|

Kozmetikte 1 milyar dolar ihracat hedefi

Avrupa''da yayınlanan Kozmetik Yönetmeliği''ne uymayan şirketlerin ihracat kapısı kapanıyor. Yönetmeliğin ardından ise uyum sürecini Türk şirketlerinin hızlı tamamlaması halinde AB''ye kozmetik ihracatının iki yılda 1 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Fikri Türkel
00:00 - 7/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:19 - 6/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Kozmetikte 1 milyar dolar ihracat hedefi
Kozmetikte 1 milyar dolar ihracat hedefi

Avrupa Birliği''nde yayınlanan Kozmetik Yönetmeliği Türk ihracatçısı için hem risk, hem de fırsat anlamına geliyor. Türk şirketlerinin yönetmeliğe uyum sağlamaması halinde ihracatları engellenecekken, hızlı bir uyum süreci geçirmeleri durumunda, Çin ve Hindistan''dan boşalacak Avrupa pazarı nedeniyle iki yıl içinde 1 milyar dolarlık ihracata ulaşılması bekleniyor. Türkiye''nin, Çin ve Hindistan gibi ülkeler karşısında bu durumu lehine çevirebileceğine dikkat çeken İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, AB''ye yaptığımız 300 milyon dolarlık kozmetik ihracatını iki yıl içinde rahatlıkla 1 milyar dolara çıkarabileceğimizi vurguladı.

KOZMETİKÇİYE YÜK

Türk kozmetik sektörünün bu değişime ayak uydurması ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Ancak diğer taraftan karmaşık, zaman ve kaynak isteyen mevzuatlar ve yüksek bildirim maliyetleri kozmetik ihracatçısının belini büküyor.

YÜZDE 75''İNE HİZMET

İKMİB ve Çelik İhracatçıları Birliği öncülüğünde 2008 yılında Brüksel''de kurulan danışmanlık şirketi REACH Global Services S.A. (RGS), kozmetik ihracatımızın sekteye uğramaması için tüzüğe uyum sürecinde zorunlu olan ürün bildirimleri ve Sorumlu Kişi konusunda hizmet veriyor. REACH Tüzüğü''ne ön kayıt sürecinde rüştünü ispatlayan ve Türk kimya sektörü şirketlerinin yüzde 75''ine hizmet veren RGS, Avrupa Kozmetik Tüzüğü''ne uyumda da Türk kozmetik ihracatçısını yalnız bırakmıyor.

DOSYA HAZIRLAMAK CİDDİ MALİYET

Kozmetik şirketlerinin ihraç ettikleri her bir ürün için bu dosyaları hazırlamaları ciddi bir maliyet yüklüyor. Ürün sayısı arttıkça maliyet de katlanıyor. Bir şirketin ortalama maliyetinin 150 bin Euro olduğu göz önüne alındığında, uyum süreci Türk kozmetik sektörüne milyonlarca Euro''ya mal olacak. Kâr amacı gütmeyen RGS, sektör şirketlerinin uyumluluk ihtiyaçlarının kabul edilebilir fiyatlara getirilmesi konusunda da önemli bir misyonu yerine getirecek.

Türk ihracatçısı için fiyatlar sabit

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), kimya ihracatçısının Avrupa''daki çıkarlarını koruyan çok önemli bir adımı 2008 yılında attı ve Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) ile birlikte REACH Global Services S.A. (RGS) şirketini kurdu. Genel Merkezi Belçika''nın Brüksel kentinde olan şirketin İstanbul''da da bir şubesi bulunuyor. Türk kimya ihracatçısına uygun fiyatlarla Avrupa Birliği mevzuatlarına uyum imkânı tanıyan RGS, kimya sanayii ve kozmetik sektöründen şirketlere; REACH kapsamında Tek Temsilcilik, Avrupa Kozmetik Tüzüğü kapsamında ise Sorumlu Kişi hizmeti veriyor ve şirketlere bu zorlu süreçte danışmanlık yapıyor. RGS''nin, Tek Temsilcilik ücretleri 2008 yılından bu yana aynı, Sorumlu Kişi ücretleri ise 2015 yılı sonuna kadar sabit.

Sorumlu kişi yoksa ihracat engellenecek

Avrupa Kozmetik Tüzüğü''ne göre, sadece AB içerisinde sorumlu kişi olarak atanmış gerçek veya tüzel kişiliğe sahip kozmetik ürünleri pazara sunulabilecek. Artık AB''de satılan tüm kozmetik ürünlerinin üzerinde Sorumlu Kişi olarak bildirilmiş şirketin adı ve adresi yer alacak. Ürünlerle ilgili herhangi bir sorunda AB, sorumlu kişiyi muhatap alacak.


11 yıl önce