|

Kışın 60 bin yazın 500 bin nüfuslu ilçe

Kış nüfusu 60 bin civarında olan ve ramazan ayını sakin geçiren Kuzey Ege'nin turizm merkezi Ayvalık ilçesi, Ramazan Bayramı ile başlayan turist akınının ardından bugünlerde 500 bin kişiyi konuk ediyor.

Aa
00:00 - 1/08/2014 Cuma
Güncelleme: 12:54 - 1/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Kışın 60 bin yazın 500 bin nüfuslu ilçe
Kışın 60 bin yazın 500 bin nüfuslu ilçe

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ayvalık, doğa, deniz, dalış, kültür turizmi ve yemek çeşitleriyle turizm bakımından önemli bir potansiyeli barındırıyor.

Kuzey Ege'nin turizm merkezi ve genellikle yerli turistlerin gözdesi olan Ayvalık; Sarımsaklı Plajları, ender güzellikteki Patriça Koyu, 24 adası, dünyaca ünlü kızıl mercanların görülebildiği 60 dalış noktası, dünyada güneşin en güzel battığı nadir yerlerden olan "Şeytan Sofrası", tescilli bin 800 tarihi binası, zeytinyağlı yemekleri, müzeleri ve tostuyla her yıl yaz aylarında milyonlarca kişiyi ağırlıyor.

Yazlık konutları, otel ve pansiyonlarıyla İstanbul başta olmak üzere Bursa, Ankara, İzmir ve Eskişehir gibi pek çok büyükşehirden turistlerin ilgi gösterdiği Ayvalık, son yıllarda Balkanlar'ın da gözde turizm merkezleri arasına girdi.

"Edremit'ten Balıkesir'e 4-5 saatte gidenler oldu"

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bugünlerde ilçede yılın en kalabalık döneminin yaşandığını söyledi.

Kış nüfusu 60 bin olan ve ramazanı oldukça sakin geçiren ilçenin, bayramla başlayan turist akınının ardından bugünlerde 500 bin kişiyi konuk ettiğini anlatan Gençer, hafta sonlarında günübirlikçilerle bu sayının daha da arttığını dile getirdi.

İlçede her yıl yaz sezonunun sadece 60 gün sürdüğünü ve ortalama 500 bin kişilik nüfusun bu dönemde sabit kaldığını aktaran Gençer, "Kışın bir ilçe iken yazın birçok ili geride bırakan nüfusa ulaşıyoruz. Akaryakıt istasyonları bazen yakıt yetiştiremiyor, ekmek fırınları tam kapasite çalışıyor, sahil kesimlerindeki aile bahçelerinde bir bardak çay için sıra bekleniyor" dedi.

Gençer, son günlerde nüfusun bir anda kış mevsimine göre yaklaşık 9 katına çıkmasının, trafik, otopark, belediyecilik ve diğer bazı konularda sıkıntılar oluşturabildiğini vurguladı.

Yazları, küçük bir ilçenin, büyükşehir nüfusuna hizmet sunması durumunu yaşadıklarına değinen Gençer, bunun kolay olmadığını belirtti. Durum böyle olmasına rağmen şebekeden abonelere su verilmesi, çöplerin toplanması gibi konularda sorun yaşamadıklarına dikkati çeken Gençer, "Özellikle bayram dönüşünde yaşanan yoğunluk nedeniyle yaklaşık 90 kilometre olan ve normalde bir saat süren, Edremit'ten Balıkesir'e 4-5 saatte gidenler oldu" ifadesini kullandı.

"Yılda ortalama 500 bin yabancı turist geliyor"

İlçenin, turistler tarafından en çok bilinen yerinin Şeytan Sofrası olduğunu söyleyen Gençer, yatlarla ada turlarının da çok ilgi gördüğü bilgisini verdi.

Ayvalık'ın, yılın 12 ayında turizme açık olmasına rağmen bu potansiyelin iyi değerlendirilemediğini kaydeden Gençer, şöyle konuştu:

"12 ay turizm elbette bu yoğunlukta olmaz ama yapılabilir. Ciddi yemek kültürü var. Tescilli bin 800 binamız var. Açık hava müzesi gibiyiz. Butik otellerimizin, müzelerimizin sayıları artıyor. Yılda ortalama 500 bin yabancı turist geliyor ancak sadece konaklama bakımından faydaları var. Civardaki ören ve tarihi yerlere gidiyorlar. İlçeyi otelleri sayesinde konaklamak amacıyla kullanıyorlar. Esnafa en küçük katkıları olmuyor. Yabancıların en az bir hafta ilçemizde kalmasını istiyoruz. Bunun için mücadele veriyoruz. Yabancı turist sayımız az ama Balıkesir Kocaseyit Havalimanı sayesinde 2-3 yıl içinde bu önemli oranda artacaktır. Turizm sezonunu ilk etapta temmuz ve ağustos dışında haziran ve eylül aylarıyla genişletmek istiyoruz. Bunu da ancak yabancı turistlerle yapabiliriz. 20 bin yatak kapasitesine sahibiz. Yabancı turist sayısı arttıkça oteller kaliteleri de buna göre yükselecektir."

Gençer, Ayvalık'ın 1990'lı yıllarda şimdikinden daha fazla yabancı turist ağırladığına işaret ederek, bu potansiyele yeniden ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.


10 yıl önce