|

Leasingde KDV'nin artması yeni yatırımın önünü keser

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, finansal kiralama sektöründe KDV artışının KOBİ'lerin üstüne yeni bir yük getireceğini, özellikle de yabancı yatırımlar üzerinde olumsuz etki yaratabileceğine dikkat çekti

İstanbul
00:00 - 7/01/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:09 - 7/01/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Leasingde KDV'nin artması yeni yatırımın önünü kes
Leasingde KDV'nin artması yeni yatırımın önünü kes

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, finansal kiralamaya (leasing) konu olan malların KDV'sinin yüzde 1'den 18'e çıkarılmasını eleştirerek, yatırım konusunda zaten sıkıntı yaşayan KOBİ'lerin üstüne yeni bir yük bindirildiğini söyledi. Söz konusu KDV artışının yabancı yatırımlar üzerinde de olumsuz etki yaratabileceğine de dikkat çeken Yalçıntaş, kısa bir süre önce bir finansal kiralama şirketine ortak olarak Türkiye giren yabancı bir şirketin "1 milyar dolarlık yatırım planını gözden geçiririz" açıklamasını örnek gösterdi.

DURGUNLUĞA YOL AÇAR

İTO Başkanı Yalçıntaş, leasing sektörü müşterilerinin ağırlıklı olarak KOBi'lerden oluştuğuna işaret ederek, KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasıyla KOBİ'lerin üzerine yeni bir yük bindirildiğini kaydetti. Bu durumun, yeni yatırımların ertelenmesine ve hatta bazı sektörlerde durgunluğa yol açabileceği uyarısında bulanan Yalçıntaş, "Örneğin iş makinesi satışlarının yüzde 62'sinin, tarım makineleri satışının ise yüzde 45'inin leasing ile yapıldığı herkes tarafından bilinmektedir" dedi. ABD ve Avrupa'da leasing sektörüne verilen teşviklerle yatırımcıların desteklendiğini belirten Yalçıntaş, leasing yöntemiyle finanse edilen yatırımların toplam yatırımlar içindeki payının AB'de yüzde 20'lerde, ABD'de ise yüzde 30-35 dolayında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Yalçıntaş, Türkiye'deki 22 yıllık geçmişinde toplamda 35 milyar dolarlık yatırıma aracılık eden sektörün 2007 yılında 7-8 milyar dolarlık hacme ulaştığını söyledi.

İLK ETKİSİ İMKB'DE

Yalçıntaş, yeni KDV uygulaması öncesinde 2008 yılında 9 milyar dolarlık işlem gerçekleştireceğinin öngörüldüğünü hatırlatarak, "Yeni KDV oranı uygulanır ise olumsuz sonuçlar 3-6 ay içinde ortaya çıkacaktır. Bu durum sektörde yüzde 60-70'lik bir daralmaya sebep olacak kadar olumsuz sonuçlar doğurabilir. KDV oran artışının ilk olumsuz etkisi, İMKB'de hisseleri işlem gören finansal kiralama şirketlerinin hisse değerlerinde meydana gelen yüksek oranlı düşüşlerdir" diye konuştu.

Makine imalat sektörünün de bu uygulamadan zarar göreceğini ifade eden Yalçıntaş, leasing yöntemiyle yapılan yatırımlarda, alımı gerçekleştirilen makine, ekipman ve araçların tedarikine yönelik üretimde bir çok yerli imalat firmasının da önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çekti. KDV artışının 56 bin aktif müşteriye sahip 70 civarında şirketin faaliyet gösterdiği leasing sektörünü küçülteceğini dile getiren Yalçıntaş, şirketlerin ödediği vergilerde de düşüş olacağını kaydetti. Yalçıntaş, "Ayrıca yatırım yapamayan imalatçı daha çok üretip, daha çok satıp, daha çok KDV, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ödeyebilecek ve istihdam yaratabilecekken, bunların hiçbiri gerçekleşmeyecektir" dedi.


MAN finans yatırımını askıya aldı

Maliye Bakanlığı'nın leasing işlemlerindeki yüzde 1'lik katma değer vergisi'ni (KDV) yüzde 18'e çıkarması nedeniyle, Man Finans bu yıl yapacağı yatırımı askıya almak zorunda kaldı. Man Finans Genel Müdürü Semih Pala, "Tüketim değil; yatırım teşvik edilmek isteniyorsa vergi oranları düşürülmeli" dedi. Pala yaptığı yazılı açıklamada, leasing işlemlerinde KDV oranlarının artırılmasının yatırımları engelleyeceğini kaydetti. MAN Leasing'in kurulması için bir süredir yürütülen proje ve fizibilite çalışmasının sonuçlandığını ve 2008 yılı içinde hayata geçirilmesine karar verdiklerini belirten Pala, son değişikle Türkiye'de finansal kiralama alanının cazibesini kaybettiğini ifade etti.



ATO: Bu artış KOBİ'lerin kolunu kanadını kırdı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, finansal kiralama işlemlerinde KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak, yeni yatırımların önünü kesen, KOBİ'lerin kolunu kanadını kıran bu karardan geri adım atılmasını istedi. Aygün, mektubunda alınan kararın, birçok açıdan Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceği endişesi içerisinde olduğunu belirterek, "Finansal kiralama yoluyla yapılan alımların kötüye kullanıldığı konusundaki Maliye Bakanlığı görüşüne elbette saygı duyarız. Ancak, kötüye kullanımın önüne geçmenin tek yolunun vergi artırımı olarak görülmesinden de kaygı duyarız" dedi. Aygün, finansal kiralamayla lüks binek otomobil, uçak, yat gibi alımlarda verginin yüksek tutulması gibi alternatifler önerdi.



16 yıl önce