|

Kuzey Irak petrolünün rotası değişmiyor

Kürt yönetimi, Bağdat''ın tüm baskılarına rağmen geri adım atmadığı gibi Türkiye ile ilişkilerini geliştirmekte kararlı. Son olarak, Bölgesel Kürt yönetiminin Eylül-Ekim ayları içinde iki yeni boru hattı projesi için düğmeye basacağı öğrenildi.

Çetiner Çetin
00:00 - 8/06/2014 dimanche
Güncelleme: 23:44 - 7/06/2014 samedi
Yeni Şafak
Kuzey Irak petrolünün rotası değişmiyor
Kuzey Irak petrolünün rotası değişmiyor

Kerkük Yumurtalık boru hattına paralel olarak iki yeni boru hattı için fizibilite çalışmaların sonuna gelindiği öğrenildi. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi''ndeki yetkililer, Bağdat''ın tepkilerine rağmen petrol sevkiyatını devam ettirileceğini ifade etti. Kaynaklar, Eylül ayı sonuna kadar maksimum kapasite olan günlük 400 bin varil sevkıyat yapacaklarını ifade ettiler.

BAĞIMSIZ OLACAK

Enerji işbirliği anlaşmalarının uzun vadeli yani 50 yıllık anlaşmalar olduğu ifade edildi. Bu bağlamda, birinci boru hattı Irak sınırları içinde Kerkük-Yumurtalık hattına bağlanırken, ikinci boru hattının doğrudan Kuzey Irak''tan başlayıp Yumurtalığa kadar inşa edileceği öğrenildi. Öte yandan Türkiye''nin Kuzey Irak''tan yılda bin 520 milyar metreküplük doğalgaz ihracatı gerçekleştirmeyi planladığı, ihracatın ise 2015''te başlayacağı belirtildi.

TÜRKİYE BAŞ AKTÖR

Petrol ve doğalgaz boru hatlarının Türkiye''den geçecek olması Türkiye''yi bölgesinin en önemli enerji aktörü konumuna taşıyacak. Türkiye''nin geçtiğimiz yıl Kürt yönetimi ile 6 blokla ilgili anlaşmayı imzalaması ile birlikte, TEC ortaksız olarak tek başına bölgedeki en önemli enerji oyuncusu olacak. Irak genelindeki petrol sahaları dikkate alındığında tüm enerji devleri çeşitli ortaklılar ve konsorsiyumlarla sahalara inerken ilk kez bir Türk enerji şirketi devler liginde boy göstermiş olacak.

BİZ KARAR VERİRİZ AMERİKA DEĞİL

il y a 10 ans