|

Küresel rekabet için önce AR-GE

MÜSİAD, hazırladığı 'AR-GE ve İnovasyon' raporuyla küresel rekabet için yol haritası çizdi. Rapora göre, Türkiye inovasyona dayalı yeni bir rekabetçilik anlayışını benimsemeli ve acilen etkin bir eylem planını uygulamaya başlamalı

Merve Onkök
00:00 - 18/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 23:09 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Küresel rekabet için önce AR-GE
Küresel rekabet için önce AR-GE

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) hazırladığı 'Küresel Rekabet İçin Ar-Ge ve İnovasyon Raporu' MÜSİAD genel merkezinde açıklandı. Raporun araştırma kısmında kamunun gücü, mevzuat, altyapı, sosyal ve kültürel faktörler, fonlama ve finanslama, teknoparklar gibi konular ele alındı. Türkiye'nin rekabetçi üstünlüğüne katkı sağlayan, bütünlüklü, paydaş beklentilerini hesaba katan, bilimsel, uygulanabilir bir yaklaşım hedefiyle hazırlanan raporda, çeşitliliğin arttığı, rekabetin kızıştığı ve sınırların ortadan kalktığı piyasa koşullarında sürdürülebilir üretimin temel kaynak noktasının ar-ge olduğu belirtildi.

KOBİ'LERE ESNEKLİK ÇÖZÜMÜ

Raporda, yeniliğin, yeni ürün ihtiyacının yanı sıra hammadde temini, lojistik, pazarlama ve diğer işletme fonksiyonlarında da ortaya çıktığı ifade edilerek, kriz ortamlarında 'yenilikçilik'i bir kaldıraç olarak kullanan ülkeler ve işletmelerin üretim ve gelirlerinin arttığı bildirildi.

KOBİ'lerin esneklik, çeviklik, piyasa koşullarına ayak uydurabilme ve çözüm üretme özellikleri bakımından büyük işletmelere göre daha avantajlı olduğu aktarılan raporda, şunlar kaydedildi: 'Türkiye'nin bütüncül bir yaklaşımla inovasyona dayalı yeni bir rekabetçilik anlayışını benimsemesi ve vakit kaybetmeden etkin bir eylem planını uygulamaya başlaması zorunludur. Türkiye nüfusunun 3'te biri 18 yaşın altında bulunuyor. Türkiye'deki yerleşim bölgelerinin yüzde 90'ı ciddi deprem riskiyle karşı karşıyadır. Ülke olarak ürettiğimizden daha çok tüketiyoruz. Dış ticaret açığımızın yüzde 40'ı enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Enerji yoğun sektörler sanayimizi oluşturuyor. Türkiye mutlaka kendi önceliklerine göre Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirlemek zorundadır.' Kamu ile özel sektör işbirliğinin önerildiği raporda, Türkiye'nin rekabetçi öncelik alanları ve bu alanlara göre, odaklı-güdümlü, Ar-Ge projelerinin belirlenmesi gerektiği kaydedildi.


Genç nüfus bizim için avantaj

Raporu açıklayan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolarları aştığını ifade ederek, bundan sonraki hedefin 500 milyar dolar ihracat yapmak olduğunu hatırlattı. Vardan, "Doğru yönlendirmelerle genç nüfusumuz, yenilikçi anlayışımız için çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerini uygun teknolojik altyapıya dönüştürerek, ticari anlamda ülke ekonomisini çok üst düzeylere çıkarabiliriz. Dolayısıyla yenilikçi bireyler yetiştirme zorunluluğumuz ve topyekûn bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var” diye konuştu.


İyi yönetişim teşvik edilmeli

Raporda, şu ifadelere de yer verildi: 'Türkiye'nin ekonomik kalkınma modelinin, gözden geçirilmesi ve rekabet temelli bir kalkınma anlayışının benimsenmesi gereklidir. Ar-ge ve inovasyon sistemimimizin merkezinde 'yetenek' ve 'girişimcilik' olmalıdır. Devlet dahil tüm ekosistem yeteneği ödüllendirmeli ve girişimi desteklenmelidir. Sadece temel araştırma veya icat değil, ticarileşme sürecinin desteklendiği bir ekosistem ile fikirden kazanca giden yol kurgusu yapılmalıdır. 'Yenilikçi taklit' dahil teknoloji transferini hızlandıracak tüm enstrümanlar inovasyon sisteminin kaldıracı olarak kullanılmalıdır. Kamu yönetiminden kamu işletmeciliğine geçilmelidir. İyi yönetişim, esaslı bir yenilenme teşvik edilmelidir.'



12 yıl önce