|

Küçük esnaftan İsrail'e boykot

Gazze'de katliama devam eden İsrail'e en büyük tepkiyi bakkal koydu. Zincir marketler, vatandaşın boykot isteğine "Ciromuz düşer" diyerek sırt çevirirken, küçük esnaf kâr gözetmedi

Sabah
00:00 - 2/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 09:32 - 2/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Küçük esnaftan İsrail'e boykot
Küçük esnaftan İsrail'e boykot

İsrail'in Gazze katliamının ardından sosyal medyada başlatılan "Sermayesi İsrail ile ilişkili şirketlerin ürettiği malları boykot edelim" eylemine en büyük destek bakkallardan geldi. Vatandaşın tepki gösterdiği ürünleri raflarından indiren bakkallar, tüketiciden de tam destek aldı.

SİPARİŞLER BIÇAK GİBİ KESİLDİ

Trabzon'dan Adapazarı'na, Kayseri'den Ankara'ya kadar birçok ilde bakkallar dükkânlarına afiş asarak boykota katıldıklarını ilan etti. Rize'de Akgün Gıda, dükkânının girişine "İsrail mallarını satmayacağım" yazısı astı. Adapazarı Maşukiye'de faaliyet gösteren Yazıcılar Market de vatandaşların boykot listesine aldığı ürünleri satmama kararı verdi. Marketin sahibi Muhammed Ali Yazıcı, İsrail katliamından önce boykot listesinde yer alan bir markanın ürünlerini haftada iki kez sipariş ettiklerini belirterek, "10 gündür yeni mal almıyorum. Tüketici de bu ürünü satın almaktan vazgeçti. Muadil markalara yönlendi" dedi. Küçük bir işletme olmasına rağmen bu kararı verirken ciro kaybını hiç gözetmediğini de söyleyen Yazıcı, "Cirolar arttığı, işler büyüdüğü zaman ticaret yapanların duyguları köreliyor. Büyük zincirlerin ciro endişesi içinde olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

YERLİ ÜRÜNE HÜCUM

Raflarından boykot edilen ürünleri kaldıran bakkalların, bunların muadili yerli markalara yöneldiği belirtildi. Stoklarda özellikle içecek kategorisinde bazı yerli ürünlerin kalmadığını söyleyen Yazıcı, "Satın alma zorluğu yaşamamıza rağmen boykotta kararlıyız" şeklinde konuştu. Zincir marketlerin ise boykota katılmama nedenlerinin "Ciro endişesi" olduğu belirtiliyor. Bu marketlerin tedarikçilerle kurdukları iletişimin bozulmasından korktuğu söyleniyor.

AKÇAY'IN ÇAĞRISI YANITSIZ KALDI

Kim Marketler Zinciri'nin Genel Müdürü Hamit Akçay'ın geçtiğimiz günlerde tüm perakende sektörüne yaptığı İsrail'i destekleyen firmaların ürünlerini tespit etme ve bunları satmama çağrısı da yanıtsız kaldı. Akçay, hiçbir market yöneticisinden geri dönüş almadıklarını söyledi. Tüketicilerden gelen şikâyet maillerinin arttığını da belirten Akçay, "İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılar artınca mail yağmuru başlıyor. Facebook, Twitter'dan bana ulaşan tüketiciler var. Amacımız kahramanlık yapmak değil. Doğru bir boykot listesi oluşturulmalı. Böylece sosyal medyada İsraille alakası olmayan markaları karalamanın da önüne geçmiş oluruz" şeklinde konuştu.

TOPLU DEĞİL BİREYSEL TEPKİ

Hamit Akçay, perakendecileri ve sivil toplum kuruluşlarını organize olarak işin içine katmayan hiçbir boykotun etkili olmayacağını söyledi. Ancak hatırlanacağı gibi geçen hafta TESK'in yaptığı boykot toplantısından da hiçbir ses çıkmamıştı. Başkan Bendevi Palandöken, toplantı sonrası yaptığı açıklamada boykotton hiç söz etmemişti.

10 yıl önce