|

Katkılı benzin ve motorinde indirim

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), akaryakıt dağıtım şirketlerine, motorin ve benzinde 'katkılı ve katkısız' ürünler arasındaki fiyat farkının kaldırılmasına yönelik yaptığı uyarının ardından, dağıtım şirketleri bazı akaryakıt ürünlerinde indirime gitti.

Aa
00:00 - 26/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 14:56 - 26/10/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Katkılı benzin ve motorinde indirim
Katkılı benzin ve motorinde indirim

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, POAŞ'ın bugün yaptığı düzenleme ile 97 oktan kurşunsuz benzin litre fiyatları Ankara'daki bayilerinde 4,47 liradan 4,41 liraya, İstanbul'da 4,48 liradan 4,41 liraya, İzmir'de  4,48 liradan 4,40 liraya düştü. POAŞ'ın 'motorin 10' ürünü de Ankara ve İstanbul'da 3,98 liradan 3,88 liraya, İzmir'de ise 3,95 liradan 3,85 liraya geriledi.

OPET bayilerin '97 oktan kurşunsuz benzin' olarak satılan yakıtı, Ankara'da 4,49 liradan 4,38'e, İstanbul'da 4,50 liradan 4,38 liraya, İzmir'de de 4,49 liradan 4,38 liraya indirildi.

BP bayilerinde ise 'ultimate kurşunsuz' olarak satılan akaryakıt Ankara ve İstanbul'da 4,50 liradan 4,43 liraya, İzmir'de 4,49 liradan 4,42 liraya düşürüldü. Şirketin diesel motorin ürününde 2 kuruşluk, ultimate motorin ürününde de ortalama 6 kuruşluk indirim yapıldı.


EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerine verdiği süre bugün doluyor

Geçen hafta en fazla satış yapan 8 akaryakıt ana dağıtım şirketine bir yazı gönderen EPDK, motorin ve benzinler arasındaki fiyat farkının (katkılı-katkısız) giderilmesini istemiş ve bu konuda şirketlere 26 Ekim (bugün) tarihine kadar süre vermişti.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş imzasıyla dağıtıcı şirketlere gönderilen yazıda, Türkiye petrol piyasasında fiyatların Petrol Piyasası Kanunun 10. maddesinin, 'rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir' hükmüne göre belirlenmesi gerektiği hatırlatılmıştı.

Akaryakıt lisansı sahiplerinin belirlediği fiyatların yakından izlendiği, gerekli görülmesi halinde 'taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurumun yetkili olduğu' belirtilen yazıda akaryakıt dağıtım şirketlerine şu uyarıda bulunulmuştu:

'Motorin (diğer) miktarının, toplam motorin türleri satışının yaklaşık olarak yarısına yaklaştığı, motorin ve motorin (diğer) fiyat bildirimleri arasındaki farkın belirgin olarak arttığı, motorin ve motorin (diğer) olarak iki alt kategoride bildirilen motorin fiyatları ile kurşunsuz benzin 95 oktan ve kurşunsuz benzin 95 oktan (diğer) olarak iki alt kategoride bildirilen kurşunsuz benzin 95 oktan fiyatlarının kanunda yer verilen kriter olan en yakın erişilebilir dünya serbest piyasası fiyatlarının üzerinde olduğu görülmüştür. Petrol Piyasası Dairesinin 22 Nisan 2011 tarihli yazısı ile dağıtıcı lisansı sahiplerinin (diğer) olarak fiyatını bildirdikleri ürünlere ilişkin bilgiler istenmiş olup, Kurumumuza ulaşan cevabi yazılardaki hususların yukarıda belirtilen fiyat farklarını açıklamaktan uzak olduğu da görülmüştür.'



12 yıl önce