|

Kazak gazı yolda

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile fiyatta mutabakat sağlanması durumunda 3 milyar metreküplük ek gazın özel sektör eliyle 2015 sonunda alınabileceğini söyledi. Yıldız, bu yıl sonunda Kazakistan'dan doğalgaz geleceğini kaydetti.

.
00:00 - 25/04/2014 Cuma
Güncelleme: 23:58 - 24/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kazak gazı yolda
Kazak gazı yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile fiyatta mutabakat sağlanması durumunda 2015 yılı sonunda 3 milyar metreküplük ek gazın özel sektör eliyle alınmaya başlanabileceğini, Kazak gazının ise bu yıl sonunda alınabileceğini söyledi. Yıldız, hafta başında Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile Ankara'da yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, 'Rusya ile fiyat konusunda mutabakat sağlanırsa gelecek yıl sonunda 3 milyar metreküp gaz özel sektör eliyle gelebilir' dedi.

MAVİ AKIM'DA ARTIŞ

Medvedev ile Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerde Türkiye'nin aldığı doğalgaz fiyatında indirim yapılmasının yanısıra Mavi Akım Hattı'nda kapasitenin yıllık 3 milyar metreküp artırılması ele alındı. Bir yetkili, 'İki taraf için de olumlu bir görüşme ve fiyat konusunda sorun çıkmazsa 3 milyar metreküp gaz Mavi Akım üzerinden Türkiye'ye gelebilir' dedi.

İŞLEMLER DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi Rusya, Batı Hattı'nın yanısıra Karadeniz'in altından Mavi Akım Hattı üzerinden de gaz alıyor. Yetkililer, getirilecek ek gazın bir şirket tarafından temin edilmesi üzerinde durulmadığını ve özel sektör şirketlerinin tümüne bu sürecin açık olduğunu bildirdi. Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve çeşitliliği çalışmaları kapsamında Kazakistan'dan doğalgaz alınması konusunda Yıldız, 'Kazak gazına dair işlemler sürüyor; bu yıl sonunda gaz Türkiye'ye gelebilir' dedi.

SU KRİZİ YOK

Yıldız, 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda bir gazetecinin 'Kuraklıkla ilgili açıklamanız oldu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun su sıkıntımız yok, barajlar dolu açıklaması yaptı. Burada anlaşmazlık mı var' sorusu üzerine Yıldız, 'Bakanımızla farklı cümle kullansak da aynı şeyi kast ediyoruz. Herhangi bir tezat yok. Su miktarlarının seviyesi ile enerjinin üretilmesi, birbiriyle bağlantılı olsa da ayrı sonuçlar doğuran bir konudur. Ben Türkiye'de kar ve yağmur yağışlarının bir önceki yıllara göre daha düşük olduğundan bahsediyorum' dedi.

Fiyatlara yansımaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kuraklık nedeniyle Türkiye'nin yaz aylarında İran, Bulgaristan ve Gürcistan'dan elektrik ithal edebileceğini ancak bunun toplam elektrik tüketiminin en fazla yüzde 4'ü kadar olabileceğini belirterek, 'Bu elektrik fiyatlarına yansımaz' dedi. Yıldız yeterli yağış olmaması nedeniyle bu yıl yaz elektrik ithal edilebileceğini söylemişti.

İstanbul'daki kesinti bakıma bağlı

İstanbul'daki elektrik kesintisinin sebebine ilişkin soruya Yıldız, 'Bakım çalışması... Toplamın içinde bu ifadeyi doğru bulmam. Bakımlarıyla alakalı konuyu, BEDAŞ'ı, AYEDAŞ'ı, her birisi bilgi veriyor ve 'Ben şu bakımdan burada bakım yapacağım' diyor. Okuyorum, 'Elektrik kesiliyor' diyor. Bakım yapılmayacak mı? Periyodik bakımlar var' yanıtını verdi.

Güneş santrali projesi

Bakan Yıldız, nükleer güç santrallerine ortak alacaklarını belirterek, 'Nükleer santrallerde yüzde 5-10-20 yerli ortak alacağız. Her iki santral için de bunu yapacağız. Kamunun bir miktar payı olabilir' dedi. Türkiye'de Konya Karapınar Ayrancı bölgesinin dümdüz bir arazi olduğunu ve kara ile ufuk çizgisinin burada birleştiğini söyleyen Yıldız, 'Oraya özel bir çalışma yapıyoruz. 3 bin megavatlık güneş santrali için o bölgeyi açacağız. 600 megavatlık santrale, TEİAŞ'ın EPDK'nın yaptığı çalışmaya biliyorsunuz 15 katı kadar talep geldi. Yani ben 9 bin megavatlık santral yaparım diyen yatırımcılarımız geldi. Biz orada dünyanın en büyük santralini kuracağız.'

Kazakistan'la serbest adım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kazakistan-Türkiye ilişkilerinde karşılıklı menfaatlerin korunması yoluna gidilecek yeni bir döneme girilmesi gerektiğini belirterek, ''Artık iki ülke ticaretine konu olan ürünlerin gümrüksüz olabileceği serbest ticaret anlaşması imzalanmalı'' dedi. Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu 8. Dönem Toplantısı için Astana'da bulunan Zeybekci, Kazakistan'da Kazak-Türk organize sanayi bölgeleri kurulmasına da olumlu baktıklarını dile getirdi. Zeybekci, uçak seferlerinin artmasını arzuladıklarını söyledi.

ASELSAN'la stratejik adım

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset İsekeşev ise, Aselsan ile Kazakistan Engineering'in ortaklaşa kurduğu fabrikanın geçen yıl sonunda hizmete açıldığını kaydederek, 40 milyon dolarlık söz konusu yatırımdan övgüyle sözetti.

10 yıl önce