|

İstanbul'a iyi haber

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin her alanda hızla gelişen bir ülke olduğunu belirterek, ''İstanbul önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ilk 10 finans merkezi arasında olacak'' dedi.

Aa
00:00 - 13/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 17:47 - 13/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İstanbul'a iyi haber
İstanbul'a iyi haber

Cannes'da devam eden Dünya Gayrimenkul Fuarı'ndaki ''Ekonomisi ve Yatırım Fırsatlarıyla Türkiye'' konulu konuşmasında, Türkiye'nin son 10 yılda geçirdiği ekonomik süreci özetleyen Babacan, Türkiye ekonomik ve siyasi reformların yanı sıra demokrasi alanında da bir çok gelişme olduğunu söyledi. 

İnsan hakları ve özgürlükler konularında önemli adımlar atıldığını, gelirlerinde önemli reformlar yapıldığını, bankacılık sisteminde, finansal yönetim, sağlık ve sosyal güvenlik konularında değişiklikler yapıldığını belirten Babacan, Türkiye'nin sürekli gelişen genç bir nüfusa sahip olduğunu, son yıllarda bir çok ülkede işsizlik artarken, Türkiye'de son üç yılda adım adım düşüş sağlandığına dikkati çekti. 

Son 10 yılda, kişibaşı gelirde artış olduğunu, çok sayıda alışveriş merkezi açıldığını, aynı şekilde inşaat sektörünün hızla geliştiğini, daha yüksek, kaliteli, konforlu ve depreme dayanıklı binalar yapıldığını ifade eden Babacan, bankacılık ve finanstaki gelişmeleri özetledi.

Bankacılık ve finans sektörlerinin gelişiminde devlete güven unsurunun önemine değinen Ali Babacan, ''Devlete güven çok çok önemli. Bu güveni sağlamak için öncelikle açık ve net bir ekonomik programın ortaya konması gerekir, 3 yıllık 5 yıllık hedefler konmalı. Sözlerinizi tutmalısınız. Teminatları yerine getirmelisiniz'' dedi.

2001'de kurulan AK Parti yeni ekonomik programa başlarken, yeni ticaret yasaları, yeni yükümlülükler getirilerek, yeni pazarların açıldığını ve yeni kanunların yapıldığını anımsatan Babacan, ''Tabii ki doğru uygulamalara devam etmeliyiz. İyi politikalara ve finans konularında gelişime devam etmeliyiz'' dedi.

Türkiye'de bankacılık ve finans sektörünün 2008-2009 yıllarında önemli bir testten geçtiğini hatırlatan Babacan, ''Bir tek Türk bankasında bir tek sorun yaşanmadı. Bu finansal alandaki hız testinde İstanbul'un gelecekte uluslararası önemli bir finans merkezi olacağını da gösterdi. Biz inanıyoruz ki, İstanbul önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ilk on finans merkezi arasında olacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin gelecek için önemli hedefleri bulunduğunu belirten Babacan, ''Türkiye'nin 2023 hedeflerini görmek için son 10 yılda yaşanan gelişmelere bakılmalı, son on yılda Türkiye'nin içinden geçtiği dönem önemli bir göstergedir. Son on yılda yaşanan gelişmeler, önümüzdeki on yıla bir ışık tutabilir'' dedi.

Türkiye'nin bir çok alanda yeni fırsatlar sunduğunu, özellikle hızla gelişen emlak ve inşaat sektöründe birçok fırsat olduğunu, hizmet ve finans alanlarında gelişime açık büyük fırsatlar sunulduğunu vurgulayan Babacan ayrıca, Asya ve Avrupa firmalarının vergisiz olarak Türkiye'den mühendislik hizmetleri de alabileceğini söyledi.

İstanbul'un aynı zamanda uluslararası ulaşım köprüsü durumunda olduğunu, THY'nin bir çok ülkede bir çok noktaya uçtuğunu, Afrika dahil bir çok noktaya İstanbul üzerinden ulaşılabildiğini anlatan Babacan, Türkiye''nin de halen 34 Afrika ülkesinde büyükelçiliği bulunduğunu ve iki ülkede daha açılacak büyükelçilikle bu sayının 36'ya ulaşacağını belirtti.


11 yıl önce