|

Meksika ile serbest ticaret yolu açılıyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Meksika Ekonomi Bakanı Bruno Ferrari ile yaptığı görüşmede Meksika'nın Serbest Ticaret Anlaşması'nı planladığı üç ülke arasında ilkinin Türkiye olacağını kendisine söylediğini kaydetti

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 21/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:23 - 21/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Meksika ile serbest  ticaret yolu açılıyor
Meksika ile serbest ticaret yolu açılıyor

Türkiye, Meksika ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalayacak 3 ülkeden ilki oluyor. İkili temaslar çerçevesinde, Meksika Ekonomi Bakanı Bruno Ferrari ile görüşen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, ev sahibi bakanın STA görüşmelerine 3 ülke ile başlayacaklarını bunlar arasında önceliğin Türkiye olacağını kendisine söylediğini kaydetti. Çağlayan, 'Meksikalı bakanın sözleri bizi mutlu etti. Hemen ilk tur çalışmaların ne zaman başlayabileceğini konuşacağım ve ekibimin hazır olduğunu, kendi ekibini de hazırlaması halinde hemen başlayabileceğimizi söyleyeceğim. 1,5 ay içinde teknik komite çalışmalarına geçebileceğimi belirteceğim. Artık, STA Türkiye-Meksika müzakereleri başlıyor diyebilecek durumdayız' dedi. Çağlayan ayrıca görüşmelerinde, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ile çifte vergilendirme anlaşmasının da imzalanması gerektiğini söylediğini hatırlatarak, 'Kendisi de bu konulara sıcak baktığını ve gerekli çalışmaları başlatmayı istediğini söyledi' dedi. Bakan Çağlayan, Güney Kore Ticaret Bakanı Bark Taeho ile olan temaslarda da STA'nın çerçeve anlaşmasını yapıldığını ancak, metinlerin çevrilmemesi nedeniyle Haziran ayının ilk haftasına kaldığını hatırlatarak, 'Bu tarihte biz ilk kez Uzakdoğu ile bir STA anlaşması yapacağız. Daha sonra Japonya'ya sıra gelecek. Eş zamanlı olarak Japonya ile başlayacağız' dedi.


G20'yi şaşırttı

G20 Bakanlar toplantısında konuşan Çağlayan, 'Türkiye'ye son 8 yılda gelen doğrudan sermaye miktarının 110 milyar dolar olduğunu söylediğimde, salondakilerin inanamadıkları dikkatimi çekti. İki kez tekrar etmek zorunda kaldım' dedi.


Telekomünikasyon için Slim geliyor

Bakan Çağlayan, Meksikalı telekomünikasyon devi ve dünyanın en zengini Carlos Slim ile iki saate yakın görüştüklerini söyledi. Çağlayan, 'Carlos Slim, telekomünikasyon sektöründe 18 ülkede faaliyet gösteriyor. Doğu Avrupa'da bir büyüme modeli geliştirmek istediğini söyledi. Ben de bize gelin dedim. Bu kapsamda Fatih projesinde tablet PC, akıllı tahta, uzaktan erişim konusunu anlattım. Biz bir heyet siz bir heyet kurun ortak neler yapılabileceğini ele lalım önerimi kabul etti' diye konuştu.



12 yıl önce