|

Krize rağmen Akkuyu garantisi

Bölgedeki savaş uçaklarını artırarak Rusya''yı uyaran NATO''nun bu hamlesiyle artan kriz, Rus enerji şirketinin üstlendiği Akkuyu Nükleer Santrali projesini etkilemeyecek. Akkuyu''yu inşa eden Rus şirket Rosatom''un Genel Müdürü Kiriyenko, ''Tüm ortaklarımıza verdiğimiz taahhütlerimizi garantili olarak yerine getirmeye devam edeceğiz'' dedi.

.
00:00 - 3/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 19:45 - 2/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Krize rağmen Akkuyu garantisi
Krize rağmen Akkuyu garantisi

Rusya''nın Kırım''ı ilhak etmesiyle baltık ülkelerindeki savaş uçaklarının sayısını üçe katlayan NATO, iki kutup arasındaki krizi daha da artırmış oldu. Mersin''deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali''ni (NGS) de inşa eden Rus devlet şirketi Rosatom ise, ülkede yaşanan siyasi dalgalanmaların yurt dışı nükleer yatırımlarını etkilenmeyeceği yönünde garanti veren bir açıklama yaptı. Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, son dönemde Rusya''da yaşanan siyasi dalgalanmaların yurt dışındaki nükleer santral yatırımlarını etkilemeyeceğini söyledi.

TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLECEK

Sergey Kiriyenko, ''Bugüne kadar ortağımız olan hiçbir tarafla sözleşme şartlarında değişikliğe gidilmemiştir. Biz tüm ortaklarımıza verdiğimiz taahhütlerimizi garantili olarak yerine getirmeye devam edeceğiz'' diye konuştu. Rusya''nın Kırım''ı işgalinden sonra ABD ve AB''nin bu ülkeye yönelik bazı yaptırımları açıklamasının ardından Kiriyenko, 27 Mart''ta bazı uluslararası kontratların bundan etkilenebileceğini açıklamıştı. Ancak, Kiriyenko, son açıklamasında, ortaklarına verdikleri taahhütleri yerine getirmeye devam edeceklerinin garantisini verdi.

UZUN VADELİ YATIRIMA DEVAM

Nükleerde yeni yatırımları olacağının bilgisini veren Kiriyenko, ''Bugünlerde imzaladığımız ve 2020 yılına kadar yapacağımız işlere yönelik uzun zaman önce imza attığımız sözleşmelerin yanı sıra, şu anda sürdürülen müzakereler 2020, 2030 ve 2035 yılından itibaren açılacak yeni bir ufuk olacak'' dedi.

TÜRKLERE 8 MİLYAR DOLARLIK İŞ KAPISI

Mersin Akkuyu''da 20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye''nin ilk nükleer santralini Rosatom''un iştiraki olan Atomstroyexport gerçekleştiriyor. Yüzde 40''ı Türk şirketlerin yapacağı ve yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacmi oluşturacak Akkuyu NGS projesinin, 60 ile 80 yıl arası işletmede kalması ve toplam yatırım hacminin de 20 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Rus şirketin NGS projesi için fiilen yaptığı yatırım miktarı ise şu ana kadar yaklaşık 1,5 milyar doları buldu. Santralin birinci ünitesinin 2019''da faaliyete geçmesini bekleniyor.

TPAO, Macarların % 49 hissesini aldı

Macar enerji grubu MOL, BaiTex adlı üretim şirketindeki % 49 hissesinin TPAO''ya 175 milyon dolar karşılığında satışı için anlaşmaya varıldığını açıkladı. BaiTex, Rusya''nın Volga-Ural bölgesindeki Baituganskoye sahası ve Yerilkinsky bloğunda hidrokarbon üretimi için lisansa sahip. TPAO Genel Müdür vekili Besim Şişman, Karadeniz Yassıhöyük bloğunda sondaj için MOL dahil yabancı şirketlerle görüştüklerini açıklamıştı.

Marmaray, İpek Yolu için kazanım

Marmaray''ın sadece Türkiye''nin değil Demir İpek Yolu güzergahındaki tüm ülkelerin kazanımı olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Demir İpek Yolu''nun diğer önemli halkası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun inşasının da devam ettiğini dile getirdi. Elvan ayrıca, yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projeleri tamamlandığında yaklaşık 40 milyonluk nüfusun yüksek hızlı trene ulaşacığını belirtti.

Tüketim azalınca fabrikayı kapattı

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii AŞ, Kırklareli/Lüleburgaz tesislerindeki bira üretim faaliyetlerini 2 Mayıs itibarıyla durduracağını duyurdu. Anadolu Efes''in KAP''ta yer alan açıklamasında, üretim ağının optimizasyonuna ilişkin olarak şirket tarafından başlatılan program kapsamında, Kırklareli/Lüleburgaz tesislerindeki bira üretim faaliyetlerinin 2 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla durdurulmasına karar verildiği ifade edildi.

10 yıl önce