|

Kuyumcular savaş açtı

BankacılıkDüzenleme ve Denetleme Kurumu''nun (BDDK) bankalara Cumhuriyet ve ziynet altınları alıp satma yetkisi vermesinin ardından İstanbul Kuyumcular Odası, yönetmeliğin iptali için İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay''da dava açtı.

YENİSAFAK.COM.TR - EKONOMİ
00:00 - 13/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 18:01 - 13/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Kuyumcular savaş açtı
Kuyumcular savaş açtı

İstanbul Kuyumcular Odası, bankalara da Cumhuriyet ziynet altını alıp satma yetkisi verilmesi ile ilgili yönetmeliğin, para ve sermaye piyasalarının dev kuruluşu olan bankalar ile sarraf ve kuyumcu esnafını eşit olmayan rekabet koşullarında rekabet haline soktuğu gerekçesiyle iptalini istedi.


Açılan iptal davasında İstanbul Kuyumcular Odası; ''2012 yılında toplam 23 milyar Türk Lirası net kar elde etmişolan bankalara esnafla rekabet edecekleri bir ticari faaliyet alanı yaratmak esnafın ihmal edilmesi, gözden çıkarılması anlamına gelmektedir.'' dedi.


İstanbul Kuyumcular Odası; ülkemizde yaklaşık 25.000 sarraf ve kuyumcu esnafı olup, bu kişilerle doğrudan ve dolaylı ekonomik ilişki içerisinde olan yaklaşık 1 milyon kişinin bulunmasını öne sürerek, söz konusu 1 milyon kişinin eşit olmayan bu rekabet koşullarından etkileneceğini ve bu yönetmeliğin sosyal düzende rahatsızlıklar doğurabileceğini savundu. İptal davasında, bankalara Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altın ticareti yapma yetkisinin verilmesinin bankaları bu alanda tekelleştireceği, esnafın bu piyasadan silinmesi yönünde gerekçeler yer aldı.

11 yıl önce
default-profile-img