|

KOBİ'lere gerçek cansuyu borsada

Krizle birlikte, KOBİ'lerin halka açılma modeline olan ilgisinin arttığını söyleyen MÜSİAD Başkanı Vardan, “İşletmeler, ihtayaç duydukları kaynağı KOBİ Borsası ile sağlayabilmeli” dedi

00:00 - 6/02/2009 الجمعة
Güncelleme: 23:18 - 5/02/2009 الخميس
Yeni Şafak
KOBİ'lere gerçek cansuyu borsada
KOBİ'lere gerçek cansuyu borsada

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından her hafta düzenlenen Perşembe Toplanlantıları'na dün Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol'u konuk oldu. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, dünyayı saran krizin, reel sektörü de etkilediğini belirterek "İşletmeler, kaynak ihtiyacı için alternatif yollar arar halde beklemektedir. İşte böylesi kritik bir dönemde, MÜSİAD reel sektöre yönelik alternatif finansman kaynağı olabilecek "KOBİ Borsası ve Yapılanması" konusunu bugün burada masaya yatırmaktadır" dedi.

UYGULAMA BASİTLEŞTİRİLMELİ

Oda ve meslek gruplarının, sendikaların sahip olduğu birikimlerin bir kısmını KOBİ borsasına yatırım olarak değerlendirecek hukuki düzenlemelerin yapılması ve KOBİ'lerin kullanımına sunulmasına ilişkin görüşlerin geçen hafta SPK Başkanı Turan Erol tarafından da dile getirilmiş olmasının son derece sevindirici olduğunu dile getiren Vardan bu konudaki diğer bazı görüşlerini şöyle sıraladı: "Öncelikle, KOBİ borsası aracılığı ile KOBİ'lerin yeni sermaye imkanlarına ulaşması için, KOBİ'lerin kullanabileceği daha basit muhasebe standartları ve raporlama tekniklerinin oluşturulması gerekmektedir. Bu borsada şirketlerin hisselerine yatırım yapan kişileri "olağan dışı" durumda uğrayacakları zararı karşılayacak bir sigorta sisteminin tesis edilmesi yatırımcıya güven vermesini sağlayacak önemli bir adım olacaktır.Firma birleşmelerine sağlanan vergi kolaylıkları ve teşvik mekanizmaları, borsaya kote olan işletmeler için de genişletilmelidir.”

KÖRFEZ'İN İLGİSİ ARTAR

Vardan ayrıca "Daha önce birçok defa gündeme gelen varlığa dayalı menkul kıymet, gelir ortaklığı senedi ve faizsiz yatırım enstrümanlarının oluşturulması gibi gerekli düzenlemelerin henüz yapılamamış olması, körfez sermayesinin istenilen düzeyde ülkemize girmesini engellemektedir" dedi.


KOBİ borsası için tüm hazırlıklarımız tamam

MÜSİAD'ın Perşembe Toplantıları'na konuk olan SPK Başkanı Turan Erol, daha önce girişim sermayesi yatırım ortaklığı modeli bulunduğunu, ancak sistem yeterince çalışmadığı için yeni baştan düzenlediklerini söyledi. Düzenlemeyle, belli ölçeğin altında kalan şirketlere nasıl finansman sağlanır, borsa yolu nasıl açılırın üzerinde durduklarını ifade ederek "Şu an her şey hazır. Şirketlerimizin doğrudan doğruya gidip İMKB'ye, SPK'ya müracaatta bulunmaları gerekiyor. Bize yapacakları müracaatların değerlendirmesini yapıp onları borsaya yönlendireceğiz" şeklinde konuştu. Bir gazetecinin, her türlü mevzuatın hazır olduğu, işletmelerin başvurmasını beklendiği, şu anda başvuran şirket var mı, sorusuna Erol "Burada şu an bizim için bir tane gelse beş tane de gelse başlatmamız için yeterli. Dolayısıyla sayılar zamanla gelir. Sayıca önemli değil. Şu anda gelen yok. Potansiyel var" şeklinde konuştu.



٪d سنوات قبل