|

İstikrarlı ticaret islami finansta

Alternatif finans sisteminin gerekliliğini vurgulayan SESRIC Genel Direktörü Savaş Alpay, ''Mevcut finans sistemi bize refahı getirmemiştir, adaleti sağlamamıştır'' dedi.

.
00:00 - 10/09/2013 Salı
Güncelleme: 22:26 - 9/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
İstikrarlı ticaret islami finansta
İstikrarlı ticaret islami finansta

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam Kalkınma Bankası Grubu''na bağlı İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI) ve Uluslararası İslam Ekonomisi Derneği (IAIE) ortaklığında düzenlenen konferansa, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve kurum yöneticisi katıldı. Konferansın açılışında konuşan SESRIC Genel Direktörü Savaş Alpay, uluslararası finans mimarisinin yeniden yapılandırılmaya ve alternatif finans sistemlerine ihtiyacı olduğunu söyledi. İslami finansın bu alternatiflerden biri olduğunu kaydeden Alpay, ''Keşke daha olgun bir seviyede olsaydık da bu büyük fırsattan daha etkili bir şekilde faydalanabilseydik'' dedi.

MEVCUT SİSTEM REFAHI GETİRMEDİ

Alpay, ''Mevcut finans sistemi bize refahı getirmemiştir, adaleti sağlamamıştır ve bütün insanlar için onurlu ve iyi bir hayat yaşama tarzını ortaya çıkarmamıştır. Onun için bir takım alternatifler bulmak zorundayız'' diye konuştu.

IRTI Genel Direktörü Azmi Omar ise birçok ülkenin İslami finansı uygulamak istediğini ve sukuk ihracı veya İslami bankacılık yoluyla bu alanda çeşitli alanlar açtıklarını söyledi. Birçok ülkeden İslami finansın uygulanması konusunda destek talebi aldıklarını anlatan Omar, hükümetlere İslami finans konusunda destek ve eğitim verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Potansiyel yüksek

Dünyadaki gaz ve petrol rezervlerlerinin büyük çoğunluğunun İslam Konferansı Örgütü''ne (İKÖ) üye devletlerin topraklarında bulunsa da bu ülkelerin gücünün nüfuslarından kaynaklandığını dile getiren Alpay, ''İKÖ üyesi devletlerin nüfuslarına baktığınız zaman 0-24 yaş arası nüfus kesiminin yüzde 54 civarı olduğunu görüyorsunuz. Bu rakam, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden yüzde 20 daha yüksek'' diye konuştu. Alpay, İKÖ ülkelerindeki genç nüfusa ve potansiyele dikkati çekerek, gençlerin sadece İslam ekonomisi ve finans alanında değil bütün alanlarda eğitilerek, dünyanın daha iyi bir dünya haline getirilebileceğini söyledi.

Çeşitlendikçe kazandırdı

Dr. Abdullah Qurban Al Turkistani moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşan, iktisatçı ve eski İstanbul Milletvekili Prof. Dr Nevzat Yalçıntaş, ''İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacmi arttırılması gerekli. Müslüman ülkelerdeki ticari hacmi arttırmaya yönelim İslam Kalkınma Bankası''nın başlattığı projeyle başladı. Ama bu proje açığı kapatmaya kafi değil. Avrupa''da Amerika''da kriz var, buna rağmen Türkiye''nin ihracatı arttı. Çünkü çeşitlendirmeye gittik. İslam ülkelerine ticarete başladık. Bu da ticaret hacminin daha artması için bir tatbikattır. İslam ülkeleri birbirleriyle ticarete özen göstermelidir'' diye konuştu.


11 yıl önce