|

Metropolitan'a Koç damgası

Dünyanın en prestijli müzelerinden New York'taki Metropolitan'a 10 milyon dolar destek vererek adını iki galeriye veren Koç ailesi, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait eserleri de sergilettirerek önemli misyon üstlendi

Fikret Çengel
00:00 - 26/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:37 - 26/10/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Metropolitan'a  Koç damgası
Metropolitan'a Koç damgası

Her yıl 4,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan dünyanın en ünlü müzelerinden New York'taki Metropolitan Müzesi'ne Koç Ailesi damgasını vurdu. Metropolitan 1 Kasım'dan itibaren ziyaretçilere açılacak İslami Eserler Bölümü'nde Koç Ailesi'nin 10 milyon dolar destek verdiği ve isminin 75 yıl süreyle yazılı kalacağı 2 galeride Osmanlı'nın en parlak döneminin eserleri sergileniyor. Önceki gün Koç ailesinin katılımıyla kurdele kesimi düzenlenirken, Kanuni dönemi de önemli bir işlev görecek.

TEKLİF MÜZEDEN GELDİ

Törende yapılan konuşmalarda ABD'nin İslam dünyasına karşı olan ön yargının yıkılmasında 'Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Geç Dönem Güney Asya Galerileri'nin büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Herkesin üzerine para vererek galerilere ismini yazdırmak için sırada beklediği Metropolitan Müzesi, İslami Eserler Bölümü için çalışmalara başladığında Koç Ailesi'ne teklifte bulunmuş. Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, müzenin bir önceki CEO'su Philippe de Montebello'nun 'böyle bir çalışmada Türkiye'nin de yer almasını istiyoruz' daveti üzerine müzenin yenilenme çalışmaları süren İslam Eserleri Bölümü'ne destek vermeye karar verdiklerini belirtti.

TAKSİTLE ÖDENECEK

İki galeri için verdikleri 10 milyon dolar desteğin de taksitlendirildiğini belirten Rahmi Koç “Diğer galeriler için peşin alıyorlar. Ama biz taksit yapılmasını istedik, kabul ettiler. Üç yılda 3 milyon doları verdik. Geriye kalan bölümü de 7 yılda vereceğiz” dedi. Rahmi Koç, “Bu müzeyi yılda yaklaşık 5 milyon kişi geziyor. O zaman da söylemiştim, müzede adının yer almasını bekleyen onlarca destekçi var. Bize böyle bir teklifin yapılması karşısında onur duydum. Osmanlı, tarihe muazzam bir imza attı, çok güçlü bir yapı kurdu” dedi


12 bin eser var

7'nci yüzyıldan 20'nci yüzyıla kadar 12 binden fazla sanat eserini içeren koleksiyonlardan İslam Sanatları Koleksiyonu, Orta Asya'dan Kuzey Afrika,Asya'ya kadar İslam Medeniyeti'nin izlediği yolu takip ediyor. Rahmi M. Koç, “Bilhassa Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki saray atölyeleri mutlaka görülmeli.” yorumunda bulundu.


Şehitler ve Van yüreğimizi burktu

Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, 24 şehidimizin ailelerine sabır ve Türk milletine başsağlığı diledi. Rahmi M. Koç, Van'da önceki gün meydana gelen depremde ise yaşamını yitirenlerin ailelerine başsalığı, yaralılara acil şifa dileyerek yaraların en kısa sürede sarılması konusunda yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu vurguladı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç da, Koç Holding CEO'su Turgay Durak'ın bir ekip ile deprem bölgesine giderek bayiler ile görüşmeler ve tespit yaptığını, gerek maddi gerek ayni yardım konusunda saptamalarda bulunduklarını söyledi.


40 milyon dolarlık yatırım

Koç Grubu'nun İngiliz Kingfisher Grubu ile 2000 yılında yüzde 50 ortaklık anlaşması imzalamasıyla ev geliştirme perakendeciliği sektörüne adım atan Koçtaş, bugüne kadar Türkiye genelinde 35 mağaza açtı. Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, 2000 yılındaki ortaklıktan sonra 2001 yılında ilk büyük mağazalarını İstanbul'da açtıklarını anımsattı. Daha sonraki 3-4 yılda Türk tüketicisine adaptasyon, taleplere nasıl karşılık verileceği konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlatan Özpamukçu, 2004 yılıyla birlikte girilen hızlı bir büyüme sürecini devam ettirdiklerini kaydetti. Özpamukçu, 'Faaliyetlerimize 2012'de de yüksek bir büyümeyle devam etmeyi düşünüyoruz. Bu sene itibariyle Türkiye genelindeki toplam yatırımların 40 milyon doları aşacağını bekliyoruz” dedi.




12 yıl önce