|

İtalyan Unicredit bizden vazgeçmez

Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın, geçtiğimiz günlerde İtalyan bankası Unicredit'in Yapı Kredi'deki hisselerini satacağı yönündeki açıklamalarını yalanladı. Açıkalın, Yapı Kredi'nin, İtalyan ortak Unicredit açısından vazgeçilmez konumda olduğunu söyledi

Fikret Çengel
00:00 - 19/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:35 - 18/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
İtalyan Unicredit bizden vazgeçmez
İtalyan Unicredit bizden vazgeçmez

Yabancı bankaların Türkiye'den çıkma yönündeki adımlarının İtalyan ortakları Unicredit için geçerli olmadığını belirten Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, İtalyan bankanın Yapı Kredi'nin performansından memnun olduğunu ve onlar için vazgeçilmez olduklarını kaydetti. Açıkalın, önceki akşam ekonomi müdürleri ile bir araya geldiği sohbet toplantısında Unicredit'in Türkiye'den çıkma gibi bir planının olmadığını belirtti. Açıkalın, “Yapı Kredi'nin her iki ortağı da bankanın büyüme performansından memnun. Yapı Kredi, İtalyan ortağımız açısından vazgeçilmez konumda” diye konuştu.

2011 KÂRI 1,86 MİLYAR LİRA

İtalyan Unicredit ve Koç grubunun eşit ortaklığı ile faaliyet gösteren Yapı Kredi'nin 2011 yılı solo net kârı, sektöre yönelik alınan önlemlerin etkisiyle daralan marjlar nedeniyle, bir önceki yıla göre yüzde 9.8 azalışla 1.86 milyar lira olarak açıklanırken, 2011 son çeyrek kârı ise, bankanın kredi faizlerini yukarı yönlü fiyatlamasıyla artan net faiz gelirleri ve fonlama maliyetlerinin kontrolünün de desteğiyle yüzde 68.9 artışla 474.6 milyon lira olarak beklentilere paralel açıklanmıştı. Yapı Kredi'nin büyüme hedefleri ile ilgili olarak da, Açıkalın, “2012'de bireyler, küçük işletmeler ve proje finansmanlarının desteğiyle kredilerde yüzde 17- 18 büyürüz, mevduatta ise yüzde 15 civarı büyürüz, sektörden daha iyi performans gösteririz" açıklamasında bulundu.

SEKTÖR KÂRI YÜZDE 10 DARALIR

Bankacılık sektörü ile ilgili de açıklamalarda bulunan Açıkalın, sektör kârının 2012'de yüzde 10 daralacağı tahmininde bulundu. Açıkalın, 2012'de ilk üç aydaki sektör kredi büyümesinin kredi kartları ve KOBİ'lerden geldiğini belirterek, "Kredilerdeki yavaşlama konusu, TCMB'nin cari açıkla mücadelesi için önemli olduğundan buna kısa süreli bakmamak lazım. Biz ekonominin yüzde 3.6 büyümesini bekliyoruz. Yumuşak inişe dikkat etmek lazım şu anda ilk üç ayda gerçekleşen kredi büyümesine bakıldığında sektör için yüzde 15 olan kredi büyüme tahminimizi değiştirmiyoruz” dedi.

AZERBAYCAN'A İKİ ŞUBE AÇILACAK

Yurtdışında ise Azerbaycan'da bu sene iki şube açacaklarını ve orada bazı atılımlar planladıklarını söyleyen Açıkalın, borçlanma aracı olarak sukukun önemi ile ilgili bir soru üzerine, hazine bonolarının cazibesini yitirmeye başlamasıyla sektörde borçlanma araçlarının cazibesinin giderek artacağını alternatif yatırım araçlarının her zaman önemli olduğunu, bu nedenle sukukun da değerlendirebilir bir enstrüman olduğunu kaydetti.


2012'de hedef yine KOBİ'ler

Özellikle KOBİ bankacılığına ağırlık vermeye devam eden Yapı Kredi Bankası CEO'su Açıkalın, bu alanda son iki yılda önemli bir mesafe kat ettiklerini ve yeni dönemde de KOBİ bankacılığına yoğunlaşacaklarını kaydetti. Açıkalın, şöyle konuştu: “Artık her şubemizde en az bir ya da iki KOBİ uzmanımız var. KOBİ'lere ve onların tedarikçilerine daha etkin ulaşma araçlarına ve programlarına sahibiz. Geçen yıl kredilerde sektör ortalaması civarında yüzde 30 büyürken, KOBİ kredilerinde yüzde 50 büyüdük. İki yılda 100 birim krediden 248 birim krediye ulaştık. Ekim 2009'da haftada 2 bin 200 KOBİ kredi değerlendirmesi yaparken, 2011'de haftada 14 bin rakamına ulaştık. Üç sene önce KOBİ müşteri sayımız 365 bin iken, 2011'de 600 bine çıktı. 2012'deki hedefimiz ise 700 bin.”


Yumuşak iniş bekliyoruz

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Faik Açıkalın, "2012'nin ilk üç ayda kredilerde çok önemli bir artış yaşanmadı. Kredilerdeki sınırlı artış aslında ticaretteki yavaşlamaya da işaret ediyor. Yüzde 4'lük bir büyüme yumuşak iniş senaryosuna uygun olur. Biz ekonomik büyümede sert bir fren beklemiyoruz" şeklinde konuştu.



12 yıl önce