor günler yaşatıyor.

.
00:00 - 24/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:20 - 23/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail'in havası söndü
İsrail'in havası söndü

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı katliam her geçen gün yeni bir şiddete kapı aralarken İsrail'e yönelik uçuşlar da sekteye uğradı. Dün Gazze'den atılan bir roketin İsrail'in Tel Aviv kentindeki Ben Gurion Havalimanı yakınına isabet etmesinin ardından Türk Hava Yolları ile ABD'li ve Avrupalı havayolu şirketleri buraya uçuşlarını durdurma kararı aldığını açıkladı.

24 SAAT DAHA UZATILDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, dün akşam 24 saat olarak açıklanan yasak süresinin uzatıldığını duyurdu. Elvan 'Riskin devam etmesi nedeniyle 24 saat daha uzattık. Yarın (Bugün) saat 22.00'ye kadar bu yasak devam edecek' dedi. THY Genel Müdürü Temel Kotil de durumu yakından izlediklerini kaydetti. Öte yandan İsrail uçuşların iptal edilmesi nedeniyle mahsun kalan vatandaşları için dün Türkiye'ye 4 uçak gönderdi.

Kanada ve Norveç'ten iptal kararı

İngiliz Havayolları (British Airways) ise Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Durumu yakından takip ediyoruz. Uçuşlarımız şu an planlandığı gibi sürüyor' diyerek temkinli bir duruş sergiledi.

Hava yolu şirketi Norwegian, Kopenhag ve Stockholm'den Tel Aviv'e gerçekleştirdiği seferleri durdurduğunu açıkladı. Norveç merkezli hava yolu şirketi olan ve İskandinav ülkelerinde ucuz uçak bileti satışlarıyla ön plana çıkan Norwegian mevcut durumda dikkatli ve takipte olduklarına dikkat çekti. Kanada Havayolları Air Canada, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e olan uçuşlarını güvenlik nedeniyle iptal etti.

Delta ve Lufthansa da durdurdu

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık Dairesi Ben Gurion'a uçuşların 24 saatliğine durdurulduğunu açıklamıştı. Bu süren dün 24 saat daha uzatıldı. İsrail'e uçan üç Amerikan havayolu şirketi Delta, United ve US seferlerinin durduğunu onayladı. Lufthansa, KLM ve Air France gibi Avrupalı havayolu şirketleri de uçuşların iptal edildiğini açıkladı.Swiss, Germanwings ve Avusturya havayollarını bünyesinde bulunduran Lufthansa, İsrail'e uçuşlarının 36 saat süreli askıya alındığını belirtmişti.

TÜSİAD da tarafsız kaldı

Günlerdir net bir tepki ortaya koyamayan TÜSİAD, dün yaptığı açıklamada tarafını yine belirtmedi. TÜSİAD açıklamasında, Türkiye'nin iş dünyasını temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olarak devletler ya da örgütler tarafından yapılmış olmasına bakmaksızın tüm şiddet eylemlerini kınadıklarını ve lanetlediklerini bildirdi. TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, dış politika konusundaki değerlendirmelerini Başbakan Erdoğan'a mektup aracılığıyla iletti. TÜSİAD'dan, mektupta ele alınan görüşlere ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'nin Avrupa ve Asya arasındaki değerli ve ayrıcalıklı jeo-stratejik konumunun yakın coğrafyada son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere karşı Türkiye'yi sorumluluk üstlenmeye ve inisiyatif almaya zorladığı kaydedildi. Mektupta, 'Güç kullanımının yerini mutlaka siyaset ve diplomasinin alması gerekir. Ne inançlar ve kimlikler ne de Filistinlilerin siyasal hakları şiddet ve terör yoluyla bastırılabilir' denildi.

TOBB'DAN 'İNCE' MESAJ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB) yaptığı açıklamada, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere ve ürünlere yönelik olarak sosyal medya üzerinden yapılan boykot çağrıları üzerine, 'Yanlış bilgilerle ve iftiraya varan suçlamalarla bunu haksız bir kampanyaya dönüştürmeye çalışmak öncelikle Türkiye ekonomisine zarar verecektir' denildi.


10 yıl önce