|

İstikrar güven verdi

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Türkiye'de 10 yıllık süreçte istikrarla birlikte demokratikleşmenin sürdüğünü söyledi. Türkiye ile Letonya arasındaki ticarette köprü görevi göreceklerini belirten Olpak, Türk ekonomisinin dış ülkelerde de en iyi şekilde temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Olpak, Türkiye'ye duyulan güvende istikrarın katkısı olduğunu kaydetti.

.
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:36 - 16/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
İstikrar güven verdi
İstikrar güven verdi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, 'Son 10 yılda ülkemizde siyasi istikrarla beraber gelen ekonomik istikrar, devam eden çözüm süreci ve demokratikleşme paketi geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlıyor' dedi. Olpak, MÜSİAD Ankara Şubesi ve Letonya Yatırım ve Destek Ajansının (LİAA) işbirliğiyle düzenlenen 'Türkiye-Letonya İş Forumu'nda, gelecek yıl, iki ülke arasındaki ilişkilerin 90'ıncı yılının kutlanacağını söyledi.

300 MİLYON YETERLİ DEĞİL

Türkiye-Letonya ilişkilerinin 90 yıl öncesine dayanmasına karşın ticari ilişkilerin faal olarak 10-11 yıl önce başladığını anlatan Olpak, iki ülke arasındaki 300 milyon dolarlık dış ticaret hacminin yeterli olmadığını ifade etti. Ülkeler arasındaki köklü siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkilerle desteklenebilecek bir dönem yaşandığını dile getiren Olpak, 'Yatırım tarafında da durum farklı değil. Son 10 yılda Leton dostlarımız ülkemizde kişi başına 1,13 dolarlık yatırım yaparken, Türk iş adamlarının Letonya'daki yatırımları da kişi başına 2,5 dolar seviyesindedir' diye konuştu.

33 BASAMAK ATLADIK

Türkiye'nin, Dünya Bankasının iş yapma kolaylığı sıralamasına göre 33 basamak atlayarak 34'üncü sıraya yükseldiğini kaydeden Olpak, 'Türkiye, son yıllardaki gerek yapısal reform ve finansal düzenlemeler gerek genç ve eğitimli nüfusu, doğu ülkelerine coğrafi yakınlığı açısından Leton dostlarımız için önemli fırsatlar sunuyor' değerlendirmesinde bulundu. Dünyadaki olumsuz şartlara rağmen Türkiye ekonomisinin canlılığını koruduğuna işaret eden Olpak, AB ülkeleri dahil dünyada birçok ülkenin kriz öncesi seviyeleri yakalayamadığını, buna karşın Türkiye'nin son 5 yılda dış ticaret hacminin yüzde 21 arttığını belirtti.

Kazan kazan adımları

Letonya Yatırım ve Destek Ajansı (LIAA) Başkanı Andris Ozols da ülkelerinin küçük olduğunu bildiklerini bu sebeple kendilerini bir köprü olarak gördüklerini söyledi.Küresel ekonomik krizde büyük sıkıntılar çektiklerini kaydeden Ozols, 'Ülkemiz ekonomik krizde o kadar ağır bir yara aldı ki o dönemlerde yüzde 11-12 büyüme gösteriyorduk. Türkiye ile karşılıklı kazan-kazan ilişkisi bizim için önemlidir' yormunu yaptı.

İş adamlarının katkısı

Bir ülkenin, iş adamlarından daha fazla yatırım, istihdam ve sosyal gelişime katkı beklediğini anlatan Olpak, şöyle devam etti: 'Biz iş adamlarının bunları yapabilmek için beklentileri huzur, güven, pozitif istikrar, hızlı ve adil işleyen bir hukuk sistemidir. 10 yılda ülkemizde siyasi istikrarla beraber gelen ekonomik istikrar ve hedeflerin yakalanması ile elde edilen güven ortamı, 1 yılı aşkın süredir devam eden çözüm süreci, demokratikleşme paketi geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlamaktadır. Bu noktada geçtiğimiz ay sonu gerçekleşen ve adeta bir referandum ortamında geçen yerel seçimlerde halkımız, özgür iradesiyle sandık başına gitmiş, demokratik tercihini huzur, güven ve istikrarın devamı yönünde kullanmıştır. Bu tür beklentilerin tüm ekonomiler için de geçerli olduğunu biliyoruz.'


10 yıl önce