|

Maden yatırımcısı onay bekliyor

Kamu harcamalarına Başbakanlık onayı getiren genelge, harcamalara çeki düzen vererek, devletin tasarruf etmesini sağlarken, bazı yatırım alanlarında yavaşlamaya neden oldu. Maden sektörü başta olmak üzere 300 yatırımın onay aşamasında olduğu öğrenildi. Hindistanlı bir yatırımcının 5 aydır beklediği belirtildi.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 20/10/2012 samedi
Güncelleme: 22:05 - 19/10/2012 vendredi
Yeni Şafak
Maden yatırımcısı onay bekliyor
Maden yatırımcısı onay bekliyor

Kamu harcama kalemlerine çeki düzen vermek amacıyla Başbakanlığın yayınladığı genelge, özel sektörün bazı yatırımlarının yavaşlamasına neden oldu. Birçok yabancı firmanın özellikle maden, turizm, inşaat alanındaki yatırımları için onay beklediği öğrenildi. Özellikle enerji ve maden aramalara ilişkin son 5 ayda 300 civarında yatırım başvurusu için Başbakanlığa gönderilen yazılara cevap gelmemesi dikkat çekti.

ŞİKAYETLER VAR

Sektör temsilcileri, uzun süren bürokrasi sürecine bir de söz konusu genelgenin girmesiyle işlerin iyice içinden çıkılmaz hale geldiğini savunmaya başladılar. Sektör temsilcileri, 'Özellikle madencilik, enerji, turizm, telekom gibi sektörler bu genelgeden olumsuz etkilendi. Enerji yatırımında bir direğin 2 metrelik yer için bile Başbakanlık onayı gerekiyor' değerlendirmesi yapıyorlar.

YIĞILMALAR CİDDİ

Genelge ile 2 MW'lık bir HES projesi için 100 metrelik nakil hattında bir direğin 2 metrelik yeri için dahi Başbakanlık'tan izin alınmak zorunda kalındığına dikkat çekilirken, rüzgar türbini, yol yapım izinlerinde de benzer şekilde Başbakanlık iznine ihtiyaç olduğu hatırlatılıyor. Enerji tesisi ve nakil hatları izinlerinin tıkandığını belirten yetkililer, 'Geçen 5 ayda Başbakanlıktan çıkmış bir izin henüz yok. Ciddi yığılmalar var' tespiti yaptılar.

YATIRIMLAR KAÇABİLİR

Genelgeden en çok madencilik, telekom, sanayi yatırımlarının etkilenmeye başladığını kaydeden yetkililer, halihazırda yatırım sürecinde büyük zorlukları aşmak ve büyük riskler almak durumunda kalan yatırımcılar için söz konusu genelgenin 'tuz-biber' olduğunu, bunun üzerine yatırımlarını durdurduklarını ve Türkiye'den ayrılmaya başladıklarını dile getiriyorlar. Gümüşhane'de maden işletme ruhsatı bulunan maden mühendisi Fırat Gümrah Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, şahsı adına olan demir madeni sahası ruhsatını Hindistanlı bir firmaya devrettiğini söyledi.

RUHSAT VAR ONAY YOK

Firmanın Türkiye'de TİMCORP Madencilik Ltd. Şti. isminde bir şirket kurduğunu anlatan Gümrah, 'Bu şirketin üzerine arama ruhsatını devir aldılar. Daha sonra işletmeye almak için İşletme Projesini Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MİGEM) sundular. Projenin incelenmesi bittikten sonra, maden sahasını görmek üzere MİGEM'den heyet gönderdiler. İşletme Ruhsatı alınması sürecine geçildiğinde firma Başbakanlık Genelgesi'ne takıldı. 5 aydır firma işletme ruhsatı almayı bekliyor. Ancak hiçbir açıklama yapılmıyor' diye konuştu.

Güneşte izin bekleniyor

Önümüzdeki yıl başlayacak güneş enerjisi yatırım sürecinin de en çok etkilenecek alanlar arasında olduğuna dikkat çeken enerji sektörü 'EPDK, haziran ayında güneş başvurularını almaya başladı. Ancak daha önce altı ay ölçüm zorunluluğu var. Şu ana kadar bu izin çıkmadığı için ölçümleme yapılamıyor. Şirketler güneş ölçüm istasyonları kuramadıkları için başvurular başka tarihe ertelenmek zorunda kalıyor. Yatırımcının en geç 1 Aralık itibariyle ölçüm direğini dikme planları şu anda kaybolmak üzere' tespiti yapıyor


il y a 12 ans