|

Kredi kartı taksidine 9 ay sınırlaması

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartlarına beklenen taksit sayısı sınırlamasını açıkladı. Genel taksit sayısı 9 ayla sınırlandırılırken, beyaz eşya ve mobilyada üst sınır 12 ay olarak belirlendi. Elektronik eşya ve kuyumculuk ürünlerine 6 taksit sınırı getirildi. Vatandaşın düzenleme yasalaşmadan önce mağazalara akın etmesi bekleniyor

.
00:00 - 27/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:31 - 26/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Kredi kartı taksidine 9 ay sınırlaması
Kredi kartı taksidine 9 ay sınırlaması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan beklenen açıklama geldi. BDDK Başkanı Mukim Öztekin, hazırlanan taslakla kredi kartlarında genel taksit sayısının 9 ayla sınırlandırılacağını açıkladı. Öztekin, 'Farklı sektör kategorilerinde farklı taksit sayıları öngörüldüğünü belirterek, 'Taslakta, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6 ay ile sınırlandırılırken, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenmiştir. Gıda ve akaryakıt alımlarında taksitlendirmeye herhangi bir şekilde olanak verilmemiştir' dedi.

TASARRUF ARTACAK BORÇLULUK AZALACAK

Öztekin yaptığı yazılı açıklamada, biri kredi kartlarında taksit sayınının sınırlanması, diğerleri taşıt kredilerinin teminatlandırma oranları ve konut kredileri hariç tüketici kredilerinde vadenin sınırlanması olmak üzere üç ayrı taslak hazırlandığını açıkladı. Öztekin, '(Yapılacak düzenlemelerle) hane halkları borçluluğunun daha sağlıklı gelişmesine ve nihayetinde Türkiye ekonomisinin yüksek ve istikrarlı büyüme dinamiği yakalamasına katkı verilmesi amaçlanmıştır' dedi

TAŞIT KREDİLERİNE DE SINIRLAMA

Taslakta binek araç ediniminde kullanılacak taşıt kredilerine yeni sınırlama da getirildi. Öztekin, hazırlanan taslakla binek araç ediniminde kullanılacak taşıt kredilerine yeni sınırlamalar getirildiğini belirterek, 'Bu sektörde kullanılacak kredilerde konut kredilerinde olduğu gibi, kredi kullananların kredi tutarına bağlı olarak kredi teminat oranı uygulamasına gidilecektir' dedi.

Öztekin, kredilendirme oranının, taşıt değerinin 50 bin lira ve altı olursa yüzde 70, 50 bin lirayı aşarsa 50 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 70, üstündeki kısım için yüzde 50 ile sınırlandırılacağını da belirtti. Taslağa göre, konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesinin 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesinin 48 ayı geçmemesini öngörüldü.

Otomobil kredisinde yüzde 30 peşin şartı

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesini sürdürmesi yolunda görev alanımıza giren konular takip edilmekte. Bu çerçevede gerekli görüldüğü takdirde, türev işlemlere yönelik yeni düzenlemeler uygulamaya geçirilebilecek' dedi.

Vatandaş mağazaya koşacak

BDDK'nın kredi kartlarında taksit sınırlaması taslağı yürürlüğe girene kadar taksit sınırı olmadan alışveriş yapmak isteyen vatandaşların özellikle elektronik ve beyaz eşyada mağazalara akın etmesi bekleniyor. Bankacılar ise kredi kartı esnafın senet kullanımına yöneldiğini belirtiyor. Bankalar ile kredi kartında geçilecek olan yeni dönem üzerinde görüşmeler yapan BDDK yönetimi bu taslaklarla, tatil, beyaz eşya, kuyum, mobilya, elektronik ve giyim sektörlerindeki kredi kartı taksitlerini azaltıyor. Taksitteki yeni uygulamaların ekonomiye yapacağı etkileri hesaplayamaya çalışan bazı bankacılar, taksitlerin düşürmesinin şimdiden sözü edilen sektörlerdeki esnaflar üzerinde etkisi olduğunu savunuyor.


10 yıl önce