|

Karayolları arazisi Zorlu'ya devredildi

Karayolları'na ait İstanbul Levent'te bulunan 96 bin 505 metre karelik arazi, en yüksek teklifi veren Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A. Ş'ye resmen devredildi.

ANKARA (A. A)
00:00 - 30/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 13:06 - 30/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Karayolları arazisi Zorlu'ya devredildi
Karayolları arazisi Zorlu'ya devredildi

Karayolları arazisinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A. Ş'ye devredilmesi nedeniyle Hilton Oteli'nde devir teslim töreni gerçekleştirildi.

Törene katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, burada yaptığı konuşmada, Karayolları arazisinin devrinin gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse, ihaleyi alan özel şirket açısından bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, bunun Türkiye'de güven, istikrar ortamından sonra nereye gelindiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Söz konusu arazinin 2-3 yıl önce çok daha az bedelle satışa çıkarıldığını ancak satılamadığını hatırlatan Özak, Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerindeki iyileşme, istihdam, yatırım, ihracattaki artış ve yapılan özelleştirmelerle ürünlerinin değerinin arttığını ifade etti.

Gerek özel gerekse kamu bankalarının ulaştığı yüksek değerin de kendilerini gururlandırdığını belirten Özak, kendilerinin "milletin ve ülkeye çivi çakan herkesin hizmetkarı" olduklarını söyledi.

Söz konusu devrin Türkiye adına gurur verici bir tablo olduğunu belirten Özak, bir Türk müteşebbisinin de kazandığı parayı ülkesine yatırmasının ve bunun duble yollarda kullanılmasından memnuniyet duymasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Bakan Özak, Türkiye'nin yollara yaptığı yatırımın önemine de dikkat çekerek, duble yollarda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Özak, araziden gelen paranın da duble yollarda, yapım, bakım ve kamulaştırmada kullanılacağını bildirdi.

Yap-işlet-devret modeli ile ihale edilecek Gebze İzmit geçişi, 3. Boğaz Köprüsüne de onlarca talep olduğunu hatırlatan Özak, bunun Türkiye'nin nasıl bir cazibe merkezi haline geldiğinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Özak, gerçekleştirilecek söz konusu proje ile de Türkiye'nin sosyal ve ekonomik yapısı ile turizm ve istihdam alanlarına katkı sağlanacağını sözlerine ekledi.


"BU KADAR PARAYI ÜLKEYE GÜVENDİĞİMİZ İÇİN VERDİK"

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da ülkenin son 4 yıldır yaşadığı gelişme ve güven ortamını Zorlu Holding olarak perçinlemek istediklerini belirterek, "bana her zaman şunu soruyorlar (siz bu kadar parayı neden verdiniz) ben bu parayı ülkemize güvendiğimiz, ülkemizin gelişmesi için verdik" diye konuştu.

Ülkenin gelişmesi için sanayiye yapılan yatırımları, gayrimenkulde da yapmayı istediklerini, Denizbank'ı da sattıktan sermayenin bir kısmının gayrimenkul yatırmaya karar verdiklerini anlatan Zorlu, yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu kaydetti.

Kazandıkları ihaleye ilişkin olarak da "buraya öyle bir eser yaratacağız ki herkes burayı konuşacak" diyen Zorlu, proje kapsamında turizm, iş merkezi, rezidans, kongre merkezi olarak ve yeşil alan ile daha iyi bir yapılaşma ile İstanbul'a değer katacaklarını bildirdi.

"İstanbul'a değer katmak, Türkiye'ye değer katmaktır" diyen Zorlu, 2010 yılında İstanbul'un Avrupa Kültür Başşehri ilan edileceğini, kendilerinin de bu projeyi 2010 yılına kadar yetiştirmek için şimdiden kolları sıvadıklarını söyledi.

Zorlu, "burası dünyada konuşulan bir proje olacak, biz bunda iddialıyız.

Biz ülkeye, ülkenin hukukuna inanıyoruz" dedi.

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Metin Kilci de söz konusu arazinin ihale süreci hakkında bilgi verirken, ihaleyi başarı ile gerçekleştiren kuruma, teslim süresinde arazinin hızla tahliye edilmesinde çaba gösteren Karayolları Genel Müdürlüğüne, söz konusu çalışmada, kendilerine destekleyen Bakan Özak'a ve Maliye Bakanına ve bu denli büyük bir yatırıma talip olan Zorlu Holding'e teşekkür etti.


ZORLU DEV ÇEK VERDİ

Konuşmaların ardından, arsanın devir sözleşmesini Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu imzaladı.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu üzerinde 800 milyon dolar yazılı dev bir sembolik çeki ÖİB Başkanı Kilci ve Bayındırlık Bakanı Özak'a verirken, yine sembolik ancak çekten daha küçük boyutta Karayolları arazisinin tapusunu aldı.

Zorlu, tapuyu alırken, "inşallah binası büyük olacak" diye espri yaptı.

ÖİB tarafından 7 Mart tarihinde gerçekleştirilen ihaleye konu toplam 96 bin 505 metre kare yüz ölçümüne sahip arazisinin net alanının yeşil alan ve ring yolu ayrımından sonra yaklaşık 84 bin 500 metre kareye ineceği hesaplanıyor. Arazinin üzerine yüzde 35 rezidans, yüzde 10'u ofis, büro gibi yönetim, yüzde 15'i ticaret, yüzde 30'u turizm, yüzde 10'u da sosyal ve kültürel tesis olarak değerlendirilebilecek.


17 yıl önce