|

Kurbanlıklar pazara indi besiciler bayramdan ümitli

Kurban Bayramı''na yaklaşık bir aylık süre kalmışken, üreticiler hayvanlarını pazarlara getirmeye başladı.

Cihan
00:00 - 10/09/2013 الثلاثاء
Güncelleme: 14:51 - 10/09/2013 الثلاثاء
Yeni Şafak
Kurbanlıklar pazara indi besiciler bayramdan ümitl
Kurbanlıklar pazara indi besiciler bayramdan ümitl

Doğu'dan Batı illerine doğru kurban göçü yaşanıyor. Yıl boyunca besledikleri havyalarını İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük illerde satmaya çalışan besiciler bayramdan ümitli.

Bursa''ya da bir yandan kurban pazarları kurulurken, hazır olan kapalı pazar yerlerinde ise kurbanlıklar alıcılarını beklemeye başladı. Yıldırım ilçesi İsabey Kurban Pazarı''na gelen kurban satıcıları bu yılki kurbandan ümitli. Geçen sene çok kötü bir kurban satışı gerçekleştirdiklerini anlatan besiciler, bu yılki kurban satışlarının ise iyi olacağı beklentisi içinde.

Ardahan'dan kurbanlık dana getirildi

Ardahan''dan kurbanlık dana getiren Murat Kazan, kurban satış yerini 8 bin liraya kiraladığını belirterek, ''Buraya 46 tane dana getirdik, satışları bekliyoruz. Piyasa daha henüz belli olmadı, ancak güzel bir yıl bekliyoruz. Anlatılanlara göre bu yıl daha iyi olacak gibi. Geçen sene çok kötü bir kurban geçmiş. Danaların bu yıl 3 bin 500 ila 7 bin TL''ye kadar satışlar bekleniyor.'' dedi. Doğu''da çok sayıda hayvan besisi yapıldığını anlatan Kazan, ilerleyen günlerde Batı''ya doğru büyük bir kurbancı göçü yaşanacağına dikkat çekti.

Tokat''tan gelen Baki Karakaş ise kurbanlık koyun getirdiğini ifade ederek, ''Biz de yeni geldik. Buraya 60 tane koyun getirdim. Fiyatlar 350 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor. Ben 2 tane koyun sattım.'' şeklinde konuştu.

Fiyatlar geçen seneki gibi

Erzurum Narman Boğakale köyünden kurbanlık büyükbaş hayvan getiren İmdat Arslan ise iyi bir sezon beklediklerini anlattı. Arslan, şunları söyledi: ''Kurban satışlarının bu sene iyi olacağını tahmin ediyoruz. Kurbanlık danaların canlı kilosu Erzurum''da 11 lira civarında. Burada ise 13 lira civarında olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah iyi olur. Çünkü yem bitkisi çok farklı, bir torba yem 45-50 lira civarında, kepeği, arpası, samanı ona göre. Yerlerde farklı, bundan dolayı da bir hayli masraflarımız artıyor.''

Piyasaya uyarak alıcıyı da çok mağdur etmeyeceklerini anlatan Arslan, ''Bu yıl danalar 4,5 ila 7 bin liraya kadar gidecektir. Geçen yıldan farklı çok fiyat istemeyeceğiz. Şimdi kurbanlıklar yavaş yavaş geliyor. Alıcılarda gelip fiyat alıyor. Toplu almak isteyenler de oluyor. İnşallah iyi olur diye bekliyoruz.'' diye konuştu. Bazı besiciler ise pazar yerlerinde su ve elektrik sıkıntısı çektiklerinden yakındı.


٪d سنوات قبل