|

İstasyonlar tüpçü oldu

Çevreci ve ucuz olması nedeniyle dünyada 3 milyar kişinin kullandığı LPG, Türkiye''de ise 550 istasyon sahibinin sorumsuzluğu nedeniyle risk oluşturdu. Otolara LPG veren bu istasyonlar, evlerdeki tüplere de dolum yaptı. Uzmanlar, otogaz bayilerine 367 bin lira cezaya rağmen lisans iptali olmadığı için istasyonlardaki riskin süreceğini belirtiyor

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 22:18 - 28/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İstasyonlar tüpçü oldu
İstasyonlar tüpçü oldu

Çevreci ve ucuz olması nedeniyle, partikül yayımı azlığı nedeniyle çevreci olduğu için dünyada 3 milyar kişinin kullandığı LPG, Türkiye ise hayati risk taşımasına rağmen evlerdeki tüpleri de doldurarak kullanılıyor. Otogazlarda kullanılan Sıvılaştırılmış Likit Gaz''ı (LPG) evlerdeki tüplere de dolumunu yapmakta sakınca görmeyen 550 otogaz istasyonu ortaya çıkarıldı.

LİSANSLAR İPTAL EDİLMELİ

Vergi teşvikleri ile Türkiye''de otomobillerde kullanımı ile LPG, Türkiye''yi dünyanın ikinci otogaz piyasası haline getirirken, otogaz istasyon sayısı da 10 bin 300 adede ulaştı. Ancak bu istasyonlardan 550''si insanlarımızı ciddi risklere atacak şekilde sorumsuz davrandıkları belirlendi. 2010''dan bu yana yapılan denetimlerde evlerdeki tüpleri otogaz istasyonlarında doldurarak insanlarımızı riske atan bu 550 LPG istasyonuna 160 milyon lira ceza kesildi. Ancak uzmanlar, bunların lisanslarının iptal edilmemesi nedeniyle faaliyetlerini halen sürdürdüğüne dikkat çekerek, bu yüzden riskin de devam ettiğini belirtiyor.

SUİİSTİMALLER ARTTI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yapılan denetimlerde otogaz istasyonlarında ciddi suistimallerin olduğu belirlendi. LPG Piyasası Kanununa göre otogaz istasyonlarında tüp satışı yapmak, tüp dolumu yapmak, hatta tüp dolumuna yarayan aparat bulundurmak yasak. Bu fiillerin EPDK denetçilerince tespiti halinde ise otogaz bayilerine 366 bin 319 TL para cezası kesiliyor.

ANKARA İLK SIRADA

LPG tüketim verileri incelendiğinde Türkiye''deki nüfus yoğunluğu yüksek iller arasında dahi sayılmayan Ankara''nın önde olduğu ortaya çıktı. Ankara''da 70 dağıtıcı ve bayi bulunurken, megakent İstanbul''da bu sayı 46''da kaldı. Ankara''da 2013''de toplam satışların yüzde 10,4''ünün gerçekleştiği ortaya çıktı. Bu satışların İstanbul''da yüzde 9,77''de, İzmir''de yüzde 6.84''de kalması dikkat çekti.

Ev tüpünden hesaplı değil

Yetkililer, istasyonlarda otogaz olarak satılan ürün ile mutfak tüpündeki LPG''nin kimyasal bileşimi ve kalorifik değeri farklı olduğuna vurgulayark, ''Otogaz istasyonlarında doldurulan tüpler, tüpgaz bayilerinden alınan tüpler kadar verimli olmuyor. Ayrıca, otogaz istasyonlarında tüp dolumu yapılması esnasında gaz sızıntısı olduğu için tüplere hem daha az tüp doldurulmuş oluyor, hem de patlama tehlikesi oluşuyor. Üstelik, otogazın ÖTV''si tüpgaza göre daha yüksek olduğundan, sanıldığının aksine otogaz istasyonunda tüp dolumu yaptırmak daha ucuza gelmiyor'' tespitini yaptı. Ayrıca, Türkiye''de binek arabalarının yaklaşık yüzde 21''i otogaz kullanıyor. Bu da Türkiye''yi otogaz tüketiminde dünya ikinciliğine taşıyor. Buna göre 2011 yılında LPG kullanan taşıt sayısı 3.3 milyon adet iken, 2012''de bu sayı 3 milyon 650 bin adede ulaştı. Benzin kullanan araçlara oranı ise yüzde 64 olarak belirlendi. Bu artışla otogaz istasyonu sayısı 2013''de önceki yıla göre yüzde 2,9 arttı.


10 yıl önce