|

'Lüks alışveriş Türkiye'yi çıkmaza sokabilir'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son 12 yıllık dönemde başarılı bir ekonomik performans ortaya konulduğunu, burada Merkez Bankası'nın katkısının çok büyük olduğunu söyledi. Lüks alışveriş ve lüks konut Türkiye'yi çıkmaza sokabilir uyarısında bulundu.

Aa
00:00 - 23/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 13:26 - 23/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
'Lüks alışveriş Türkiye'yi çıkmaza sokabilir'
'Lüks alışveriş Türkiye'yi çıkmaza sokabilir'

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) İcra Direktörü olmasını değerlendiren Babacan, IMF'nin 3 önceki başkanına dünyadaki IMF üyesi ülkelerin ekonomik büyüklüklerin değişikliğe uğradığını anlattığını, kendisinin bu durunu sahiplendiğini ve kota reformu süreci başlattığını söyledi.

Babacan, Türkiye'nin bu süreçten itibaren IMF'deki hissesinin 3 kere arttığını, ülkenin başlangıç noktasında göre şu anda 2 kat hisseye sahip olduğunu bildirdi.

Ülke anlaşmalarının yenilenmesi kapsamında, Türkiye'nin de İcra Direktörleri heyetinde yer almasının karara bağlandığını kaydeden Babacan, "Biz, 2015-16 yılları ve daha sonra da 2017-18 yıllarında 2+2 şeklinde (IMF) icra direktörleri masasında oturacağız. Bunun haricindeki yıllarda da yine ülke grubumuzdan iki ülke ayrı ayrı ikişer yıl oturacak" dedi.

Babacan, Çanakcı'nın, 11 yılı aşkın süredir başarılı bir performans ortaya koyduğunu da vurgulayarak, Çanakcı'nın uluslararası çevreler tarafından sevildiğini, görev için ismi bildirildiğinde, kendisine bu konuda teşekkür mektupları geldiğini anlattı.

Bu durumun Türkiye için sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Babacan, "Biz kredi alan taraftan, veren taraf olmakla kalmadık, IMF tarafından yönetilen ülke olmaktan, yöneten ülkeler masasına oturmuş olduk. Bu 12 yıllık hükümet başarısının da bir tescili niteliğinde" diye konuştu.

Babacan, Çanakcı'nın yerine geçecek isim konusunda adayların olduğunu, gelecek haftalarda nihai kararın verileceğini ifade etti.

"Ekonomik başarı da MB'nin rolü büyük"

Başbakan Yardımcısı Babacan, kurun 2,10 seviyesindeki durumu ve bu durum hakkındaki soruları da yanıtlayarak, Türkiye'de kur rejiminin serbest olduğunu, bu rejimde seviye belirtmenin büyük risk taşıdığını dile getirdi.

Adına serbest kur rejimi denmesinin ardından kur seviyesi belirlemenin işin özüne uygun olmayacağını belirten Babacan, kurdaki oynaklığın azalmasının da ekonomi açısından olumlu olduğunu ifade etti.

Babacan, Merkez Bankasının birçok kesimi dinlediğini ve yakın bir ilişki içinde olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 12 yıl, enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü, önemli başarıların gösterildiği, yüksek büyüme oranları yaşanan, istihdamın hızla artığı bir dönem oldu.

12 yıllık başarılı bir başarılı süreç varsa burada Merkez Bankası'nın katkısı da çok çok büyük. Başarısız bir Merkez Bankasıyla, başarılı bir ekonomik sonuç oluşmaz. 230 milyar dolarlık milli gelirimizi 820 milyar dolara yükseltmişsek, burada bütün ekonomik birimlerin katkısı vardı. Bu işleri konjönktürel değil de uzun vadeli değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum."

10 yıl önce