|

Maliye'den büyük haciz operasyonu

Kamu kuruluşları ve belediyelerin vergi borçlarının tahsili için başlatılan "haciz operasyonu" çerçevesinde BOTAŞ'ın borcu için harekete geçildi

Ankara
00:00 - 18/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 23:01 - 17/09/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Maliye'den büyük haciz operasyonu
Maliye'den büyük haciz operasyonu

Bazı kamu kuruluşları ile belediyelerin çeşitli uyarılara rağmen vergi borçlarını ödememesi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nı yeni arayışlara yöneltti. Bütçe dengeleri ve vergi hedeflerinin tutturulması amacıyla özel sektörün vergi borçları için bankalarda haciz uygulamasını sürdüren İdare, kamudaki vergi alacaklarının da gerektiğinde haciz yoluyla tahsiline dönük bir eylem planı belirledi.

BORÇ UYARISI YAPILDI

Bu çerçevede öncelikle BOTAŞ'ın 700 milyon YTL'lik vergi borcunun tahsili için harekete geçildi. Kamu kuruluşları içinde Maliye'nin en fazla vergi alacağı bulunan BOTAŞ, borcunu ödemesi için çeşitli defalar uyarıldı. Ancak bunlardan bir sonuç alınamayınca da, BOTAŞ'ın doğal gaz verdiği ve alacaklı olduğu Hamitabat Termik, Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ), Ak Enerji ve İzmir Elektrik A.Ş'ye haciz bildiriminde bulunuldu.

3. KİŞİDEN TAHSİLAT

Hafta sonunda gönderilen bildirimde, bu kuruluşların, BOTAŞ'a olan borçlarının, BOTAŞ'ın ödemediği vergilerin karşılığı olarak 7 gün içinde yatırılması istendi. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, vergi kanunları uyarınca devletin herhangi bir kuruluştan olan vergi alacağını, o kuruluşa borcu olan 3. kişiden tahsil edebildiğini belirtti.

HACİZ BİLDİRİMİ YAPTIK

Yetkili, "Mevzuat uyarınca BOTAŞ'ın bize ödemediği vergileri, bu kuruluşun alacaklı olduğu kişi ya da kuruluşlardan icra takibi yolu ile alabiliyoruz. Biz de bu kapsamda haciz bildiriminde bulunduk. BOTAŞ'taki vergi alacağımızın tamamına ilişkin bildirimleri firmalara gönderdik. 7 gün süre verdik. Şimdi onlardan yanıt bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, taşra teşkilatına vergi borcunu ödemeyen belediyeler için de gerekirse haciz uygulamasında bulunulmasını istedi. Vergi Dairesi ve Defterdarlıkların, borçlu belediyelerle tek tek görüşmelere başladığı öğrenildi.



16 yıl önce