|

MÜSİAD'dan büyüme yorumu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ''Büyümenin bu yıl yüzde 3'ler seviyesinde olması bir miktar kalbimizi burksa da dünya geneliyle kıyasladığımızda bunun gerçekten kayda değer bir büyüme olduğu kanaatindeyiz'' dedi.

Aa
00:00 - 15/01/2013 Salı
Güncelleme: 19:33 - 15/01/2013 Salı
Yeni Şafak
MÜSİAD'dan büyüme yorumu
MÜSİAD'dan büyüme yorumu

Olpak, MÜSİAD Elazığ Şubesi'nin Belediye Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki 17. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, son 4 yılda dünyadaki ekonomik krizin, gel-gitlerin devam ettiğini gördüklerini, Türkiye'nin ise 2012'de, TÜİK'ten henüz açıklanmasa da 151,9 milyar dolar rekor ihracat ve yüzde 3'ler düzeyinde büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin bugüne kadar referans aldığı AB'nin, 2012 yılını muhtemelen yüzde 1 civarında küçülerek kapatacağına dikkati çeken Olpak, ''Böyle bakıldığında bir önceki yıla göre yüzde 8,5 büyümenin bu yıl yüzde 3'ler seviyesinde olması bir miktar kalbimizi burksa da dünya geneliyle kıyasladığımızda bunun gerçekten kayda değer bir büyüme olduğu kanaatindeyiz'' diye konuştu.

2012'de yüzde 3 büyümenin ana unsurunun ihracattan geldiğini, iç pazarda ise yüzde 1'ler civarında bir daralma olduğunu belirten Olpak, şunları kaydetti:

''3 Ocak'ta Ankara'da Ali Babacan ile yıllık genel ekonomi değerlendirmesi yaptık. 2013'te hükümetin öngörmüş olduğu yüzde 4 büyümenin 2012'de olduğu gibi tek bir nokta üzerinde fazla yoğunlaşarak değil, (elbette ihracatımızdan memnunuz ama...), aynı zamanda iç pazarda da dengeli bir şekilde yürütülmesine dikkat edeceklerini ve ana ekseni bunun üzerinde götüreceklerini söylediler. Biz de bunun böyle olmasını gerçekten düşünüyoruz. Aksi taktirde ihracatımızda büyümenin mutluluğunu yaşarken iç pazardaki daralmanın da farklı sektörler bazında sıkıntısını yaşayabiliyoruz.''

MÜSİAD Başkanı Olpak, 2013'e tek haneli rakamlara düşen işsizlik, enflasyonunun yüzde 6'nın altında gerçekleşmesi ve cari açığın düşmesi beklentileriyle girdiklerini vurguladı.

-Milli gelirdeki artış daha zorlaşacak-

Türkiye'de son 10 yılda büyük gelişim yaşandığını dile getiren Nail Olpak, kişi başına düşen milli gelirin 3 bin dolardan 10 bin 500 dolar seviyesine çıktığını anımsattı.

Nail Olpak, 2023 hedeflerinde, kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolar olmasının öngörüldüğünü ifade ederek, ''10 bin 500 dolardan 25 bin dolara sıçramanın zorluğu önceki zorluktan çok daha fazladır. Oradaki zorluk aritmetik değil, geometrik olarak büyür. Daha fazla zıplamak gerekir diyoruz. Bunu yapmanın tek yolu var. Yüksek katma değerli, daha fazla kar bırakan ürünlere yöneleceğiz'' diye konuştu.

İhracatta katma değeri arttırmakla beraber ürün ve pazar çeşitliliğinin de sağlanması gerektiğini vurgulayan Olpak, ''Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre AB'ye yaptığımız ihracatımız düştü. 3 yıl önce yüzde 57'ler seviyesinden yüzde 39'lara kadar indi. 17 puandan bahsediyoruz. Bu çok ciddi bir düşüş. Buna rağmen ihracatımız kendi içerisinde yüzde 15'lik artış sağladı'' dedi.


11 yıl önce