|

Kredi kartları ikinci finans krizine yol açar

Kredi kartlarındaki tehlikenin mortgage işini hatırlattığını söyleyen bankacılık uzmanı Whitney, yeni bir kriz uyarısında bulundu. Whitney, ABD'de 2.7 trilyon $'lık kart borcu birikebileceğini, bunun da ikinci kredi krizini doğurabileceğini söyledi

00:00 - 12/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:07 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Kredi kartları ikinci finans krizine yol açar
Kredi kartları ikinci finans krizine yol açar

Küresel ekonominin taşlarını yerinden oynatan ABD kaynaklı Sub- Prime krizi yerini kredi kartı borçlarına bırakabilir. Ünlü Bankacılık analisti Meredith Whitney, ABD'de insanların şu anda ağırlıklı olarak kredi kartı kullandığını, ülkede kredi kartı toplam borçlarının ise 2010 sonunda 2,7 trilyon dolara ulaşabileceğini söyledi.

ÇOK KOLAY VERİLİYOR

ABD'de kredi kartı kullanımının son 15 yılda muazzam bir artış kaydettiğini ifade eden Whitney, "Daha da korkutan üstünde her hangi bir faturası bulunanlar rahatlıkla kredi kartı sahibi olabiliyor. Bu, yeni bir krize yol açabilir" şeklinde konuştu. Meredith Whitney, sadece 2008'im son çeyreğinde insanların toplamda 500 milyar dolar kredi kartı borcu olduğunu, 2009'un tamamında bunun 2 trilyon dolara ulaşabileceğini ve 2010 sonunda da 2,7 trilyon dolarlık bir rakama ulaşılabilieceği uyarısında bulundu.

AYNI HATAYI MI YAPACAKLAR?

ABD kaynaklı küresel mali krizin nedeni olarak gösterilen Mortgage krizi, bankaların insanlara çok kolay ev kredisi vermesinden kaynaklanıyor. Tüketim odaklı ABD ekonomisi, insanların toplamda milyarlarca dolarlık ev taksitlerini ödeyememesine dayanamadı ve bugüne gelindi. Uzmanlara göre aynı hatalar kredi kartı konusunda da yapılırsa dünyayı 2010 sonunda yeni bir kriz bekliyor.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Türkiye'de kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle “Kara liste”ye alınanların sayısı 2 milyon 300 bin kişiye ulaştı. Kredi kartı borcunun parasal karşılığının ise 37 milyar lira seviyelerinde bulunduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 3,6 milyar TL'lik bölümü için icra işlemi başlatıldığına dikkati çekilirken, kart sahiplerinin yüzde 50'sinin borç batağına saplanmış durumda olduğu iddia ediliyor.


Citi benim hesabıma göre para kazanmıyor

Kredi kartı ile ilgili uyarılarından başka Bankacılık Uzmanı Meredith Whitney Citigroup'la ilgili de yorumda bulundu. Whitney, Citigroup'un ayakta kalmak için varlıklarının çoğunu satmak zorunda kalacağını söyledi. Meredith Whitney, "Citi trilyonlarca dolarlık krediyi yanlış fiyatlandırdı ve benim matematiğime göre hiçbir işinden para kazanmıyorlar" diye ekledi. Whitney, devletten daha fazla sermaye desteği alabilmek için Citi'nin en değerli varlıklarını satmak zorunda kalacağını söyledi ve bankanın daha küçük ve daha az uluslararası işe sahip olacağını söyledi.


Kredi kartı en çok Karadeniz'de var!

MasterCard Türkiye tarafından yapılan MasterIndex isimli araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu:

  • Kredi kartını en çok giyim, akaryakıt, süpermarket ve internette alışverişinde kullanıyoruz.
  • Süpermarket harcamalarının yüzde 72'si, giyim alışverişinin yüzde 71'ini kredi kartı ile gerçekleştiriliyor.
  • Türkiye'de her cüzdanda ortalama 2 kart bulunuyor.
  • 2003'te ayda ortalama 4 kere kullanılan kredi kartı sayısı bugün itibariyle ayda ortalama 8 kez kullanılıyor.
  • Araştırmaya katılanların yüzde 44'ü 10 yıl içinde nakit ve çeklerin yerini tümüyle kredi ve banka kartının alacağını düşünüyor.
  • Tüketici 20 lira üzerindeki alışverişlerde kredi kartını tercih ederken, 10 liranın altında ise nakit kullanıyor.
  • Karadeniz'de yaşayan tüketiciler harcamalarının yüzde 46'sını, Doğu ve Güneydoğu'da yaşayanlar ise yüzde 36'sını kredi kartıyla yapıyor.
  • Karadenizlilerin yüzde 60'ın üzerinde bölümünün kredi kartı var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bu oran yüzde 47'ye kadar düşüyor.
  • Kart sahipleri biriken puanlarını giyim-kuşam yanı sıra gıda harcamalarında kullanıyor.

  • 15 yıl önce