|

KDV indirilsin

Özel Halk Otobüsçüleri, 65 yaş üstü ve yüzde 40 üzeri engelli vatandaşların ücretsiz ulaşımından zarar ettiklerini belirtti. Zonguldak''ta toplanan 386 özel halk otobüsüne sahip işletmeci, KDV''lerinin yüzde 18''den 8''e indirilmesini istedi. Kozlu''daki Özel Halk Otobüsleri işletmecisi Adem Günaydın, 65 yaş uygulamasının ihale şartlarında yer almadığını söyledi.

Erdi Yılmaz
00:00 - 25/04/2014 Cuma
Güncelleme: 23:54 - 24/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
KDV indirilsin
KDV indirilsin

Özel Halk Otobüsçüleri, 65 yaş üstü ve yüzde 40 üzeri engelli vatandaşlara ücretsiz ulaşım hakkının kendi otobüslerinde uygulanmasıyla zarar etmeye başladıklarını belirterek, KDV''lerinin yüzde 18''den 8''e indirilmesini talep ediyor. Bu soruna önlem almak isteyen toplam 386 otobüse sahip Karabük, Bartın, Kastamonu, Alaplı, Ereğli, Safranbolu ve Kozlu Özel Halk Otobüsü işletmecileri, Karadeniz Ereğli''de S.S. 92 Nolu Çilek Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Murat Akyüz önderliğinde bir araya geldi.

YÜZDE 30 CİRO KAYBI

Murat Akyüz, 65 yaş üstü ve engellilerin ücretsiz taşınmasına karşı olmadıklarını ancak, bu uygulama neticesinde yüzde 30''lara varan ciro kaybı yaşadıklarını dile getirdi. Toplu taşımacılıkla geçimini sağlayan Özel Halk Otobüsçülerinin birer esnaf olduğuna dikkat çeken Akyüz, ''65 yaş üstü ücretsiz olması bizleri zora soktu'' dedi. Otobüs hatlarını alırken 65 yaş kararı olmadığına dikkat çeken Akyüz, ''Bunu uygulayabilmemiz için devletin desteği gerekiyor. İsteğimiz KDV''yi yüzde 18''den yüzde 8''e indirmeleridir'' dedi.

ÇÖZÜM OLMAZSA DAVA AÇILACAK

Çözüm bulunana kadar 65 yaş üstü uygulamasına geçmeyeceklerini açıklayan Akyüz, gelecek cezayı ise toplanan parayla ödeyebildikleri yere kadar ödeyeceklerini ifade etti. Akyüz, 3 Mayıs''a kadar sonuç çıkmazsa Danıştay''a dava açılacağını da sözlerine ekledi.

İHALE DÖNEMİNDE YÖNETMELİK YOKTU

Zonguldak Kozlu''daki Özel Halk Otobüsleri işletmecisi Adem Günaydın ise Kozlu''da özel halk otobüsü ihalesini aldıklarında şartnamede, 65 yaş üstü ve yüzde 40 üzeri engellilere ücretsiz ulaşımı içeren yönetmeliğin yer almadığına vurgu yaptı. Günaydın, bunun özel halk otobüsü işletmecilerini ciddi zarara uğratacağını dile getirdi.

Anayasa''ya aykırı

Zonguldak''taki özel halk otobüsçüleri toplantısında, Antalya''da toplu ulaşımda uzman profesörlerin raporuna da yer verildi. Raporda, 65 yaş üstü ve engelli vatandaşların özel halk otobüsünde ücretsiz ulaşım hakkını kullanmasının sözleşmelerde yer almadığı için Anayasa''nın 173. maddesindeki ''Devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır'' hükmüne uymadığı belirtildi. Özel Halk Otobüsçüleri, belediyelerin kararı uygulamadıkları takdirde sözleşmelerini fesh edecekleri tehdidinde bulunduğunu açıkladı.

Fatura esnafa

''65 yaş üstü olan büyüklerimiz ve engelli kardeşlerimiz de bizim için değerlidir'' diyen Adem Günaydın, Bu vatandaşlara ücretsiz ulaşım hakkı veren sosyal politikayı desteklediklerini ancak bu politikanın maliyetinin özel halk otobüsçüleri esnafından çıktığını söyledi. Bağlı oldukları belediyenin bu uygulamayı başlatmaları için kendilerine ısrarla yazılı bildiri ilettiğini vurgulayan Günaydın, ''İhaleyi aldığımızda bu uygulama olsaydı ona göre teklif sunardık. İhale şartlarında ya da KDV''de iyileştirme olmalı'' şeklinde konuştu.


10 yıl önce