|

Malezya STA için Türkiye''de

Türkiye''ye ile Malezya arasındaki ticaret hacmini 2018''e kadar 5 milyar dolara çıkaracak Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bugün imzalanacak. Malezya Ticaret ve Sanayi Bakanı Mohamed, Avrupa''da STA imzaladıkları ilk ülkenin Türkiye olacağını belirtti. Mohamed, Türkiye sayesinde Batı''ya açılma fırsatı bulacaklarını dile getirdi.

Erdi Yılmaz
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:40 - 16/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Malezya STA için Türkiye''de
Malezya STA için Türkiye''de

Türkiye''ye ile Malezya arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bugün imzalanacak. Üst düzey ticaret görüşmeleri gerçekleştirmek adına bugün Türkiye gelecek olan Malezya Başbakanı Necip Razak iki ülke arasındaki 1,6 milyar dolarlık ticaret hacmini 2018 yılına kadara 5 milyar dolara çıkaracak STA''ya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte imza atacak. Dün sabah İstanbul''a gelerek Malezya''daki yatırımları için Türk firmalarla görüşen Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato Mustapa Mohamed, Ankara''ya geçmeden önce gazetecilerle bir araya gelerek Türkiye ile gerçekleştirecek STA hakkında açıklamalarda bulundu.

AVRUPA''DAN İLK ÜLKE TÜRKİYE

Daha önce yaptıkları 11 STA''nın Asya ülkeleriyle olduğunu ifade eden Bakan Mohamed, Şili''den sonra Asya dışından STA imzaladıkları ikinci ülke olacak Türkiye''nin aynı zamanda bu anlaşmayı gerçekleştirdikleri Avrupa kıtasından ilk ülke olduğuna dikkat çekti. Türkiye''nin Avrupa açılmak için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Malezyalı Bakan ayrıca, görüşmelerde ülkeler arasında stratejik ölçekte iki ayrı iyi niyet anlaşması daha imzalanacağını belirtti.

15 YILA KADAR VERGİ TEŞVİĞİ

Türkiye''deki firmaların Malezya yatırımlarına Evyap''ın gerçekleştirdiği 200 milyon dolarlık palm yağı tesisini örnek gösteren Mohamed, Evyap''a 10 yıllık bir vergi desteği sağladıklarını dile getirdi. Malezya''ya gelecek doğrudan yatırımlara sağladıkları teşvikler hakkında da bilgi veren Bakan Mohamed, ''Malezya''nın üç tane cazibesi var. Birincisi, 600 milyon nüfuslu Asean bölgesine giriş imkanı sağlıyoruz. İkincisi, basit ve stratejik projeler bazında 5-10-15 yıllık vergi teşvikleri sağlıyoruz. Üçüncüsü ise, lojistik, hukuk ve sanayi altyapısıyla Malezya dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir'' dedi. Mohamed ayrıca, Türk yatırımcılar için Malezya''nın Asya kıtasına açılan bir üs olduğunu da dile getirdi.

Evyap fabrikayı Haziran''da açıyor

Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı listesi 2010 endeksinde 23''ncü sırada olan Malezya''nın geçtiğimiz sene 6''ncı sıraya kadar çıktığına dikkat çeken Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmet Evyap, ''Bunu nasıl başardıklarını Malezyalı yetkililere sorduğumda bana, öne çıkan uygulamalarının başında prosedürleri kolaylaştırdıkları ve yeni bir iş kurma süresini 2-3 güne kadar indirdiklerini ifade ettiler'' dedi. Asya pazarına açılmak için Malezya''yı bir merkez olarak gördüklerini belirten Evyap, bu ülkedeki inşaatı süren fabrikalarının haziran ayında faaliyete geçeceğini de sözle-rine ekledi.


10 yıl önce