|

İsviçre'deki zulacı zenginler yandı!

Gizli hesapları ele geçirme konusunda İsviçre'yi dize getiren ABD'nin hamlesi bize de örnek oldu. ABD ve Fransa'dan sonra Türkiye de İsviçre'den Türklere ait hesaplar hakkında bilgi istemeye hazırlanıyor. 20 bin gizli hesapta 100 milyar dolar var

Ekonomi Servisi
00:00 - 1/09/2009 Salı
Güncelleme: 03:15 - 1/09/2009 Salı
Yeni Şafak
İsviçre'deki zulacı  zenginler yandı!
İsviçre'deki zulacı zenginler yandı!

ABD ile İsviçre hükümeti arasında imzalanan sırdaş hesapları ile ünlü İsviçre'nin UBS Bankası'ndaki hesapların açıklanmasına ilişkin anlaşmanın ardından tedirgin olan Türk zulacılara bir kötü haber de Maliye Bakanlığı'ndan geldi. ABD ve Fransa'dan sonra Türkiye de İsviçre bankalarında Türklere ait hesaplarla ilgili olarak bu ülkeden bilgi istemeye hazırlanıyor. İsviçre UBS Bankası ile ABD'nin, İsviçre'de hesabı bulunan 4 binden fazla ABD'liye ilişkin bilgilerin ABD'ye verilmesi konusunda anlaşma imzalaması Türkiye'yi de harekete geçirdi.

BARIŞTAN SONRA BAŞVURU

Maliye Bakanlığı yetkilileri, varlık barışından sonra Türkiye'nin de İsviçre'ye bu ülke bankalarındaki hesaplarla ilgili başvuruda bulunmayı planladığını bildirdi. Bir üst düzey yetkili, şu açıklamayı yaptı: 'Varılan anlaşma uyarınca ABD, İsviçre'de hesap açtıran 4 bin 500 dolayında ABD'liye ilişkin bilgileri almaya hak kazandı. Bu diğer ülkeler için de emsal teşkil edecek. Aynı şekilde G-20 toplantılarında da bu konularda esnek davranılması kararı alınmıştı. Son olarak OECD'nin çalışması, bu tür gizli hesaplar konusunda üye ülkelerin bilgi edinebilmesine olanak tanıyor.

HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ

Türkiye de bu hakkı kullanmak istiyor. Varlık barışı uygulamasından sonra hazırlanacak bir liste ile biz de İsviçre'den bu ülke bankalarındaki hesaplarla ilgili bilgi talep etmeyi düşünüyoruz. Bunu tek başına Gelir İdaresi Başkanlığı da yapabilir. Aynı şekilde karapara aklama konusunda MASAK, ya da finans konularında ilgili diğer kuruluşlar başvuruda bulunabilir. Ancak her ne şekilde olursa olsun, bu konuda bir girişimde bulunmayı planlıyoruz.'

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de taşıdı. Selvi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde, İsviçre'deki Türkiye kaynaklı hesaplar hakkında bilgi istenmesiyle ilgili çalışmanın başka ülkelerdeki hesapları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin düşünülüp düşünülmediğini sordu.


20 bin Türk'ün zulası 100 milyar dolar

İsviçre başta olmak üzere, Lüksemburg, Belçika, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türkiye kaynaklı 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üstünde paranın bulunduğu belirtiliyor. Sadece İsviçre'deki hesaplarda 60 milyar doların üstünde para bulunduğu belirtilirken, diğer ülkelerdeki hesaplarla birlikte 100 milyar doları aşan paranın Türkiye'ye dönüş yolunun açılabileceği kaydediliyor. ABD yönetimi de, 52 bin ABD vatandaşının, İsviçre bankalarında 15 milyar dolarlık bir hesabı bulunduğunu ifade ediyor. Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, İsviçre gibi ülkelerde Türklere ait hesapların bir bölümünün 2. varlık barışı uygulaması sırasında ülkeye geri dönmesini de bekliyor. Tüm dünyada 'gizli hesap cenneti' olarak nitelenen İsviçre bankalarının son gelişmelerin ardından bu özelliklerini yavaş yavaş yitireceğine işaret eden yetkililer, bu durumun Türklere ait bazı hesapların varlık barışıyla Türkiye'ye giriş yapmasında etkili olacağını ileri sürüyor. Maliye Bakanlığı, Almanya, Belçika ve Rusya'da gerçekleştirilecek toplantılarda, İsviçre ve diğer ülkelerde bulunan varlıkların da, varlık barışı kapsamında Türkiye'ye geri döndürülmesi için özel çaba sarf edecek.


e-maillerle ihbar yağıyor

ABD ile İsviçre arasında UBS'deki gizli hesapların açıklanmasına ilişkin varılan anlaşma, İsviçre UBS bankasında gizli hesabı bulunan Türk patronlarını da tedirgin etti. ABD ve İsviçre hükümeti arasında gizli hesaplar konusunda anlaşmaya varılmasının ardından, Türkiye de, UBS'deki Türkler'e ait bilgilerin verilmesi konusunda hazırlıklara başlarken, yurtdışında hesabı bulunan kişilerle ilgili çok sayıda ihbarın geldiği belirtildi. İhbarların bazılarında, eski siyasetçi ve bürokratlara ait bilgilerin de bulunduğu öğrenildi. E-posta aracılığı ile yapılan ihbarlarda, “Şu Türk işadamına ait İsviçre'de bu kadar mevduat var” şeklinde bilgilerin yer aldığı kaydedildi.


Hesapları vermeyen 'Kara Liste'ye girecek

ABD Yönetimi'nin, İsviçre bankası UBS ile yaptığı anlaşmanın 'Beyaz Liste' üyesi diğer ülkeler için örnek oluşturacağı ve bu ülkelerin de, İsviçre'deki hesaplar konusunda bilgi isteyeceği daha önce belirtilmişti. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin gibi ülkelerin de yer aldığı 'Beyaz Liste' bu ülkelere, 'Vergi Cenneti' olarak kabul edilen ve gizli hesapların bulunduğu ülkelerdeki hesapları ayrıcalıklı olarak isteme hakkı getiriyor.

OECD'nin sıralamasında, örgütün para aklama ile mücadele, vergi kaçırma ve diğer ilkelerini yerine getirme durumlarına göre ülkeler, 'Gri Liste' ve 'Kara Liste' şeklinde sınıflandırılıyorlar. Bu durumda da OECD, İsviçre gibi ülkelere, vergi kaçırmaya imkan veren gizli hesapların açılması ve üye ülkelerin vergi yetkililerine incelemesi konusunda bastırıyordu. OECD, bunu yerine getirmeyen ülkelerin 'Kara Liste'ye alınacağı uyarısı yapmıştı.




15 yıl önce