|

Merkez''in ağzı yanmış

Merkez Bankası (MB), yıl sonu tahmini enflasyon hedefini yüzde 7,6 olarak açıkladı. Faizlerle ilgili temkinli olmayı sürdüreceklerini anlatan Merkez Bankası Başkanı Başçı, ''Sütten ağza yanan yoğurdu üfleyerek yer'' dedi.

Ankara
00:00 - 25/07/2014 Cuma
Güncelleme: 22:30 - 24/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Merkez''in ağzı yanmış
Merkez''in ağzı yanmış

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 ihtimalle orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Bu yılki üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Erdem Başçı, önceki enflasyon raporundaki yılsonu tahminlerini değiştirmediklerini belirtti.

ENFLASYON YÜZDE 5''TE İSTİKRAR KAZANIR

Başçı, 2015 yılı sonuna ilişkin enflasyon tahminlerinin ise ortak noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında olduğunu söyledi. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini ifade eden Başçı, yıllık enflasyonun, döviz kurundan kaynaklanan maliyet baskılarının gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir nedeniyle yılsonunda yüzde 5 hedefinin belirgin bir şekilde üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

SÜTTEN AĞZI YANAN YOĞURDU ÜFLEYEREK YER

Başçı, ''Makroekonomik dengelerde gözlediğimiz bu iyileşmelerin para politikasındaki sıkı duruşumuzun, alınan makro ihtiyati önlemler ve yurt dışı talepteki toparlanmanın katkıları ile yılın ikinci yarısında devam edeceğini düşünmekteyiz. 28 Ocak tarihinde yaptığımız güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmaya sebep olan şartlarda, Nisan Enflasyon Raporundan bu döneme kadarki zaman diliminde önemli miktarda iyileşmeler yaşandı'' dedi. Başçı, faiz koridorunda üst bandı indirmediklerini açıklamaya çalışırken, ''Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer'' ifadesini kullandı.

KATOLİK DE DEĞİLİZ

Yabancı yatırımcıların Bankanın Ortodoks olmayan politikalar izlediğine ilişkin değerlendirmelerini aktaran Başçı, ''Ben onlara Ortodoks değiliz ama Katolik de değiliz diyorum'' dedi.


10 yıl önce
default-profile-img