|

Nabucco ne zaman imzalanacak?

Cihan
00:00 - 12/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:23 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Nabucco ne zaman imzalanacak?
Nabucco ne zaman imzalanacak?

Türkiye açısından büyük önem taşıyan Avrupa'ya doğalgaz taşıma projesi Nabucco'da sona yaklaşıldı. Enerji Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, hükümetler arası anlaşma taslağının önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamlanacağını söyledi. Çimen, "Taslak hazırlandıktan sonra Hükümetler arası anlaşma imzalanma aşamasına gelecek. 2009'un ilk yarısı içinde Hükümetler arası anlaşmanın imzalanacağını ümit ediyoruz." dedi.

Sheraton Otel'de yapılan 8. Uluslar arası Petrol Gaz Zirvesi TUROGE 2009'a katılan Enerji Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, Türkiye'nin önemli bir enerji oyuncusu olduğunu kaydetti. Enerji kaynakları ve tüketim merkezlerine yakın olan Türkiye'nin ekonomisiyle de enerji hatları açısından önemli bir merkez olduğunu belirtti.


Budapeşte'de ocak ayında yapılan toplantının ardından Nabucco'da önemli mesafeler alındığını kaydeden Çimen, hükümetler arası anlaşma taslağının önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamlanacağını söyledi. Taslağın tamamlanmasının ardından hükümetler arası anlaşmanın imzalanma aşamasına geleceğini kaydetti. Çimen, İran ile Türkiye arasında önemli anlaşmalar yapılması için iki ülkenin ilgili kuruluşlarınca görüşmelerin devam ettiğini de ifade etti.


TPAO KARADENİZ İÇİN BİR ŞİRKETLE DAHA GÖRÜŞÜYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'deki petrol ve doğalgaz aramaları için uluslararası üçüncü bir şirketle anlaşma aşamasında olduklarını açıkladı. Brezilyalı Petrobrass ve Amerikalı Exxon Mobil ile anlaşma yapıldığını aktaran Uysal, "Bir firmayla daha görüşmeler devam ediyor. İsmini açıklamak doğru olmaz."diye konuştu.


TPAO olarak 2002 yılından itibaren Karadeniz'de çok yoğun aramalar yaptıklarını kaydeden Uysal, 2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalar sonucunda Türkiye 40 yıl yetecek kadar petrol ve doğalgaz rezervi tespit ettiklerini vurguladı. Söz konusu rezervlere yönelik 2010'da sondajları yapacaklarını dile getiren Uysal şu bilgileri verdi: "2017 yılında bunların üretileceğini düşünüyoruz. 2033'te ise petrol ithal etmekten kurtulacağız. 10 milyar varil üretilebilir petrol var. Bizim 50 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak. Doğalgaz 1,5 trilyon metreküpten daha fazla. Son derece kötümser tahminlerle ortaya koyduğumuz rakamlardır bunlar. Doğalgaz rezervleri daha çok olabilir."


Uysal, Sarp Pars'ta TPAO'nun üretim yapmasını ve boru hatlarıyla Türkiye aktarılmasını sağlayacak proje konusunda görüşmelerin devam ettiğini İran'dan gelecek heyet ile nihai kararın verileceğini söyledi.


BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan ise doğalgazda Türkiye'nin önceliğinin kendi talebini karşılayacak arz güvenliğini sağlaması olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin 2 milyar metreküp anlaşmayı neticelendirdiğini aktaran Arıkan, "Geçtiğimiz yıl 38 milyar metreküp gaz tüketimi yapıldı. Önümüzdeki 10 yıl içinde 2 milyar metreküp arz güvenliği için yetmeyecektir." dedi.



15 yıl önce