|

İşte Çalık Grubu'nun ATV ve Sabah'taki hedefleri

Aa
00:00 - 5/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:01 - 5/12/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
İşte Çalık Grubu'nun ATV ve Sabah'taki hedefleri
İşte Çalık Grubu'nun ATV ve Sabah'taki hedefleri

Çalık Holding Hukuk Müşaviri Serhat Demir, ATV-Sabah ihalesini tamamen ticari olarak değerlendirdiklerini belirterek, “(Grubumuzun) medya üzerinde herhangi siyasi yetki kullanmak, vesaire gibi düşüncesi söz konusu olmamıştır. Bu zaten düşünülemez, beklenemez” dedi.

ATV-Sabah ihalesinin ardından Çalık Grubu adına gazetecilere açıklamalarda bulunan Demir, şu aşamada Fon Kurulu onayına tabi olmak üzere, uzun sürecin bu bölümünün sonuçlandığını, bu konuda uzun bir çalışma yürüttüklerini ve bu aşamaya kadar getirdiklerini söyledi.

Demir, sonucun, Türkiye, medya sektörü ve Çalık Grubu için hayırlı olmasını dileyerek, Çalık Grubu adına kısa bir basın açıklaması yapmak istediğini ifade etti. Demir, açıklamasında, ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün satışı için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından gerçekleştirilen ihale sonunda, 1,1 milyar doları vererek satın alma hakkını elde ettiklerini hatırlattı.

ATV ve Sabah'ın yıllardır sergilemiş olduğu sorumlu yayıncılık çizgisi ve yayın politikası ile Türk kamuoyunun beğeni ve takdirini kazandığını, pek çok yeniliğe ve ilke imza atarak sektörüne önemli katkılar sağladığını ve Türk medyasının iki önemli markası haline geldiğini ifade eden Demir, ATV ve Sabah'ın, kamunun haber alma ve bilgi edinme özgürlüğünün en önemli taşıyıcılarından biri olduğunu vurguladı.


“SEKTÖRDEKİ AĞIR VE CİDDİ SORUMLULUKLARIN BİLİNCİNDEYİZ”

Demir, Türkiye'de ve dünyada enerji, telekomünikasyon, inşaat, finans, tekstil ve ticaret alanlarında çok sayıda şirketi ile 1930'lardan bu yana faaliyet gösterdiklerini, Çalık Grubu olarak, medya sektörünün diğer sektörlerden farklılığının ve bu sektörde yer almanın gerektirdiği ağır ve ciddi sorumlulukların bilincinde olduklarını söyledi. Medya sektöründe yer almanın, bir ticari faaliyette bulunmanın ötesinde bir kamusal sorumluluğu beraberinde getirdiğini çok iyi bildiklerini ifade eden Demir, şunları kaydetti:

“ATV ve Sabah'ın bugüne kadar sürdürdüğü yayıncılık anlayışını devam ettireceğimizin, sorumlu ve etik yayıncılığa önem vereceğimizin altını çizmek istiyoruz. Çalık Grubu olarak, medya sektörüne adım atarken ATV ve Sabah markalarına ve bu markayı oluşturan, yaşatan ve geliştiren en önemli güç olan yetişmiş insan unsuruna, bu yayınların entelektüel varlığına, yani çalışanlarına önem vereceğiz. Yenilikçi bir anlayışı benimseyerek, ATV ve Sabah'ın başarı çizgisini geliştirerek devam ettirmek Çalık Grubu'nun öncelikli hedeflerinden biri olacaktır.”


“TEMEL YAYIN ÇİZGİLERİ DEĞİŞMEDEN DEVAM EDECEK”

Serhat Demir, ATV ve Sabah'ın medya sektöründe birer marka haline gelmelerini sağlayan temel yayın çizgilerinin değişmeden devam edeceğini önemle vurgulamak istediklerini belirterek, “Hedefimiz ATV ve Sabah'ı daha beğenilen, bölgesel ve küresel boyutta daha da etkili kurumlar haline getirmek, marka değerlerini daha da yükseltmektir. Aynı zamanda toplam kalite ve sürdürülebilir karlılık anlayışı temelinde daha başarılı birer ticari kuruluş olmalarını sağlamaktır” diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demir, Turkuvaz Radyo ve Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş'nin şu anda Çalık Grubu'nun mutlak kontrolünde bir şirket olduğunu söyledi.

“Bu ihale ile ilgili siyasi tartışmalar da oldu. Eleştirilere ne diyorsunuz?” şeklindeki bir soru üzerine, şartnameyi aldıkları 15 Kasım'dan bu yana, mali, hukuki ve ticari açıdan değerlendirmelerini yaptıklarını ve tekliflerini dün sunduklarını hatırlatan Demir, şöyle devam etti:

“Çalık Grubu olarak ticari bir grubuz. Bunun dışındaki tartışmalar hangi mecrada devam ediyorsa muhatapları da onlardır. Biz kendi işimize baktık. İyi bir çalışma sergiledik. Diğer katılımcıların kendi inisiyatifleridir.”

“TAMAMEN TİCARİ...”

Bir gazetecinin “Hükümet yanlısı olup olmama gibi tartışmalara ne diyorsunuz?” şeklindeki sorusunu yanıtlarken de Demir, “Grubumuz, bunu tamamen ticari olarak değerlendirmiş ve medya üzerinde herhangi bir siyasi yetki kullanmak vesaire gibi düşüncesi söz konusu olmamıştır. Bu zaten düşünülemez, beklenemez. Bizim hassasiyetimiz bu yöndedir. O konunun muhatabı da biz değiliz” şeklinde konuştu..

Çalık Grubu'nun daha önce Tüpraş, Türk Telekom ve Petkim ihalelerine katıldığını hatırlatan Demir, “Buradaki sonuçlar da malumunuzdur. Bizim bu konulardaki yaklaşımımız tamamen ticaridir. Diğer katılımcılarla birlikte şartnamedeki yükümlülükleri yerine getirdik” dedi.

Serhat Demir, “Yabancı ortak almayı düşünüyor musunuz?” sorusuna da, “Yabancı ortakla ilgili şu anda herhangi bir durum söz konusu değildir. Çalık Grubu olarak, bu ihaleye tek başımıza hazırlandık ve girdik” karşılığını verdi.

16 yıl önce