|

Kraft almak istedi Eti'nin kurucusu 'daha ölmedim' dedi

ABD'li gıda devi Kraft Foods, Türkiye'nin önde gelen bisküvi ve çikolata üreticilerinden Eti'yi satın alma girişiminde bulundu. Eti'nin kurucusu ve Onursal Başkanı Firuz Kanatlı ise 'Ben ölmeden Eti'yi kimseye sattırmam' diyerek görüşmelere son noktayı koydu

Ekonomi Servisi
00:00 - 5/01/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Kraft almak istedi Eti'nin kurucusu  'daha ölmedim
Kraft almak istedi Eti'nin kurucusu 'daha ölmedim

Gıda ve içecek alanında dünyanın en büyük ikinci şirketi olan Kraft Foods, Türkiye'nin önde gelen bisküvi ve çikolata üreticilerinden biri olan Eti'yi satın almak için girişimlerde bulunduğu belirtildi. Eti'nin kurucusu Firuz Kanatlı ise 'Yetmiş sekiz yıllık ömrüm boyunca en büyük mücadelelerimi Eti için verdim. Ben ölmeden Eti'yi kimseye sattırmam' diye görüşmeleri başlamadan bitirdi.

SATIN ALMALARLA BÜYÜDÜ

1903 yılında James L. Kraft tarafından Chicago'da kurulan Kraft, 1988 yılında 12.9 milyar dolara Philip Morris tarafından satın alındı. Kraft'ın Philip Morris tarafından satın alınmasının ardından satın almalarda büyüme dönemi de başlamış oldu. Philip Morris, Nabisco'yu 2000 yılında 19.2 milyar dolara, Danone'nin büskivi işini ise 2007 yılında 7.2 milyar dolara satın alarak Kraf ile birleştirdi.

CADBURY ARDINDAN TÜRKİYE AŞKI

Cadbury'nin alınmasının ardından Nestle'yi geçerek dünyanın en büyük gıda firması olabileceği belirtilen Kraft'ın yeni hedefinde ise Türkiye'deki bir şirket var. Eti'den üst düzey bir yetkili Kraft'ın Eti'yi satın alma girişiminde bulunduğunu fakat Eti'nin bu teklifi kabul etmediğini söyledi.


Kraft için biçilmiş kaftan

Yunanistan Gümülcine'de babasına ait bir un fabrikası bulunan Kanatlı ailesi 1923 yılında Türk-Yunan mübadelesi sırasında Türkiye'ye göç ederek buğday üretimine en elverişli illerden biri olan Eskişehir'e yerleşti. Galatasaray Lisesi'nden mezun olan ve Cenevre'de işletme eğitimi alan Firuz Kanatlı ise, askerlik görevi sırasında bisküvi satışlarının oldukça yüksek olduğunu gözlemledi. Firuz Kanatlı, vatani görevini tamamlamasının ardından Eskişehir'de Eti'nin temellerini attı. Bugün 4 bine yakın çalışanı, 160 yurtiçi ve yurtdışı distribütörü ve beş kıtada 43 ülkeye ihracatı bulunan Eti, Kraft'ın global vizyonu açısından biçilmiş kaftan gibi duruyor.


150 ülkede çalışanı var

Dünyanın en büyük gıda firması olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2008 yılı cirosu 42 milyar dolar Kraft, dünyada 150 ülkede 170 fabrikası ve 98 bin çalışanı bulunuyor. Kraft'ın Türkiye pazarında, Milka ve Toblerone çikolataları Jacobs ve Maxwell House kahveleri, Tang, Cipso, Patos ve Çerezos gibi markalarla faaliyet gösteriyor.



13 yıl önce