|

Kurzedeye TL ile ödeme hakkı

İstanbu merkezli operasyon dalgasının dolar, euro ve İngiliz Sterlini üzerindeki etkisi devam ediyor. Döviz borçluları, karşılaşıkları mağduriyeti gidermek için mahkemeye başvurabilecek. Avukat Cevat Kazma, Borçlar Kanunu''nun ''Aşırı İfa Güçlüğü'' maddesinin döviz borçluları için uygulanabileceğini belirtti.

.
00:00 - 4/01/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:33 - 3/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Kurzedeye TL ile ödeme hakkı
Kurzedeye TL ile ödeme hakkı

2013''ün son günlerinde başlayan İstanbul merkezli operasyon dalgası piyasalar üzerindeki etkisini sürdürüyor. Özellikle euro, dolar ve İngiliz Sterlininin ani yükselişi bu döviz cinsleri üzerinden borçlanan kişileri zor durumda bıraktı. Yargının benzer durumda olan ve ödeme güçlüğü çekenlere ilişkin 1994, 2001 ve 2010 yıllarında aldığı emsal kararlar olduğunu belirten Av. Cevat Kazma, yeni Borçlar Kanunu''nda yer alan ''Aşırı İfa Güçlüğü ve Sözleşmenin Uyarlanması'' maddesinin bu yükseliş devam ettiği takdirde ödeme sıkıntısı çekenler için bir çözüm olabileceğini ifade etti. Kazma''ya göre, eğer mahkeme borçlu lehine karar verirse sözleşme feshedilebiliyor, ya da sözleşmenin tamamı, sözleşmenin yapıldığı tarihin koşulları ile Türk Lirası üzerinden yeniden düzenleniyor.

ÖNGÖRÜLEMEYEN VE OLAĞANÜSTÜ DURUM VARSA

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Cevat Kazma; ''Taraflarca öngörülemeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkabilir. Yani operasyonun başlaması ve dövizin ani yükselişi gibi bir durum öngörülemez kabul edilebilir.

Borçludan kaynaklanmayan sebep

Borçlular mağduriyetlerini kanıtladıkları takdirde mahkeme kararı ile borçlarını TL üzerinden ödeyebilecek.

Vatandaşın dava açma hakkı var

Öngörülemeyen durum varsa sözleşmenin yapıldığı sıradaki mevcut olgular, medeni kanunun 2. maddesinde düzenlenen dürüstlük kuralına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değişmiş olabilir. Kazma, ''Bu sorunla karşılaşanlar, borcunu henüz ifa etmeden veyahut borcunu ifa ederken ifa güçlüğünden doğan haklarını saklı tutarak, sözleşmenin değişen şart ve koşullara uyarlanması için dava açabilir veyahut sözleşmeden dönme ve fesih hakkını kullanabilir'' diyor.

Geriye dönük uygulama olabiliyor

Borçların ödenmesi bitmiş olsa dahi yapılan ödemede aşırı ifa güçlüğü hakkı olduğunu düşünen döviz borçluları geriye dönük itiraz haklarını saklı tutuyor. Av. Cevat Kazma, özellikle banka dekontlarında aşırı ifa güçlüğü çekildiği belirtilirse dava sürecinin kolaylaşacağını belirtiyor.


10 yıl önce
default-profile-img